Kazik.R Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 zabrałem się do budowy modelu rc tego szybowca od podstaw.....Skończyłem dopiero poprawiać przekroje poprzeczne kadłuba(nie wzystko grało) Na szczęście jestem modelarzem "starej szkoły" i zacząłem od szablonów z tektury więc sklejki nie zmarnowałem Ponieważ jest to budowa od podstaw ,a nie z gotowych planów -ta relacja potrwa i sądzę,że Tomek mnie nie wytnie....-he,he niebawem zamieszczę pierwsze zdjęcia z opisem.Relacja dotyczyć będzie tylko najważniejszych etapów budowy...stąd ten limit czasowy na tą relację.Jeżeli to możliwe to proszę o konstruktywną krytykę i rady .Pozdrawiam :rotfl:
Tomek Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Wytnie nie wytnie ,wytnie nie wytnie ...... wytnie ,nie wytnie ,co krok to decyzja. :wink: No to wkońcu doczekałem się szybowca któremu budowie będę kibicował
Rafal B. Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 a ja bym prosił o dokładny opis budowy kadłuba bo przymierzam się też do tego modelu ale o rozpiętości 2,5 metra maks. Jaka jest planowana rozpiętość i długość kadłuba?
Wieczu Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 moj kolega z modelarni zamierzal budowac komara 3m, na podstawie planow z "modelarza" i rad otaczajcych go modelarzy narysowal stateczniki i wregi kadluba bardzo mi sie to podoba. Klasyczna robota. Bede z przyjemnoscia ogladal Pana relacje z budowy. Pozdrawiam
Pawel_W Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Mój kolega modelarz z okolic Lublina zbudował Komara ponad 3,5m wielkości - poszukam w domu zdjęć, model wygląda przepięknie. Życzę powodzenia!
Tomek_W Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Proponuję zajrzeć tutaj: www.rcradawiec.pl/photogallery.php?photo=1786 Komar w wersji sprzed wojny, wykonanie kolegi, mam nadzieję, że w tym sezonie już poleci. Zdjątko dedykowane Kazikowi, co by mu dodać energii do pracy nad Komarem :wink:
Kazik.R Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Mój Komar 49 budowany będzie w skali 1:5 co daję rozpiętość 3,16...Dzięki za słowa otuchy na starcie Dzięki Tomku W -u za linka do stronki .Model w wykonaniu M.Kotlińskiego robi wrażenie ale on ma model chyba w skali 1:4.... Wieczu ja też posłużyłem się rysunkami z "Modelarza" i przekroje wręg mi nie pasowały-robiłem je dwukrotnie tj.szablony kartonowe.Teraz jest okeyNiech kolega wyznaczy oś konstrikcujną kadłuba i położy wg.osi szablony wręg kadłuba-zauważy niezgodności w przenikani się przekrojów Tomku W jaki profil i kąt zaklinowania zastosował M.Kotliński w swym Komarze???Ja konsultowałem się przed budową telefonicznie z Tomkiem Lisem,który zbudował jako jeden z pierwszych taki "duży " model Komara.Pozdrawiam :rotfl:
Tomek_W Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Aby wszystko było jasne, konstruktorem i budowniczym Komara którego zdjęcia są na stronie "rcradawiec" jest pan Janek L. Pan M. Kotliński tylko trzymał model do zdjęcia. Co do kątów i profili to w tej chwili nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć , ale postaram się coś dowiedzieć . Mam też trochę zdjęć Komara Tomka Lisa, byłem kiedyś u niego, jeśli byłbyś zainteresowany mogę zeskanować i Ci przesłać. Ale raczej jest na nich niewiele szczegółów. Pozdrawiam.
Kazik.R Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Dzięki Tomku bardzo chętnie-od przybytku głowa nie boli :jupi: :jupi: :jupi: Mój e-mail erni18@o2.pl Pozdrawiam i dzięki
Motylasty Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 No to ja też z niecierpliwością będę obserwował Kaziu Twoje poczynania. Może w ramach "niespodzianki" przytargasz go w lutym do Bytomia, byłaby to niezła ozdoba zawodów modeli plastikowych, musze zapytać Olka Zielonego czy znajdzie miejsce na takie maleństwo.
