motyl Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Jak niektórzy wiedzą ostatnimi czasy cierpię na brak czasu. Z braku sprawnej aparatury zająłem się praca zawodową, połączoną z modelarstwem No może jest to przesadnie powiedziane, ale zaraz w skrócie wytłumaczę. Od około 2 tygodni zajołem sie modelowaniem w BIG SCALE, efekt mojego najnowszego "dziecka" widać na fotkach poniżej. W sierpniu 2006roku przyprowadziłem ze Szwecji podwozie tego sprzętu, a mianowicie VOLVO FL6 18 '96r. Wyposażone było w śmieciarke. Stało sobie spokojnie w garazu to teraz. Zakupione było odrazu w w/w celu. W lutym tego roku dzieki "głupiej"* pomocy pleses natrafiłem na oferte sprzedazy w/w urzadzenia - Podnosnika Bumar P-183. Zakupione zostało n apodwoziu STAR 28, czyli pospolity CHRUPEK. Całą akcja przekładania urządzeń miała dokonac jedna z konkurencyjnych firm, dzięku której zresztą samochód został zakupiony. Firma owa dysponuje flota około 100szt w/w samochodów i sporym zapleczem warsztatowym. Firma owa zarzyczyła sobie za w/w operacje 30tyś zł netto. Kwota zawiera tylko robocizne i malowanie. urządzenie trzeba dostarczyć i nie jest remontowane:( Jako że dysponujemy w naszej flocie 2 dźwigami IFA ADK70, świdrem GAZ U66 i jednym podnośnikiem P-184 na Starze 244 (o koparkach i dostawczych nie będe pisał) , drugi podnośnik jest dość niezbędny. Aktualnie mamy luźniejsze chwile w pracy elektromonterów (czekamy jak to w Polsce za sprawami papierkowymi:pozwolenia decyzje zgody itp), po rozmowie z szefem doszliśmy do wniosku że sami damy rade to zrobić W sumie spawać umie, nie chwaląc się bardzo dobrze ( spawy pionowe i sufitowe nie są mi obce), dostępność materiałów jest spora przy wystarczających środkach finansowych, i ewentualne cięcie gięcie itp. można zlecić firmie lokalnej. I tak po około 2 tygodniach prac powstało coś takiego jak wyżej. Oczywiście nei tylko sama przekładka była robiona. Jak to w Szwecji leniwy naród nie szanuje samochodów, połowa czujników po odcinana, połowa pourywana i przypięta na opaski, zderzak połamany, tłumik się wysypał nie wspomne o instalacji elektrycznej i fotelach pneumatycznych. Na samym urządzeniu poodcinaliśmy wszystkei stare konstrukcje wsporcze do podestu i dorobiłem nowe solidniejsze i szersze. Firma która przerabiała znajomym niestety zostawiła orginalną BUMARowską szerokość podesty 235cm, gdzie samochód ma 250cm. Te wystające 7,7cm koła za podest zadziałło na mnie jak płachta na byka. Podeścik wykonałem z blachy aluminiowej "ryflowanej" 5mm, wydatek nie mały ale wart swojego efektu. Dodatkowo wyposażenie przy ramie VOLVO zmusiło mnei do przeróbki hydrauliki podpór i zmieny umiejscowienia rozdzielaczy dolnych. Na dniach przyjeżdżają fachowcy z Koszalina \dokonać remontu kapitalnego urządzenie: tulejowaniem, wymiana sworzni, zaworów i uszczelniaczy oraz przeróbka na model P-184, czyli sterowany z podestu i kosza. Dlaczego twierdze że Szwedzi to leniwy naród ?? Będąc w Sztokholmie po ten samochód nie działy tylne lampy. Samochód brany z serwisu VOLVO podszedł mechanik odkręcił klosz wsadził nowe żarówki, niestety nie zaświeciły popatrzył i stwierdził że "NO WORKING" A wystarczyło tylko przeczyścić styk masy w lampie * Napisałem głupiej pomocy pleses, bo kiedyś zapytałem go czy nie słyszał o sprzedaży takowego podnośnika i romek mi napisał tak: " Ja nie nie słyszałem, jedynie co moge, ale pewnie to śledzisz na bierząca www.autogiełda.pl" No i fart chciał ze szukałem podnośnika 6miesięcy ale nie tam, i tego dnia wszedłem i akurat był. Z tym serwisem też jest pewien "przekręt". Człowiek właściciel w/w podnośnika złożył ogłoszenie sprzedaży w środe rano. Około południa zadzwonił telefon i goś prosił i szczegółowe fotki i przy okazji wypytał o szczegóły, po czym umieścił swoje ogłoszenie z tym sprzętem które ukazało się jeszcze w środe około 17, ale cena wyższa o 4tys zł.Nic nie sugeruje al egość z Lublina Ja szukając trafiłem na niego i chciałem się umówic na obejrzenie dopiero zaczol opowiadac jak to się odbywa i jak on zarabia 4 tyś zł, nie ruszając tyłka z domu, sprzedając mi namiar na ten sprzęt. Między wierszami wyczytałem że stoi w okolicy Olkusza. wtedy już stanołem na głowie i znalazłem gościa który to sprzedaje. Jego ogłoszenie ukazało się dopiero w piątek wieczorem w internecie. I tak oto kupiłem sprzęt o 6 tyś taniej ( 2 utargowałem od sprzedawcy) Na dziś koniec bo rozpisałem się jak wściekły. Ale naprawde przyłożyłem bardzo dużo serca do tego, bo w końcu to ma mi ułatwić i usprawnić moją prace, co bym szybciej ją wykonal i mial więcej czasu i kasiorki na modelarstwo:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Kawał dobrej roboty , pytanie dodatkowe czemu odbiórprzez fachowców akurat z Koszalina ? Pozdrawiam łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ładny model. Masz plany? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 czemu odbiórprzez fachowców akurat z Koszalina ? Nie odbiór tylko remont urządzenia Są to fachowcy z BUMARU czyli od producenta urządzenia PS. Tak swoją drogą nie moge się napatrzyć na ten model Masz plany? :wink: Marcin plany sa prosto z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No no Motyl!!! Koparka mi wyleciała z zawiasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Motyl taki sprzęt nie podlega przypadkiem kontroli UDT? Pisałeś o dość sporych przeróbkach łącznie z hydrauliką itp. nie będzie problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 marcin133, podlega Ale jak pisałem przyjeżdżają flachowcy z BUMARU remontować urządzenie więc Dozór trzEba i tak robić łącznie z rzeczoznawcą, bo nastąpiła zmiana konstrukcyjna nadwozia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Taki kawał ryflowanej blaszki robi wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Nekrofil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ponaciągasz folię i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Taki kawał ryflowanej blaszki robi wrażenie Można żelazkiem przeprasować. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Oprócz detektywa forum zyskało również archeologa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ale wykopalisko! :shock: Motyl przez ten czas pewnie zrobiłeś z tego koparkę, cysternę a potem od nowa śmieciarę! A na koniec sprzęt został wymieniony na graty do paralatania :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Nieźle:) A najbardziej to podoba mi się "figurka pilota" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.