Skocz do zawartości

Prototyp ESA FW190

Dj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jarek pisze, że rozpiętość to 89cm

Mój to prototyp przedseryjny, byc moze "fabryka" zmieniła nieco wymiary dostosowując do regulaminu :wink:

P.S. Dziś udało sie troche pomalowac maszynę(inspiracja po obejrzeniu zdjeć na str. producenta), wieczore wkleję jakies fotki...

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Silnik zwykły dzwonek i 18A regulator ?

W sumie to zwykły dzwonek ale w nowym wydaniu -taki jak tu:

http://cyber-fly.pl/produkt-1386.html

oraz taki regulator:

http://cyber-fly.pl/produkt-1322.html

Z tej białej "masy" jak na poprzednich zdjęciach udało mi sie dziś wykrzesac takie coś:

Dołączona grafika

Jeszcze "goły" bez linii podziałowych, ale po tylu dniach przestoju już coś jest. Malowanie jest efektem pomieszania kilku wzorów ubarwienia prawdziwej "foczki". Oblot bedzie jeszcze prawdopodobnie w tym tygodniu(nadchodzącym) :)

Opublikowano

Wygląda bardzo fajnie. Mam dwa pytania.

1. Kamuflarz malowałeś sprayem z puszki czy aerografem ??

2. Krzyże malowane są pędzelkiem czy sprayem od szablonu - wiedzę jakieś próby na ścianie, ale te na modelu wyglądają inaczej...lepiej :D .

Opublikowano

1. Kamuflarz malowałeś sprayem z puszki czy aerografem ??

Oczywiscie spray z puszki.

2. Krzyże malowane są pędzelkiem czy sprayem od szablonu

Krzyże najpierw delikatny szkic ołówkiem (miękki) potem pędzelek i pactra, ten zółty pas wokół kadłuba i dolne powierzchnie(tu na tym zdjeciu ich nie widać) to także pędzelek i pactra, pola krzyży oklejone tasmą lakierniczą przed malowaniem. Po wyschnięciu sprey'u pozostają białe pola, które już łatwo pomalowac na żądany kolor, wzór itp.

Opublikowano

Nasze samoloty choć w różnych dywizjonach służą chyba jednym terenie ... mamy analogiczny kamuflaż :rotfl:

Model super się prezentuje a przestrzenny kadłub robi swoje i efekt końcowy jest ..."bardzo makietowy"

Czekam na oblot i choc życzę jak najlepiej, interesują mnie pierwsze wrażenia z naprawy kadłuba:-)

Kombat który nie zaliczy kreta to jakby wcale nie latał a jego zdolność regenaracji w trakcie zawodów będzie kluczem do jego sukcesu.

ms

Opublikowano

Foczka świetna - :) wyprzedziłęś moją - choć oja będzie sporo większa ;)

na razei części czekajaą na półce na dalszą wenę i czas...

a co do kretów tego typu kadłuba:

bardzo ładnie to sie naprawia - przerobiłem na kilku moich modelach o podobnej konstrukcji :)

CA - za chwię można śmigać do góry ;)

nie ma sensu pakować węgla na wzmocneinia poneiwaz w razei dzwona czyni sporo szkód

ale tasma bądz rowing sa ok

przyznam sie szczerze ze te dechowate kadluby psuły mi zawsze wrażenia jakei powinno dawac ESA...

decha strasznie traci zabawkowością... - to, takie moje osobiste zdanie :)

wg mnei powinno sie punktować za wyglad modelu zeby zachecic nei tylko od lotów i walki -ale także porzadnej modelarskiej roboty

Opublikowano

Dołączona grafika

zawsze mi się corsair podobał - te złowieszczo zagięte skrzydła :)

ale czy on też w środku ma miejsce na elektronikę ?

niestety na cyberfly nie ma żadnych for elementów i nie wiadomo jaki on jest.

http://cyber-fly.pl/produkt-844.html

tu fotka złożonego i w sumie nic na wierzchu nie widać, silnik schowany w pierwszej części kadłuba

Dołączona grafika

Opublikowano

zawsze mi się corsair podobał - te złowieszczo zagięte skrzydła

A może by tak spalinkę taką jak na moim zdjęciu :D

Bije się dzielnie ,Japim też ma taką.

Opublikowano

Model z pierwszej Twojej fotki jest rozwinięciem płaskokadłubowego corsarza - uzupełniony o kadłub przestrzenny - konstrukcja własna oparta na technologii Marka R. Wręgi pokryte cienkim EPP.

