ValdeK Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Cześć! Pierwszy post na forum i pierwsze plany co do modelarstwa. Najpierw planowałem kupić sobie za 540zl~ zestaw ASW-28 RTF i za jakiś czas pomału kupować aparature (mx-12) ładowarkę itd. najpierw to co będzie mi służyć przez długi czas ale sytuacja się troche zmieniła.. W kwietniu obchodze 18-tke i będę mógł wybrać sobie model taki jaki będę chciał (oczywiście bez przesady) i teraz mam dylemat kurcze, może "poprosić" sponsorów odrazu o aparaturę i kupić resztę drobiazgów samemu? (mam w "sejfie" coś koło 500zl) Czy może nie zmieniać swoich pierwotnych planów i najpierw model rtf i później reszta? Chciałbym na końcu mieć taki sprzęt: -mx-12 -ładowarka turnigy accuel 6 czy jakoś tak no i oczywiście z 2 pakiety i inne potrzebne bajery. Jak Wy byście to rozwiązali mniej więcej? ps. przepraszam za wszystkie błędy ale orłem z polaka nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Teoretycznie większość osób robi tak, że kupuje aparaturę najlepszą na jaką go stać nawet kosztem modelu Proponował bym uzbierać kasę na np. MX16 lub MX 16s (s - synteza). Wyposażenie do modelu można kupić na prawdę za grosze a sam model zrobić za 10-20zł ps. przepraszam za wszystkie błędy ale orłem z polaka nie jestem Polecamy Mozilla Firefox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Myślę że mx12 mi wystarczy jednak. Za grosze ? Policzyłem że cały komplet razem z modelem wyniesie mnie około 1300 zł oczywiście wszystko nowe. Za grosze czyli gdzie można kupić, hobbycity itd? Szczerze to jestem dość staroświecki i lubie oglądnąć towar przed zakupem 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Uzbieraj na MX 16 ! Zobaczysz, że za kilka miesięcy powiesz sobie: "A mogłem uzbierać do lepszej" Oczywiście, że HobbyCity ! Chyba, że chcesz sporo przepłacić i kupić w PL sklepach ? Przeczytaj na forum jest bardzo obszerny temat o zamawianiu w HC. A odnośnie towaru w sklepie Nie było chyba przypadku żeby wysłali nie to co się chciało a towar jak na taką niską cenę jest bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Drogi Malker, a czemu kolega ma nie uzbierać na FF10 czy od razu 12FG? Może jakiś argumencik? Czego koledze zabraknie w MX-12 przez pierwszych kilka lat latania? Oczywiście oprócz timera :mrgreen: Rację ma Malker w tym, że warto od razu kupować dobry nadajnik, MX-12 spełnia to kryterium. A model do nauki faktycznie można zrobić za umiarkowane pieniądze*: 3 serwa po 18zł, regulator za 50zł, silnik za 40zł. Do tego kilka płyt depronu na RWD 5 by Skazoo czy innego zefirka lub toto. Albo zainwestujesz 350zł w model Multiplexa. *jak robiłem swój pierwszy model z depronu z 7-8 lat temu, to serwo HS-55 kosztowało 110zł i innych nie było . teraz za tyle kupisz prawie całe wyposażenie bez pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Kojot, sam nauczyłem się latać na Axn Floater Jet i powiem Ci że za taką cenę można niezle się zabawić , w zestawie jest silnik ,regulator, 4 serva no i model co trzeba więcej ? Aparaturke najrosądniej patrzeć na allegro, bo może się jakaś trafi okazja pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Ja gdybym jeszcze raz zaczynał to zaczął bym tak jak zacząłem :shock: Najpierw kupiłem depron, listewki i klej za 20zł i zbudowałem TOTO-0 (chciałem najpierw zbudować model potem ładować się w koszty ponieważ mogło mi się odwidzieć). Następnie gdy model był gotowy i doszedłem do wniosku, że jednak mi się prędko nie odwidzi zakupiłem Optica 6 (rok temu nówka z odbiornikiem, pakietem etc. 370zł), najlepszą aparaturę na jaką było mnie stać jak mi polecało całe forum :wink: Potem dokupiłem wyposażenie za ok. 200zł jak napisał kojot, teraz ok 280 wyjdzie i ładowarkę za 50zł, taką najprostszą, w moim wypadku wow-rc. Do dziś mi wszystko służy, przez rok w aparaturze nigdy nie użyłem więcej niż 5 kanałów z 6 i wykorzystałem jeden mikser... Polecam takie rozwiązanie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Ponad 2 lata używam mx-12(kupiłem używane) i jeszcze niczego mi nie brakuje. Poza mną jest jeszcze w Bydgoszczy parę osób z mx-12, więc w razie problemów masz się do kogo zwrócić. Na allegro Czasem można dostać za 300-400zł Za ok. 200zł* kupisz wyposażenie, za drobniaki kilka płyt depronu i parę listewek i będziesz miał już świetny model do nauki. Accucell to ok. 100zł*. Potem już samo się potoczy ps tutaj masz nasze bydgoskie forum. *(oczywiście +wysyłka ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Dzięki wielkie za odpowiedzi Myślę nad mniej więcej takim zestawem: model (chyba że zrobie sam) http://www.cyber-fly.pl/produkt-52.html silnik http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3883&Product_Name=TR_35-30C_1100kv_Brushless_Outrunner_(Eq_AXi_2808) regulator http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=656&Product_Name=TowerPro_w18A_Brushless_Speed_Controller aku http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9274&Product_Name=Turnigy_1800mAh_3S_20C_Lipo_Pack serwa http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5457&Product_Name=EM___8g_/_1.4kg_/_.12sec_Micro_Servo