Gość slawekmod Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 http://www.rc711.com/shop/product_info.php?cPath=27_24&products_id=277 a dla czego nie na 35MHz? Na początek starczy spokojnie, zaleta >>>tanie odbiorniki PPM .Najlepiej kupić z wymiennym modułem żeby można przejść na 2.4 (chociaż ja akurat nie mam takiej potrzeby).Jest mnóstwo tanich aparatur z którymi można zacząć modelarstwo :Optic6, Graupner MX-12, tańsze modele Futab.Serię MC Graupnera odradzam zdecydowanie , przynajmniej od 10 do 15 bo mechanika i wykonanie jest straszne (plastiki kiepskiej jakości oraz luzy na drążkach).Co prawda mam T10CP + walizka ale takie radio chciałem i takie mam.Rzucać radiem zamiaru nie mam a pieniądze na nadajnik za ciężko mi przyszły żeby teraz nie dbać o ten sprzęt ( to w nawiązaniu do któregoś z poprzednich postów) W sprawie sporu co do komputera w nadajniku pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie : Nadajnik bez komputera, pamięci ustawień dla poszczególnych modeli, mixerów itp to jak kupić nowy telewizor bez pilota, nie mówię że się nie da latać ale komputer zdecydowanie ułatwia życie a możliwość jego przeprogramowania na lotnisku jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż programowanie poprzez RS z PC.No chyba że będziemy zabierać laptopa na loty żeby mieć możliwość zmiany EXPO z 60 na 62 %
EKSTRA14 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2009 tyle jest propozycji, że już sam nie wiem co wybrać Panie sławkumod czy przy tej aparaturze jest interface do usb?? Na ćwiczeniach w FMSie bardzo mi zależy
Gość slawekmod Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Do FMS-a podłaczysz praktycznie każdą aparaturę posiadającą gniazdo trenera a mając trochę pojęcia o elektronice to chyba nawet wszystkie sie dadzą. Na www.pitlab.pl masz interface do aparatur, samemu też można zrobić kabel i ściągnąć odpowiednie sterowniki z netu (żadne piraty tylko ogólne dostępne pliki bez opłat)
ertman_176 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 programowanie poprzez RS z PC Sprostowanie, robi sie to przez USB :wink: Amerykanie opracowali też soft pod palmtopa [u nich dosc powszechne urządzenie] Interface z HK-6 i tak masz w kablu do programowania nadajnika, zapewne bedziesz miał jeden model przez dłuższy czas a wiec nie widzę sensu wydawania takiej sumy skoro za ok. 200zl masz wystarczający sprzęt, zostaje ci na porządną ładowarkę typu Turnigy Accucel 6 + zasilacz i jeszcze ~100zl na drobne zakupy w sklepie :wink: Nadanik HK-6 także łatwo sprzedasz jezeli bedziesz potrzebował lepszy :wink:
Gość slawekmod Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Przepraszam ale nasuwa mi się proste pytanie : jakie ma to znaczenie czy jest to RS czy USB ?Nie zmienia to faktu że do tego nadajnika potrzebny jest komputer i tyle.Nie obchodzą mnie amerykanie gdyż do komunikacji ze swoim nadajnikiem używam zdwojonego interface który zabieram wszędzie ze sobą bo mam go zainstalowanego na stałe a są nim moje oczy.Do tego oczywiście potrzebny jest wyświetlacz w radiu a kupowanie komputerowego radia bez wyświetlacza to chyba nieporozumienie (sam nie wiem bo w każdym radiu jakie miałem wyświetlacz był pomijając żółtą webrę- nie mylić z żółtą febrą) Trudno się nie zgodzić z Tobą w jednej kwestii-Zgodnie z tokiem rozumowania po sprzedaży T10 mógłbym mieć z 10 sztuk HK-6 , po jednej do każdego modelu.Odpada wtedy programowanie
EKSTRA14 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2009 Czy mogę poprosić o link do tej aparatury?(chodzi o HK-6)
Paweł R Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?catname=2.4Ghz+HobbyKing&idCategory=295&ParentCat=190 nakarmiłem trolla
EKSTRA14 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2009 strasznie tanie te aparatury co znaczy IN STOCK CO MYSLICIE O TEJ: http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8991&Product_Name=Turnigy_9X_9Ch_Transmitter_Only_(Mode_1)
Malker Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 CO MYSLICIE O TEJ: http://hobbyking.com/hobb...r_Only_(Mode_1) Przeczytaj cały Twój temat ...
