darek.3333 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Teraz pytam się powaznie i na serio-czy Wy z tym "medycznym" zastosowaniem CA przpadkiem nie bujacie??bo coś mi się wierzyć nie chce jutro ide odpalać z palca osę 15ccm z ostrym jak zyletka plastikowym śmigłem więc wiedza ta może okazac mi sięn użyteczna :mrgreen: A nie lepiej pożyczyć rozrusznik? :wink:
Boogie Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 CA zostal do tego celu wymyslony- byl srodkiem ktory sklejal rany podczas wojny w Wietnamie. A co do alkoholu to pamietajce: "Alkohol to Twoj wrog, wiec lej go w morde!!"
Konrad Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Darek.3333-jako zawzięty spaliniarz rozrusznik to ja mam,nie chce mi się tylko aku tachać ze sobą :mrgreen: asubiorę sobie grubą skorzaną rękawicę(motocyklową) i powinno byc ok :wink:
darek.3333 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 nie chce mi się tylko aku tachać ze sobą :mrgreen: : Buteleczka CA jest mniejsza do tachania
ertman_176 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Ale Żaba czucia w palcach nie wróci XD
Tomisław Piotr Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 ertman_176, Ale Żaba czucia w palcach nie wróci XDChyba że całusek będzie z języczkiem.
ahaweto Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam. Pod koniec lat siedemdziesiątych bardzo lubiłem oglądać program Sonda. W programie tym pokazywano rzeczy które ( w tamtych realiach) filozofom się nie śniły a które teraz są normalnością i trafiły pod strzechy. I w jednym z programów, prowadzący duet Kamiński-Kurek ( nieodżałowanej pamięci ) poruszyli właśnie temat klejów. Teraz wiem że to były kleje CA. Nazwa mi nie utkwiła w pamięci ale najbardziej utkwiło mi medyczne zastosowanie tych klejów. Poparte to było zdjęciami z oderwanym uchem. Od rany poprzez klejenie i dalej gojenie aż do całkowitego wyleczenia. Były też eksperymenty w studio, takie jak sklejanie palców i inne których już dokładnie nie pamiętam. Ciekawe czy nasze szpitale stosują dzisiaj taką metodę. Oglądało się to jak film fantastyczno-naukowy, historie nie z tej ziemi. A to że kiedyś będę sam stosował te kleje w modelarstwie to mógłbym (wtedy) między bajki włożyć :shock:. Zastanawia mnie tylko jedno. W nazwie kleju jest słowo ,,cyjano,, . Jeżeli pochodzi ono od słowa ,, cyjanek,, Który jak wiemy jest bardzo silną trucizną to jaki wpływ ma na nasz organizm. Chyba że jest dobry i zły cyjanek ( tak jak zły i dobry cholesterol). Przypadek Tomka, próba wpływu dokonana na własnym ciele pokazuje że można z tym żyć i cieszyć się dobrym zdrowiem jak i humorem ;D . I tutaj jestem najbardziej zaskoczony. Może któryś z kolegów potrafi dokładnie to wyjaśnić. Pozdrawiam Adam.
mammuth Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam. Pod koniec lat siedemdziesiątych bardzo lubiłem oglądać program Sonda.Sonda - pamietam jak czekalem na kazdy odcinek - mimo, ze w sumie to niewiele rozumialem :? Sonda nadal z nami. http://www.youtube.com/results?search_query=sonda+program&search_type=&aq=0&oq=sonda+pr
robraf Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 ja jak ostatnio odciolem sobie opuszek palca srodkowego \(tzw. Fuc* you) to nie kleilem na ca :oops: :twisted: :mrgreen: moze i niestety bo odzyskalem czucie w polowie jezeli mozna to tak nazwac takie delikatne...
ertman_176 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Raczej mauzoleum opuszka naciska na reszte stąd to dziwne uczucie, w każdym razie tak mi sie wydaje :wink:
utopia Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Polecam Dermabond albo Vetbond . Oba dostępne w kraju i oba sprawdziłem na sobie. Dermabond ma dziadowskie zamknięcie albo mi się taki trafił bo po otwarciu opakowania następnego dnia cała buteleczka była sztywna . Vetbond jest przeznaczony dla zwierząt ( a człowiek to niby roślina?) - szczypie strasznie ale działa (lepiej wcześniej się załatwić bo będzie plama na spodniach :wink: ) Przypadek zastosowania tego kleju był szeroko opisany w prasie po wędkarskich MP gdzie oberwałem hakiem . Pozostały bezbolesne blizny pomimo ze rana była głęboka - nie można powiedzieć by rany szyte były bezbolesne bo takich kilka mam i blizny "się czuje" Może to przez aseptyczne działanie klejów - nie wiem nie znam się na tym i mnie to nie obchodzi . Ważne że działa i by w torbie na ryby mieć nienaruszoną buteleczkę z klejem . Opakowanie Vetbond 3ml kosztowało ostatnio 140pln (podobno można kupić taniej) http://solutions.3mpoland.pl/3MContentRetrievalAPI/BlobServlet?locale=pl_PL&lmd=1166715397000&assetId=1166674891410&assetType=MMM_Image&blobAttribute=ImageFile nieprawda że klei tylko małe rany Inne które można trafić na naszym rynku to Histoacryl, Nexaband nowością jest klej SurgiSeal w jednorazowych genialnych dozownikach http://www.adhezion.com/docs/common/video_window.aspx?alt=Adhezion%20Biomedical%20Surgiseal%20Video&video_name=surgiseal_video Kleje te nie powodują ostrych stanów zapalnych i ulegają naturalnemu usunięciu z martwą warstwą naskórka .
karlem Opublikowano 21 Grudnia 2009 Opublikowano 21 Grudnia 2009 ..."Alkohol to Twoj wrog, wiec lej go w morde!!"... A on Cię o glebę... :wink:
Motylasty Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ludzie pijący są dla mnie niczym. Niczym bracia
darek.3333 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Widzę , że temat skręca w stronę innych płynów niż kleje CA. Bo chyba nie należałoby wypić CA. Chyba że na odwyku alkoholowym i od jedzenia i picia czegokolwiek :rotfl:
Paweł R Opublikowano 28 Lutego 2010 Opublikowano 28 Lutego 2010 Robię odkop ;] Chciałem się pochwalić, że skleiłem palca CA po rozcięciu skalpelem ( oj głębokim, głębokim :oops: ) i gitara :lol2: Przypomniałem sobie opowiadanie Motylastego i chciałem sprawdzić czy metoda działa i o dziwo mięsko się trzyma a krew nie cieknie :]
KaliN Opublikowano 28 Lutego 2010 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zobaczymy czy jutro będzie palec fioletowy czy normalny
DarekRG Opublikowano 28 Lutego 2010 Opublikowano 28 Lutego 2010 Ja mam takiego pecha że zawsze gdzieś trzepnę paluchami tak że mi paznokieć pęknie. W takich wypadkach jest niezastąpiony CA A ciekawe czy w aptece można normalnie kupić taki klej do zastosowań medycznych? Boje się że jak się zapytam o coś takiego to spotkam się z reakcja alergiczna na kolejnego czuba :crazy:
Paweł R Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 Apteczka nie powinna zawierać leków a także płynów dezynfekujących ponieważ: pojemniki mogą być nieszczelne i spowodować zalanie całej apteczki a także może się skończyć termin ważności więc nawet jeśli istnieje to i tak tego w apteczce mieć się nie powinno
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.