Kazik.R Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Jutro będę ciął listwy tj.podłużnice na kadłub.Mam zdjęcia z przygotowań do budowy kadłuba,ale muszę nauczyć się je wstawiać..... :oops: :oops: :oops:
Kazik.R Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Opublikowano 17 Maja 2007 Wszystkich odwiedzających ten wątek przepraszam za brak zdjęć i postępów w budowie Komara.Bierzące imprezy w Będzinie,zabierają mi cały czas.Dodatkowo zostalem obciążony innymi obowiązkami związanymi z obchodasmi Dni Będzina i pokazami modelarskimi teraz 19.05 w Mierzęcicach i III Festiwalem Modelarskim w B-Grodżcu :oops: :oops: :oops: .Ale od czerwca ruszę dalej i zamieszczę zdjęcia :rotfl: :jupi: :jupi: Pozdrawiam
Irek M Opublikowano 17 Maja 2007 Opublikowano 17 Maja 2007 Sorki, że zapytam w tym temacie ale bez sensu chyba otwierać nowy dla jednego pytania. Więc - czy z płaskiego terenu model o rozpiętości 2,5m i wadze pewnie co najmniej 2kg można "wystartować" za pomocą gumy?A jesli tak to na jaką wysokosc można by liczyć? Nie piszcie o wyciągarce ani holowniku bo to narazie odpada. Model to niemiecki szybowiec desantowy z II wojny DSF-230 więc trudno tu mówić o doskonałości aerodynamicznej i długotrwałości lotu. W końcu jako makieta desantowa , prezentowala by się tylko przy lądowaniu :jupi:
Slawomir Opublikowano 17 Maja 2007 Opublikowano 17 Maja 2007 Witam a w Tegoborzu bedziesz ? Budowa gignta troszke schodzi - mi wykonanie formy na czaple (1:5) zajelo prawie rok brak czasu. Kadlub bedzie z laminatu z przekladka. A trza bylo sluchac starszych i robic ze sklejki. Mam troszke zdjec modelu komara z tegoborza jak zainteresowany to przesle. Pozdrawiam Slawomir
Motylasty Opublikowano 17 Maja 2007 Opublikowano 17 Maja 2007 czy z płaskiego terenu model o rozpiętości 2,5m i wadze pewnie co najmniej 2kg można "wystartować" za pomocą gumy Zaczynając karierę w RC, strzelałem modele o wadze ok 3 kg. Taką mam gumę Grupnera , 25 m gumy - chyba 75 metrów linki. Więc możesz spokojnie strzelać.
Irek M Opublikowano 17 Maja 2007 Opublikowano 17 Maja 2007 A jaką wysokosc by to moglo osiągnąć zakładając że model ważyłby ok 3kg? Modelu nie mam jeszcze tylko plany.
Kazik.R Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Opublikowano 22 Maja 2007 Slawomir interesuje mnie każde zdjęcie-więc jak możesz to poproszę U mnie nadal stop-może ruszę w czerwcu.
Kazik.R Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Jak powiedzialem tak też zrobiłem od czerwca tj.trzy miesiące poświęciłem na wykonanie wręg kadłuba-aby była to "prawdziwa"makieta wręgi kabiny robiłem jak powinno być tzn.jak w prawdziwym szybowcu.Przygotowałem również listwy na podłużnice-ale w "Komarze należ robić je inaczej....... postaram pokazać to na zdjęciach.Mam gotowe wszystkie wręgi i przygotowane "urządzonko" do montażu kadłuba.Wszystko robię samodzielnie i to pochłania bardzo dużo czasu..... .Teraz poćwiczę wklejanie zdjęć i czas na fotorelację.Pozdrawiam wszystkich oczekujących na relację i przepraszam,że tak długo czekali :oops: :oops: :oops: -ale wiecie w modelarstwie jest tak jak z Krakowem-NIE OD RAZU.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.