Eryk Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Skrzydła są symetryczne, czyli jak patrzysz z tyłu to linia spływu jest równoległa do na przykład stołu na którym byś położył gotowe sklejone skrzydło.wtedy właśnie nadaje się zwichrzenie. Na planach łącznik skrzydeł jest z jednej strony zbieżny od środka do krawędzi, co daje znać, że skrzydła muszą mieć jakiś wznios(no chyba ze drukarka mi płata figle...), a sklejenie całości tak, że spływ jest na równo z krawędzią do której sie przymierzało, daje + na końcówkach, co negatywnie wpływa na stateczność poprzeczną(a tego w harrierze nam potrzeba) modelu. zatem sądze, ze wszystko zmontowałem dobrze. No ale koniec debat. Wyjdzie w praniu oblot przewidywany na okres od połowy do końca stycznia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Patrząc od przodu albo od tyło to Twoje skrzydło wygląda tak? Jeśli tak to jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 tak wygląda łącznik na planach. wystarczy sie troche przyjrzeć, i na środku można zauważyć większą grubość elementu. 1. tak musiałby wyglądać łącznik, żeby otrzymać skrzydło w wydaniu pod numerkiem 2. 3. łacznik jak w planach, co daje numerek 4, czyli tak jak jest u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Czyli wychodzi na to że jeżeli dobrze rozumiem co pisałeś to skrzydło masz dobrze złożone:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Czyli wychodzi na to że jeżeli dobrze rozumiem co pisałeś to skrzydło masz dobrze złożone:P Oj Panowie, skrzydła w modelach akrobacyjnych NIE MAJĄ WZNIOSU :!: . Po pierwsze, żeby wykonać akrobację nie mogą być za bardzo stateczne poprzecznie, po drugie właściwości w locie plecowym przy wzniosie są inne. Żeby wykonać hariera nie jest potrzebny wznios, tylko umiejętności, "wlatanie" się w model i lotki :mrgreen: . Gdyby było jak mówicie, to do hariera najlepszy by był podwójny wznios :devil: . Jak popatrzycie na rysunek pokrycia skrzydła w Ultronie, to bez problemu zwrócicie uwagę, że kąt między krawędzią natarcia a krawędzią przy kadłubie jest taki sam dla dołu i góry pokrycia. Czyli po sklejeniu obu płatów, kąt między pokryciem lewego i prawego płata, a linią poprowadzoną przez oś skrzydeł również jest taki sam! CZYLI NIE MA ŻADNEGO WZNIOSU :!: edit. Również robiłem jak w planach i u mnie żadnego wzniosu nie było :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Taki wznios jak pokazał Eryk, czyli, górna powierzchnia skrzydeł płaska, a dół "schodzący" się jest zastosowany w Extrze 1,8m w dziale modeli 3D i lata świetnie, więc to nie do końca prawda co piszecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Siema. ja już mam połowe modelu czyli kadłub sie zrobil:D oglądałem te plany no i nic co było by w twoim poście z punktu 4 nie znalazłem na planach dźwigara... ja i tak zrobie sosne na całej długości wiec tak czy owak skrzydło bede miał proste bez wzniosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jak tam Eryk, Ultron poleciał? Mój na razie wygląda tak:) http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3407 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3406 Czekam na wpływ gotówki i kupuje trochę sprzętu. Mam nadzieję ze do końca miesiąca poleci:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 ostatnio nie mam czasu na budowę jakąkolwiek. zajmuje się jedynie modelami zawodniczymi. Ultron leży w kącie i czeka na lepsze czasy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Eryk, Jak tam? Zawodnicze rzuć w kąt i kończ Ultrona bo na prawdę mega dobrze lata!! Mój miał dziś dziewiczy lot:P Przed startem zmniejszyłem EPA pow sterowych. musiałem też to zrobić przy silniku ponieważ na 5 ząbkach wisi. Jest to mój pierwszy akrobat i trzeba pierw nauczyć się panować nad modelem i spokojnie go pilotować wiec EPA przepustnicy poszło na 40% i teraz na nieco ponad 3/4 przepustnicy próbuje wisieć. I takie ustawienie mi pasowało. Model wyważony aku naładowane wiec w powietrze. Puszczałem z ręki ponieważ świeży puch nie pozwalał na start z ziemi. Model wyśmienicie lata. Mogę polecać na pierwszy model akro. Było trochę szaleństw ale i spokojnego... szybowania Tak szybowania. model nieźle sie trzyma w powietrzu i przyjemnie szybuje:P Co w moim modelu: Serwa 4x TP sg90 Odbiornik- jakiś Hitec 6kan Aku- li-pol 3s 1200mAh 3E-model Regulator- TP mag8 18A (w końcu załapałem programowanie :mrgreen: ) Silnik- CF 2822 E-max Waga do lotu- 391g Foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ożywię temat. Zdecydowałem się zamienić MK-34 na Akrobacyjnego średnio(lub dolno)płata. Wybór padł na Ultrona, które plany leżakowały mi na dysku chyba od roku Szykuję juź szablony, ale chciałem się zapytać o jedną część. Konkretnie chodzi mi o część nr. 17 (Łącznik skrzydeł). W Planach jest on dwustronnie pokryty węglem. Nie ma jednak zaznaczonej w planach, grubości tego węgla. A włąściwie ma on grubość linii konturowej. :wink: Czym pokrywaliście ten element? Płaskownikiem 6x1? Rowingiem? Laminowaną Matą? Jak dużo powinno być tego "węgla" na bokach tego elementu? I drugie pytanko. Podwozie mocowaliście oczywiście do wręgi nr 11? Pierwsza przed skrzydłami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ja nie dałem wogóle węgla, na łącznik poszła balsa 1,5mm i depron 3mm, wszystko tzw. kanapkę. Latałem dość szybko i parę kretów zaliczyłem, skrzydła się wyginały dość mocno ale łącznik wszystko wytrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Dzięki. :wink: Upraszcza to nieco konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 U mnie na całej długości jest wklejona Sosna na kanapkę 2x 2mmx12mm U mnie podwozie jest za pierwszą wręgą zaraz przed skrzydłami. Mocowanie z twardej balsy 5mm. W balsie wyfrezowany rowek na pręt węglowy 4mm. Robimy dwa takie same elementy balsowe i to sklejamy razem. Takie odbicie lustrzane. I mamy bardzo sztywne mocowanie podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Z mocowanie podwozia się zgodzę, tylko dodam, że dobrze jest jeśli sklejamy te 2 połówki słojami na krzyż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Mam prośbę o małe przetłumaczenie. Z języków za mocny nie jestem. "Teziśće modela je na razdalji 8-10 cm merjeno od spredjega roba krilu przy trupu". Rozumiem z tego, że: SC jest 8 - 10cm od przedniego xxx xxx przy kadłubie. Na tym moja znajomość owego języka się kończy. Co to jest "spredji rob krila"? Wręga? Dźwigar? dziób? Od czego mierzyć te 8-10cm? Krilo - to za pewne skrzydło. Czy tu chodzi o 8cm od krawędzi natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 wydaje mi się, że będzie to 8-10cm od przedniej wręgi, czyli w zasadzie, mierząc od natarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam. Mierząc od krawędzi natarcia przy kadłubie, (trup=kadłub). Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 łatwiej obrazkowo a jest i oznaczony jest w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 A obok strzałki widać pierwszy otwór w "płycie dolnej kadłuba". SC wypada jakies 3-5mm przed tym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.