Wybrałem te "organele" orientacyjnie. Chyba o niczym nie zapomniałem co? Będzie wszystko współgrało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 jak robiłem swój pierwszy model z depronu z 7-8 lat temu, to serwo HS-55 kosztowało 110zł i innych nie było . teraz za tyle kupisz prawie całe wyposażenie bez pakietu. Ja się mieszczę w 110 z 2 pakietami bez odbiornika Co do aparatury to MX-12 spokojnie kupisz za 400 zł z odbiornikiem. Niekoniecznie musi być nowa, powiem tak - w sumie ja i mój tato korzystamy z Graupnerów od kilkunastu lat. Najpierw FM-314, potem MC-10, MC-12 i teraz 2x MX-16s. Mój MX i obydwie MC były kupione uzywane - Graupner jest dość drogi ale to naprawdę solidny sprzęt, a w dobie przesiadek na 2,4GHz można trafić naprawdę dobrą okazję. Ładowarka Accucell 6 to też moim zdaniem bardzo dobry wybór, sam mam takie 2 Co do reszty wyposażenia: zastrzeżenia mam co do regla. Wielu ludzi je chwali, ja sam ich nie używałem ale na naszym lotnisku na kilka używanych każdy był wadliwy i siał zakłócenia po odbiorniku. Polecam Super Simple lub Turnigy. (Tu uwaga do czytających - NIE ROBIĆ tu dyskusji, czy TP dobre czy złe, są zadowoleni użytkownicy, ja znam niestety (osobiście) tylko niezadowolonych). Myślę też, że do takiej wielkości modelu pakiet 1800mAh to za dużo - będzie ciężki! Ja bym na jego miejsce kupił np. 2 szt 1000-1200. Serw nie znam, polecam na ich miejsce dobrze znane i sprawdzone HXT900. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Super wielkie dzięki za rady też sie sam zastanawiałem nad serwami i pakietem ale czy 1000mAh nie bedzie za malo? Przy spokojnym locie okolo 10min będzie latać ? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Dlatego napisałem 2 pakiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 OK. Mógłbyś mi powiedzieć ile około trwa ładowanie takiego pakietu? Kupowałeś już coś z hobbycity ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki17 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Kolego Valdek, ładowanie pakietu 1000mAh na ładowarce Accucell 6 trwa ok. 1-1.30h z balancerem przy prądzie ładowania 1C (1000mAh) wszystko zależy od stopnia rozładowania pakietu. P.S. Jeżeli zaczynasz przygodę z RC kup Mx 12 lub Mx 12s, zbuduj Zefirka http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm zamów potrzebne wyposażenie. Znakomity model do nauki latania. W między czasie możesz zrobić Deltę http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=18674&highlight=delta model znacznie szybszy od Zefirka. Na Twoim miejscu, skoro masz kolegów w Bydgoszczy, zacząłbym już struganie tych modeli i zamówiłbym wyposażenie. Kiedy to zrobisz zawsze można poprosić kolegów o oblatanie takiego modelu i polatanie na ich aparaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Nowy MX-16S w Nastiku kosztuje nieco ponad 850zł. A w Zestawie jest jeszcze naprawdę niezły odbiornik, który osobno kosztuje ponad 300zł. MX-12, to dobra aparatura, ale jak zaczniesz mieć "zachcianki" to szybko się kończy. Też do niedawna latałem Zefirkami i Deltami, a MX-16 wydawał mi się przerostem formy nad treścią. Aż zamarzył mi się model z mechanizacją płata i 6 kanałów poszło na samo sterowanie. :wink: A silnik? A i żyrko się marzy... :wink: A ogarnąć to wszystko, miksy itd. Dlatego wyznaję pogląd - lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować i nie mieć. Oczywiście, jeśli jesteś w stanie nabyć lepszą aparturkę od MX-a, w podobnej cenie, to jak najbardziej korzystaj. :mrgreen: Nie mam nic przeciwko 2,4GHz, ale uważam, że ten system za bardzo jest przereklamowany. Owszem - ma zalety o których wszyscy pieją, ale ma i wady, które się przemilcza. Największą zaś zaletą jest to, że można kupić naprawdę wyrafinowany sprzęt "starszej" generacji, za śmieszne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Osprzęt zaczne kompletować na początku wiosny tylko jakoś nie mogę się przełamać do kupowania w sklepach internetowych i to jeszcze z za granicy oO. Ale chyba będe musiał bo jak porównuje ceny z HC i naszych polskich sklepów to wychodzi o połowe taniej Narazie przeglądam mase for, sklepy w poszukiwaniu ciekawych informacji Tak przy okazji to po jakim czasie trzeba wymienić kwarce i od czego to zależy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Zbuduj trochę większy(1-1.5m) model-będzie lepiej latać. Do napędu polecam zestaw: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4852 +baterie 3s ~1.3Ah serwa hxt900 Tak przy okazji to po jakim czasie trzeba wymienić kwarce i od czego to zależy ?Kwarce trzeba wymienić jak ktoś zajmie twój kanał a chcesz polatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 To znaczy że kwarce sie nie zużywają ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 oO coraz to nowych rzeczy się dowiaduje :] dzięki Czyli np. gdyby na lotnisku był jeszcze jeden "pilot" z kwarcem o takim samym kanale jak ja dajmy na to 75 (dobrze powiedziałem wogóle? ) to wystarczy że ja albo on wymienimy kwarce w nadajniku i odbiorniku na jakiś inny kanał i będziemy mogli latać bez żadnych niespodzianek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.