Janek Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Panowie widzę że jesteście pełni obaw. Wasza przegrana to tylko kwestia czasu. Na pocieszenie mogę powiedzieć że Wasz egzekutor będzie latał wyjątkowo bajerancką machiną A przechodząc do meritum czyli budowy i postępów to niestety nie udało się ulotnić Dr'a w weekend. Większość rzeczy została zrobiona lub porządnie rozgrzebana więc zająłem się rzeczami które wydatniej wpływają na lot, czyli napisami. Poza tym krzyżyki pojawiły się na dole (trochę krzywo ten podwoziowy płat ale się to wyprostuje kiedyś). Okopciłem całość delikatnie jeszcze. Góra też jest oznakowana. Wygląda trochę jakby go ktoś wywalił w błoto ale to w 70% efekt lampy błyskowej Już nie wiele zostało do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 no ta tylko te koła jakieś takie :? będzie co ganiać i rozbijać :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Na koła wczoraj wymyśliłem patent, wytoczę dwa stożki, skleję włóknami pod kątem prostym a w środek jako piastę dam przewiercony kołek dębowy. Powinny być lżejsze od tych bo te ważą po 10g. A jak wiadomo idę na rekord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB53 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 "a w środek jako piastę dam przewiercony kołek dębowy." [/color] Ja mam piasty z rurki węglowej 5mm. Wprawdzie nie są samosmarujace ale działają Pozdrowienia Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 hmm tyż można, tylko ta cena... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 hmm tyż można, tylko ta cena...Spróbuj dorwać gdzieś kawałek wałka z tekstolitu i z niego zrobić tulejki do kół. Potraktowane odrobiną oleju powinny być nie do zajechania. W porównaniu do dębiny nie będą podatne na rozszczepienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz70 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Panie Grzegorzu patenty Pan sprzedaje wrogu śmiertelnemu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 no widzę, że więcej życzliwości masz Janek ze strony obcych niż swoich :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz70 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Ależ Arku żle zrozumiałeś to nie ja tu wróg tylko Pan Grzegorz ja sojusznik tylko zdziwiło mnie zachowanie Pana Grzegorza bardzo miłe zresztą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 więcej życzliwości masz Janek ze strony obcych niż swoich Hehe no fakt, niezłego mam sojusznika, muszę uważać na modele bo mi jeszcze na zawodach jakiś przydepnie 'niechcąco' ? Zresztą Pan Grzegorz to chyba jakby jedną nogą u nas w eskadrze, WŁAŚNIE trzeba szybko uruchomić ranking WWI na ten rok. :!: A wracając do tematu, cóż to ten tekstolit? Póki co zrobiłem koło na kołku dębowym, składane z 2 kawałków balsy 4 i 12mm z czego 12mm składa się na stożek. Nie wyszło nic lżejsze, ale za to jest bardziej 'redukcyjne'. Problemem są wciąż oponki. W oryginale też było 'asymetryczne' Wygląda na to że wymyślam jakieś szczegóły a nie wiadomo jak to będzie wogule latać :? Najwyżej pójdzie na telewizor :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 A wracając do tematu, cóż to ten tekstolit? http://www.tekstolit.pl/http://www.armetkatowice.pl/tekstolit.html http://www.abora.pl/tekstolit.html I tu dość obszernie jest opisany: http://www.multi-plast.pl/tworzywa/tekstolit.html Niezły materiał na tuleje samosmarujące do wklejenia w konstrukcję. Nasączamy otwór olejem dopiero po wklejeniu na przeznaczone dla niej miejsce. Przy obróbce na tokarce lub wiertarce warto nie przesadzać z szybkością skrawania bo łatwo można spalić narzędzie skrawające. Dobrze wyrównuje się papierem ściernym po obróbce zgrubnej. Problemem są wciąż oponki.Jeśli potrzebujesz materiału na oponki to szukaj sklepu z materiałami dla szewców. Z jednej płyty z mikrogumy na podeszwy będziesz miał sporo oponek do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Dzięki. Faktycznie ten tekstolit może być ciekawy. Temat mikrogumy też trzeba będzie rozpoznać. Edit o ciekawe rzeczy są np tu http://www.mikroguma.pl/categories/view/133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Temat mikrogumy też trzeba będzie rozpoznać.Rura robił .Za ciężkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Hmm.. Rura mówił że 2 g/oponka O-ringi miał ciężkie 18g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Jakiej średnicy są Janku Twoje koła od tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 hmmm około 90mm z oponą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Spróbuj w takim razie przyjrzeć się uszczelkom w formie pierścieni do kielichów rur kanalizacyjnych z PCV Φ75mm. Są też uszczelki z wargą- z tych na pewno nie da się nic uzyskać ale może O-ringi do takich uszczelnień dały by się zagonić do podniebnej roboty. Często są one wykonywane z gumy porowatej z gładką powierzchnią a średnica być może przypasuje do kół Twojego modelu i nie spowoduje złapania nadwagi :roll: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 O też ciekawa koncepcja, obada się, PS. Właśnie instaluję pilota (nie tego dużego, tym razem chudziak) edit Parę rzeczy zrobione, drugie koło, mocowanie baku, serwa gazu, płoza ogonowa, wskaźnik napięcia no i pilot, przydał by się jakiś kask (szalik założy na lot). Arek, przyjrzyj się temu panu siedzącemu w eleganckiej, przestronnej kabinie - nie to co w Camelu hie hie. Jest to rzadka okazja, później gdy się pojawi będzie już za późno... Z grubszych problemów zostało wyprowadzenie wydechu aby nie wadził o podwozie, niestety rurka od oesa nie bardzo chce się giąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB53 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jasiu Wypisz wymaluj Wernio Voss. Ale troszkę mizerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Hehe, no podobieństwo pilota jest średnie. Poza tym latadło praktycznie zrobione, jutro jeszcze 'ponaciągam' skrzydła aby były prawidłowo poschodkowane a stójki w jednej linii. Dziś walczyłem z upchaniem kilometrowych kabli w środku ale w końcu w miarę się udało. Taka masa (sory za stan wagi) Brakuje atrap karabinów, ale na nie przewiduję na nie więcej niż 15g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.