Skocz do zawartości

Zadanie od szefa ( wystartowac, zrobic zawis i wyladowac )

kuksaniec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:cry: Witam mam duży problem a mianowicie dostalem zadanie do wykonania od szefa.

Muszę wykonać model helikoptera albo quadrocoptera badz innego dziada ;] wraz z kamera bezprzewodowa.

To ustrojstwo musi się wznieść na wysokość max 150m w gore ( zrobic zawis , lub wyladowac na dachu itp. nagrać pokrycie hali i kominów no i wylądować na ziemi.

Moje pytanie koledzy sympatyczni czy model copterx450 rtf nada sie do tego czy lepiej zakupić coś takiego

http://www.smdv.de/products/22916/Quadrocopter-450-Arf-35-Mhz.html

kamerę zasilać chcę z aku heliego step-down zrobie z diodek 11.1 na 9v

Sprzęt wideo jest ale nie ma maszyny.

wiem ,że nie umiem latać itp ale muszę sie nauczyć w bardzo szybkim czasie ! pozdrawiam

Opublikowano

Najbardziej na upartego to na niemieckim Conrad.de jest quadrocopter gotów do lotu bez aparatury. Dopniesz do tego niewielką kamerkę i już.

Opublikowano

Najlepiej żebym się nauczył na jednym ale wiem ,ze to nie realne. Ja mam wykonać i to ma działać. Później będziemy się martwić kto i jak będzie latał ;p

niby quadro sie lata banalnie :P pozdrawiam

Edit:

Marcin wiem znalazłem to quadro tylko jakie radio co tam trzeba dokupić możesz doradzić okiem fachowca . Będę bardzo wdzięczny.

Od Rob Mc Fly:

Nie pisz kolejnych postów jeden pod drugim. Do dodawania dopisków służy opcja edycji.

Opublikowano

To powiedz szefowi ze jak taki kozak z niego to niech sam zbuduje i poleci :mrgreen: A tak serio to zacznijmy od tego czy miałeś kiedyś stycznośc ze smigłowcami rc i czy trzymałeś w rękach aparaturę ?

moim zdaniem hk 450 jest troche za mały . Ile kasy jest przeznaczone na projekt ?

Opublikowano

Hmm w rekach mialem aparature z kasa wiadomo ,ze im wiecej maja tym mniej chca wydac. Realnie patrzac max 2- 3 tys .

Zastanawialem sie nad tym quadrocopterem podobno latwo sie pilotuje.

Co do heli mysle ,ze zakupimy FLymentora zeby inni tez sie uczyli i nie narobil bum.

dodam, ze ma to byc heli do amatorskeigo lotu.

Opublikowano

Jak już tak to klasa 500 się nada . Wieksze stabilniejsze . A i udzwig lepszy . Co do pilotażu to proponował bym jednego pilota ale najpierw symulator . Tak z 20h . w 2500zł powinno się zmiescic .

Opublikowano

Czyli ma być to model FPV ? ,bo w innym wypadku cienko widzę skuteczne sterowanie modelem klasy 450 na wysokości 150 m.

... 450 uniesie, ale może być problem z ceną.

edit

... przede wszystkim z ceną zaplecza :devil: .

Opublikowano

To że uniesie to wiadomo

rzecz w tym ze piszący post nie wspomina nic o tym że ma być to model fpv. A w takim wypadku sterowanie modelem 450ki na wysokości 150 m to nieporozumienie.

Opublikowano

A w takim wypadku sterowanie modelem 450ki na wysokości 150 m to nieporozumienie

Dokładnie tak. Pozatym czarno to widzę, żeby się nauczyć w szybkim tempie latać. Żeby wykonać małym modelem lot na taką wysokość, to tylko FPV (czyli pilotujesz patrząc w monitor i obraz z kamery w modelu). Nie jestem pewny, czy dałoby się złożyć jakąś sensowną konfigurację za te pieniądze. A nie lepiej dogadać się np. z rafalgruszka i wspólnie coś podziałać? Taka moja rada.

ps. Fajnie, że ktoś się posłużył moim filmikiem jako przykładem :D

Opublikowano

Widać, że twój szef nie ma zielonego pojęcia o co chodzi. Zobaczył coś na Discovery Channel, ale zapomniał spytać, od jakiej kwoty oni tam zaczynają. Może też widział film, jak Polacy robili teledysk z wykorzystaniem filmującego modelu heli.

Tak z 10 tys. to się da zrobić, ale za 2-3 to czarno widzę.