Ma sporo miejsca w środku podobnie jak Sea Fury, opisywany w innych postach:

Dołączona grafika

Opublikowano

w mojej P40tce tez miejsca wewnątrz jest(było) sporo... :)

Dołączona grafika

pierwszy oblot - srodek ciężkości daaaleko w tyle... hehehe - przeoczenie...

w efekcie piękny korkociąg z kilkunastu metrów i... kret

a kadłub... cały! :)

nie udało mi sie uszkodzic kadłuba - ciekawe jak "nowemu" pilotowi...

Opublikowano

Model z pierwszej Twojej fotki jest rozwinięciem płaskokadłubowego corsarza - uzupełniony o kadłub przestrzenny - konstrukcja własna oparta na technologii Marka R. Wręgi pokryte cienkim EPP.

Ma sporo miejsca w środku podobnie jak Sea Fury, opisywany w innych postach:

Obrazek

masz na myśli tego Sea Fury ?

http://www.cyber-fly.pl/produkt-1247.html

Opublikowano

nie udało mi sie uszkodzic kadłuba - ciekawe jak "nowemu" pilotowi...

Mnie też jeszcze nie :)

Model gotowy do lotu ale czekam na cieplejsze dni.

Opublikowano

Zdjęcie korsarza jest ściągnięte ze strony Cyber-Fly ..... zrobione z jednej strony nie pokazuje tego co po drugiej stronie :-)

To oczywiście wersja płaskokadłubowa ale z dołożonym pierścieniem imitującym silnik gwiazdowy. Kolega składa w tej wersji Thunderbolta i to poszerzenie silnika robi dobre wrażenie. To wersja przejściowa do przestrzenno-kadłubowych które mam nadzieję będą wkrótce standardem.

Model gotowy do lotu ale czekam na cieplejsze dni.

po co czekać .... silnik się sam rozgrzewa a aby pilot nie zmarzł, są na to góralskie sposoby :-)

ms

Opublikowano

Nareszcie "zmęczyłem do końca foczkę . Zaraz pewnie sie zacznie, że kołpak srebrny? No cóż taki miałem pod ręką, aluminiowy kołpak trochę doważa przód do prawidłowego ŚC. Model jest "nie uzbrojony" - toż to nie makieta! Gdybym jeszcze bawił sie w detale to trzeba by namalowac swastykę na sterze kierunku i wtedy napaewno bylo by głośno i 'krawatowo" za zakazane tresci... Jeżeli jutro będzie temperatura znosna - zrobie oblot, ale film powstanie póżniej - mój pilot oblatywacz jest na wyjeżdzie i nie ma kto filmować. Obiecuje jednak - filmik bedzie napewno. Sugestie, uwagi , krytyka - mile widziane.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na tej fotce widac luczek techniczny w którym jest umieszczony pakiet, reszta jest pod kabiną(odbiornik 2,4Ghz, serwo SW, regulator tuż obok silnika) .

Dołączona grafika

Opublikowano

Sugestie, uwagi , krytyka - mile widziane.

jaka krytyka..... mnie zatkało :-)

Model jest super!

Realistycznie i groźnie wygląda a malowanie potęguje efekt - gratulacje.

Linie podziału robiłeś foliopisem?

ms

Opublikowano

Linie podziału robiłeś foliopisem?

Dokładnie. Dziś mimo pi...wy na dworze -7 oblatałem model. No cóż, całkiem przewidywalny. ŚC zgodnie z sugestią Marka (cyber-fly) w 1/3 szerokosci profilu - od krawedzi natarcia - i wszystko jest OK. W sobote postaram sie nakrecić jakiś film z oblotu - moze będzie cieplej - dziś ledwo trzymałem nadajnik taki zzziab.

Opublikowano

W sobote postaram sie nakrecić jakiś film z oblotu - moze będzie cieplej - dziś ledwo trzymałem nadajnik taki zzziab.

Moja małżonka oznajmiła mi, że mam z nią jechać do Wrocławia w ten weekend, więc miałem gorącą nadzieję, że znowu wszyscy się spotkamy i będziesz mil okazję sprawdzić jak skleja się ten śliczny kadłub :devil:

No właśnie. Miałem. Jak patrzę na Pogodynka , tzn. temp. powietrza + wiatr = temp. odczuwalna, to nawet przed komputerem mi palce drętwieją. :rotfl:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.