Skocz do zawartości

Modelarnia...

Marcin K.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Od dłuższego czasu myślałem nad zrobieniem modelarni w moim mieście (Rogoźno WLKP).

Nie dawno rozmawiałem z jednym panem a on porozmawiał z innym panem z (Rady?)powiatu i został przeznaczony lokal na takowe miejsce.

I tu pytanie co musi sie znajdować w takiej modelarni? Choćby na początek.

Instruktora też załatwią no i fundusze na wszystkie potrzebne bajery. Na razie jest 3 zainteresowanych w tym ja, na pewno ktoś jeszcze sie przyłączy.

Opublikowano

Komplet wierteł do metalu 1-10mm

Komplet wierteł do drewna 2-12mm

Komplet pilników igłowych

Komplet śrubokrętów krzyżakowych u płaskich

Opalarka

Żelazko

Wiertarka(stołowa)

Wkrętara (teraz tak tanie są że nie musi ,ale lepiej jak jest)

Szlifierlka stołowa.

Papier ścierny 80,120,240, 800 i 1500 po kilka arkuszy

Worek gumek recepturek(za free z apteki mam tego full)

Szpilki modelarski -pudełeczko.

Zestaw klei i żywic.(Ca ,wikolopodobne ,dragon itd...)

Liniki ,kątomierze, cyrkiel

Długa linijka metalowa lub coś podobnego.

Biurka /stoły(stanowiska pracy)

Lamki lub obre oświetlenie.

Półki na narzędzia

Krzesła.

Apteczka!!!!

Gość Anonymous
Opublikowano

Na pewno przyda się elektryczna piła tarczowa (taka z blatem i kołem z boku do zgrubnego szlifowania), włośnica elektryczna, lutownica(e), narzędzia(!).

Opublikowano

Ah, jak widać jest powód, że organizacją zajmują się generalnie ludzie w "pewnym wieku".

Zacytuję swój post z PWM z podobnej dyskusji:

Żeby pomodelikować, trzeba mieć jako minimum oprócz oświetlonego i zelektryfikowanego lokalu trzeba mieć w miarę porządne stoły, jakieś półki i szafki.

Sądzę, że w modelarni kilka narzędzi powinno być "modelarniane"

- wiertarka kolumnowa lub wiertarka w stojaku, wiertarka ręczna

- szlifierka

- imadła

- młotki

- deski montażowe + regały na nie

- sprzęt do sprzątania

- lutownice

różnego typu piły, szczypce, klucze, pilniki, śrubokręty itp... mikroszlifierki..

opcja - gilotynka do blachy, tokarka, wyrzynarka stołowa

+ kupa drobiazgu - klocki do papkieru ściernego, ściski, nożyki, linijki stalowe, pilniki, wiertła...

Reszta we własnym zakresie, trzymana w szufladzie/szafce modelarza.

Opublikowano

To dośc prosta maszynka wałek oklejony papierem sciernym a pod spodem stół podnoszony na śrubie i dopiero na tym stole zamocowany sje stolik kątowy, oczywiście z regulowanym kątem.W tym przypadky jest żle zamocowany ten stolik ,nie powinien być prostopadle do wałka tylko pod dużym kątem .Wtedy papier zużywa się równomiernie

Opublikowano

instruktor, czyli mini-stolik z plexi ustawiamy skośnie na stoliku ze sklejki. Stolik sklejkowy można przesuwać pod wałkiem. Na plexi ustawiamy kąt spływu.

Dobrze kombinuje ??

Opublikowano

Przedewszystkim chęci i pieniądze

Na 3 osoby to ... sobie w domu zróbcie modelarnie ... -sens prowadzenia modelarni pojawia sie przy 5 dorosłych osobach które sie tym chcą zająć - albo przy instruktorze i 7 młodych + starsi koledzy wtajemniceni - kolo 3-5 ...

Pomieszczenie musi dawać conajmniej 2 m2 na osobe czyli okolo 30-40 m2

Ja mam na siebie samego w domu 15m i mało mi ;D

Chłopaki jako że mam doświadczenie w zakładaniu modelarni to powiem to co sam wiem

Ciepłe pomieszczenie z dobrą siecią elektryczna {uziemienie} i oddzielnym bezpiecznikiem, łazienka z kranem i zlewem, sanitariat

Wynagrodzenie dla instruktora {powinien być zatrudniony np. przez spółdzielnie, urząd gminy}

Porzadne, masywne, równe stoły - takie żeby sie nie przesuwały podczas np pracy na imadle

Krzesła jak kto lubi

Szafki na narzedzia, regały na materiały, zamykana szafa na RC i materiały niebezpieczne {zywice, rozpuszczalniki}

Akcesoria do sprzątania

Apteczka+gaśnica

Porządne światło - 2 świetlówki 40 wattów na stół

Porzadne przedłuzacze z uziemieniem

Deski montażowe

Kilka imadeł, wszelkiej maści pilniki i iglaki, piłki do metalu i włośnicowe, młotki, papiery, szczypce, śrubokręty, akcesoria do rysowania

Przyda się tablica i kreda

Komputer z FMS :P

Modelarnia nie pogardzi szlifierką 2 tarczową chociaż lepsza wydaje sie być tasmowo-tarczowa

A'la Dremel z 2 zestawami akcesoriów

Wiertarka reczna - elektryczna to chyba zbytek kasy ...

Dobra lutownica + akcesoria do lutowania

Wyrzynarka włośnicowa

Kasa na materiały i sprzet

Reszta wyjdzie w praniu

Opublikowano

jezeli chodzi o narzedzia to bym jeszcze dorzucil szlifierke katowa i kilka tarcz do niej(do drewna, metalu itd.), przynajmniej 5 dobrych imadel.

poza tym jeszcze by sie przydalo jakies klubowe wyposazenie(aparatura, silniki itp)

Opublikowano

"Wynagrodzenie dla instruktora {powinien być zatrudniony np. przez spółdzielnie, "

Ja tak mam ale wierzcie mi, że akurat to ma najmniejsze znaczenie.

Opublikowano

ertman_176 Jak na razie będą 3 osoby+ instruktor. Na pewno ktoś jeszcze dołączy.

Apteczka to podstawa i będzie na pewno :D

Narzędzia będą kompletowane w miarę dotacji z gminy miasta(główny sponsor :devil: )

Na pierwszy "ogień' pójdą piłki włośnice, papier ścierny, żelazko, nożyki i reszta tego co będzie potrzebne, będzie dobierana w miarę potrzeb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.