Marcin K. Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Cześć. Od dłuższego czasu myślałem nad zrobieniem modelarni w moim mieście (Rogoźno WLKP). Nie dawno rozmawiałem z jednym panem a on porozmawiał z innym panem z (Rady?)powiatu i został przeznaczony lokal na takowe miejsce. I tu pytanie co musi sie znajdować w takiej modelarni? Choćby na początek. Instruktora też załatwią no i fundusze na wszystkie potrzebne bajery. Na razie jest 3 zainteresowanych w tym ja, na pewno ktoś jeszcze sie przyłączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Nożyki balsa klej papier ścierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 A dokładniej można by? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Na początek to chyba wystarczy to co potrzebne jest do budowy modeli w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Komplet wierteł do metalu 1-10mm Komplet wierteł do drewna 2-12mm Komplet pilników igłowych Komplet śrubokrętów krzyżakowych u płaskich Opalarka Żelazko Wiertarka(stołowa) Wkrętara (teraz tak tanie są że nie musi ,ale lepiej jak jest) Szlifierlka stołowa. Papier ścierny 80,120,240, 800 i 1500 po kilka arkuszy Worek gumek recepturek(za free z apteki mam tego full) Szpilki modelarski -pudełeczko. Zestaw klei i żywic.(Ca ,wikolopodobne ,dragon itd...) Liniki ,kątomierze, cyrkiel Długa linijka metalowa lub coś podobnego. Biurka /stoły(stanowiska pracy) Lamki lub obre oświetlenie. Półki na narzędzia Krzesła. Apteczka!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Na pewno przyda się elektryczna piła tarczowa (taka z blatem i kołem z boku do zgrubnego szlifowania), włośnica elektryczna, lutownica(e), narzędzia(!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Ah, jak widać jest powód, że organizacją zajmują się generalnie ludzie w "pewnym wieku". Zacytuję swój post z PWM z podobnej dyskusji: Żeby pomodelikować, trzeba mieć jako minimum oprócz oświetlonego i zelektryfikowanego lokalu trzeba mieć w miarę porządne stoły, jakieś półki i szafki. Sądzę, że w modelarni kilka narzędzi powinno być "modelarniane" - wiertarka kolumnowa lub wiertarka w stojaku, wiertarka ręczna - szlifierka - imadła - młotki - deski montażowe + regały na nie - sprzęt do sprzątania - lutownice różnego typu piły, szczypce, klucze, pilniki, śrubokręty itp... mikroszlifierki.. opcja - gilotynka do blachy, tokarka, wyrzynarka stołowa + kupa drobiazgu - klocki do papkieru ściernego, ściski, nożyki, linijki stalowe, pilniki, wiertła... Reszta we własnym zakresie, trzymana w szufladzie/szafce modelarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 No i między innymi Takie Coś http://img300.imageshack.us/img300/2203/szlifierkalr2.jpg Jest to szlifierka grubościowa ze stolikiem do szlifowania spływów ,oczywiście "samoróbka "jak większość moich maszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 No i między innymi Takie Cośhttp://img300.imageshack.us/img300/2203/szlifierkalr2.jpg Jest to szlifierka grubościowa ze stolikiem do szlifowania spływów ,oczywiście "samoróbka "jak większość moich maszyn To opisz ja to działa Bo maszynka zapowiada się ciekawie. Czy ten stolik jest pod kątem ustawiany czy jak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 To dośc prosta maszynka wałek oklejony papierem sciernym a pod spodem stół podnoszony na śrubie i dopiero na tym stole zamocowany sje stolik kątowy, oczywiście z regulowanym kątem.W tym przypadky jest żle zamocowany ten stolik ,nie powinien być prostopadle do wałka tylko pod dużym kątem .Wtedy papier zużywa się równomiernie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 instruktor, czyli mini-stolik z plexi ustawiamy skośnie na stoliku ze sklejki. Stolik sklejkowy można przesuwać pod wałkiem. Na plexi ustawiamy kąt spływu. Dobrze kombinuje ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Prawie dobrze z tym że stół sklejkowy jest na zawiasie i jest śruba regulacyjna aby można było zmieniać grubośc szlifowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Przedewszystkim chęci i pieniądze Na 3 osoby to ... sobie w domu zróbcie modelarnie ... -sens prowadzenia modelarni pojawia sie przy 5 dorosłych osobach które sie tym chcą zająć - albo przy instruktorze i 7 młodych + starsi koledzy wtajemniceni - kolo 3-5 ... Pomieszczenie musi dawać conajmniej 2 m2 na osobe czyli okolo 30-40 m2 Ja mam na siebie samego w domu 15m i mało mi ;D Chłopaki jako że mam doświadczenie w zakładaniu modelarni to powiem to co sam wiem Ciepłe pomieszczenie z dobrą siecią elektryczna {uziemienie} i oddzielnym bezpiecznikiem, łazienka z kranem i zlewem, sanitariat Wynagrodzenie dla instruktora {powinien być zatrudniony np. przez spółdzielnie, urząd gminy} Porzadne, masywne, równe stoły - takie żeby sie nie przesuwały podczas np pracy na imadle Krzesła jak kto lubi Szafki na narzedzia, regały na materiały, zamykana szafa na RC i materiały niebezpieczne {zywice, rozpuszczalniki} Akcesoria do sprzątania Apteczka+gaśnica Porządne światło - 2 świetlówki 40 wattów na stół Porzadne przedłuzacze z uziemieniem Deski montażowe Kilka imadeł, wszelkiej maści pilniki i iglaki, piłki do metalu i włośnicowe, młotki, papiery, szczypce, śrubokręty, akcesoria do rysowania Przyda się tablica i kreda Komputer z FMS Modelarnia nie pogardzi szlifierką 2 tarczową chociaż lepsza wydaje sie być tasmowo-tarczowa A'la Dremel z 2 zestawami akcesoriów Wiertarka reczna - elektryczna to chyba zbytek kasy ... Dobra lutownica + akcesoria do lutowania Wyrzynarka włośnicowa Kasa na materiały i sprzet Reszta wyjdzie w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 jezeli chodzi o narzedzia to bym jeszcze dorzucil szlifierke katowa i kilka tarcz do niej(do drewna, metalu itd.), przynajmniej 5 dobrych imadel. poza tym jeszcze by sie przydalo jakies klubowe wyposazenie(aparatura, silniki itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 "Wynagrodzenie dla instruktora {powinien być zatrudniony np. przez spółdzielnie, " Ja tak mam ale wierzcie mi, że akurat to ma najmniejsze znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 ertman_176 Jak na razie będą 3 osoby+ instruktor. Na pewno ktoś jeszcze dołączy. Apteczka to podstawa i będzie na pewno Narzędzia będą kompletowane w miarę dotacji z gminy miasta(główny sponsor :devil: ) Na pierwszy "ogień' pójdą piłki włośnice, papier ścierny, żelazko, nożyki i reszta tego co będzie potrzebne, będzie dobierana w miarę potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 "ogień' wlasnie! gasnica-to sie przydaje. i apteczka tez niezbedna. i oczywiscie jakies materialy na poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.