Poza cholerną trudnością w opanowaniu modelu na taką odległość (już nie myślę nawet o lądowaniu na dachu wśród kominów, anten itp. bez FPV) to fakt, że gdy na dole nie wieje, to tam na górze prawie zawsze. A budynek do tego daje rotory, podwiewa z różnych stron. Nawet przy zerowym wietrze sama różnica nagrzania się ścian daje już wiatr. A ten na dachu się zagina itd.

Więc nawet 500-tka może być za mała. Po prostu wpadnie na budynek i po zawodach.

Ja kiedyś latałem dużym modelem samolotu, tak 2,5 metra wokół budowli z dymem. Robiłem tzw. dmuchanie budynków. Dzieje się tam dużo dziwnych rzeczy.

Opublikowano

Proponowalbym koledze zlecic te zadanie komus. Taniej wyjdzie. Na dzien dzisiejszy sensowny pelny osprzet to ok. 5-6tys zl - bez kamery/aparatu. Trzeba to jeszcze przetestowac, nauczyc sie latac i rozbic kilka razy. Jesli sadzisz ze opanowanie quada FPV jest banalnie proste to sie zdziwisz.

Opublikowano

Pany mam 200 pln i chce zostac pilotem akro rc . Marzy mi sie extra 300 2.5m rozpietosci . Pomóżcie zrealizowac marzenie :mrgreen:

Tylko chyba zapomniałem dopisac w kwocie dwóch nic nie znaczących zer :mrgreen:

Tak jak koledzy mówią . Discowery i czyjas fantazja sprowadza na osiołka takie brzemie kórego nie da sie dzwignąć za ochłap który szifo wyznaczył jako fundusz na realizację projektu .

Pokaż facetowi wypowiedzi doswiadczonych modelarzy to postaramy sie przekonac ze albo do wszystkiego dołoży jeszcze pare klocków , albo niech dalej telewizje ogląda i marzy .

Pewnych granic sie nie da przekroczyc , a jak sie jeszcze własne wymagania postawi to trzeba sie przygotować na wywiniecie portwela na lewą stronę .

Sam symulator do nauki to wydatek rzędu 500zł . Aparatura ok 1000zł . goły model to kolejny 1000zł , a gdzie reszta ?????????????

Tak jak powiedział diem , albo zlecic , albo wykładać tysiące .

PS. Co złego to nie ja :rotfl:

Opublikowano

Szef powie, że pracownik niekompetentny i jeszcze po premii poleci. ;)

Na szefa, dużo lepiej działa "Kosztorys". :twisted:

Zbierz po prostu ceny kompletnych elementów FPVze sklepów, najlepiej tych droższych. Dorzuć do tego jakiś dobry model dużej spalinki, dokoptuj jakieś układy autostabilizacji + całe wyposażenie niezbędne do obsługi spalinki, plus kilka litrów paliwa na zapas... Cena za litr może poruszyć każdego samochodziarza narzekającego na ceny zwykłej benzynki... :mrgreen:

I Jeszcze podaj mu to z entuzjazmem, że profesjonalny model to ze 20 000 kosztuje za samą maszynę, a ty się wyrobiłeś w połowie kwoty. Poproś o pieniądze to zaczniesz już budowę systemu...

Zawczasu przygotuj się tylko na odparcie zarzutó, że są tańsze żyroskopy, kamery itd.

Wiadomo: a to czułość za mała, a to zbyt zakłóca na większe odległości, a to awaryjność za duża.

Możesz też poszukać AC i OC na taki model, z pokryciem pełnej wartości modelu + wysokich strat w cudzej własności. Takie ubezpieczenia to u nas rzadkość, więc stawki są ... "duże". :wink:

A Szef powie... Spokojnie, Kowalski, Spokojnie... Musicie poczekać na budżet, bo na bieżące wydatki to trochę dużo. Zostawcie tę specyfikację, ja się jej przyjrzę i dam wam odpowiedź. A jak pójdziecie do siebie, to zorientujcie się, po ile jest wynajem podnnośników koszowych do 30m... :twisted:

Ale będzie pamiętał, że podwładny wykazał się inicjatywą i pomysłowością, oraz chęciami.

A tak ogólnie, to w tym roku ma się pokazać na rynku Drona X-copter, firmy Apple (tej samej od Macdonaldów , czy jak to tam szło :P ). Sterowana Iphonem, z podglądem na żywo, pełną stabilizacją itp. Niestety, będzie dość mała, więc z wiatrem raczej sobie nie poradzi, a prognozowana cenka wcale nie będzie "okazyjna". :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.