meloow Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 nie jest zła, al trzeba by manuala przeczytać aby dowiedzieć się więcej na jej temat. Rozumiem że wiesz o co chodzi z MODE ? są 4 do wyboru ale 99% lata się na 1 lub 2
ertman_176 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Sławek w sumie 10 aparatur to nie jest zły pomysł, ja planuje co najmniej jeszcze jedną :wink: Czy jest to RS czy USB ma znaczenie - ciężko teraz o laptopa z RS ... Kolejnym plusem braku wyświetlacza jest mniejsze zużycie prądu XD Zaraz dojdziemy do tematu koszyka z akumulatorami :wink: IN Stock - polecam translate.pl :wink: Co do Turnigy 9x poszukaj w tym dziale, jest już kilka aparatur w Polsce
Wiesiek Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 strasznie tanie te aparatu co znaczy IN STOCK Pisales,ze ma byc do 500PLZ,to ci koledzy znalezli,nie kabinuj taniej sie nie da
halabala83 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Jeszcze troche to młodemu łeb eksploduje . EKSTRA14 szukaj mx 12 i sie nie zastanawiaj a co do podłączenia z kompem to tylko kwestia kabla za pare złotych . i jak dobrze z apką trafisz to ci z tych 500 zł na kabel zostanie . Co do 2.4 ghz to jak bedzie ci konieczne to kupisz moduł assana i po krzyku . Odbiorniki corony z syntezą idzie kupic po ok 100zł i nie martwisz sie kwarcami . A one lubia przy krecie sie sypnąc . http://allegro.pl/item851032170_mx_12_i_r700_okazja.html http://allegro.pl/item842078503_sprzedam_graupner_mx_12_megasoft.html do tego drugiego zadzwon i zapytaj ile od reki
EKSTRA14 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2009 http://allegro.pl/item842078503_sprzedam_graupner_mx_12_megasoft.html do tego drugiego zadzwon i zapytaj ile od reki właśnie się z tym kolesiem umówiłem. Widzę, że ten temat się bardzo dobrze rozwija wiec proszę tutejszych forumowiczów aby pomogli mi też w tym temacie: Cessna 180 depron
Swift Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zestaw z odbiornikiem ZESTAW wraz z przesyłką wychodzi nieco ponad 6 stów. PP Jesli $=dolar, to cena tego nadajnika to 520,93zł (z odbiornikiem, bez kosztu wysyłki) Nie umiem dobrze czytać po angielsku, wiec mam pytanie-Czy w zestawie jest interface do usb? W zetawie są: Nadajnik Odbiornik R617FS (7 kanałowy) Akumulatory nadajnika 600mAh Ladowarka Tx/Rx sieciowa 230V Instrukcja po angielsku Interfejsu USB nie ma, ale podejrzewam, że taki dostaniesz np. na Allegro Co do ceny, to podają dokładnie 189.80 USD. W tym sklepie można także płacić w PLN. W prawym górnym rogu w okienku "Currencies" wybierasz walutę np. PLN, domyślnie jest USD. Aby określić koszty przesyłki, dodajesz towar do koszyka, klikając "Add to shopping card" , nie jest to równoznaczne od razu z dokonaniem zakupu. Po czym w okienku "Shipping cost" wybierasz z rozwijalnej listy "Poland" i widzisz dodatkowo koszty wysyłki" PP
Gość Anonymous Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Warto się jeszcze zastanowić nad takim rozwiązaniem: http://r2hobbies.com/proddetail.php?prod=rcps61207 To jest to samo co 9 kanałowe radio Turnigy tylko firmowane przez Eurgle W komplecie jest już moduł 2,4 GHz oraz odbiornik, czyli odchodzi drogi zakup modułu np z Hobbycity, osobiście to myślałem że te moduły wymienne Assana i Corony to tańsze są. Zdziwiłem się wcale nie lekko kiedy okazało się że trzeba wydać 80$. Trzeba dokupić pakiet. Koszt wysyłki do Polski z r2hobbies tego nadajnika to 25$.
bubi120 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Nie będe już zakładał nowego tematu - mam pytanko dotyczące aparatury Hitec Laser 4 - wczoraj chciałem sprawdzić działanie aparatury która to została dopiero kupiona i nie wiem dlaczego ale na kanale 63 działała dobrze a na 185 tak jakby nie było zupełnie komunikacji z modelem - obydwa kwarce z tej samej firmy ???? Co może być przyczyną ???? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Łukasz
Paweł R Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Twój Hitec jest na pasmo A kanały od 55-90 pasmo B to kanały 182 - 191
bubi120 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 A właśnie tak myślałem, że coś będzie z pasmem. Bardzo dziękuje ci Pawle. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.