marcin133 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Na pewno część z was już o tym słyszało a część już odwiedziła to dziwne miejsce jakim jest... MINIATUR WUNDERLAND .... my wybraliśmy się na "jakąś kolejkę"... to co zobaczyliśmy - było szokiem! Jest to, jak twierdzą sami założyciele największa makieta kolejowa w skali 1:87 której budowę rozpoczęto w 2000 roku i trwa do dziś a same prace zaplanowane są do 2015 roku. Podobno, jak zwykle zresztą, cała historia zaczęła się od... modelu widoku kolejki w sklepie i marzeniu aby zbudować coś, co naprawdę będzie jedyne w swoim rodzaju. Cała "kolejka" stanowi jeden wielki organizm, podzielony na sekcję tematyczne takie jak: Knuffingen, Austria, Hamburga, Ameryki, Skandynawii, Szwajcarii o obecnie w budowie: sekcja lotniska ;D czy Francji i innych. Wykonano 7 sekcji i 5 kolejnych jest w planach do 2015. Całość symuluje także pełne oświetlenie dobowe! dzień, zmierzch, noc i świt. Każdy pełny skład (a jest ich obecnie ponad 830 sztuk), każdy budynek czy konstrukcja (obecnie 3,5 tysiąca sztuk), każdy samochód (obecnie ponad 11 tyś sztuk) i wszystko co znajduje się teraz łącznie na 1150 metrach kwadratowych konstrukcji jest oświetlone i w pełni współgra z symulowanym oświetleniem pór dnia! Obecnie przy całym projekcie pracuje 185 pracowników, głownie hobbistów i entuzjastów którzy poświęcili już ponad pół miliona roboczogodzin. Obecna łączna długość torów wynosi.... 12 kilometrów a ma być aż 20 Całość musi być jakoś sterowana, dziś cała kolejka sterowana jest za pośrednictwem 40 komputerów w centrum dowodzenia. Panowie na swojej stronie piszą że mogliby wykonać to wszystko w połowę krótszym czasie i wydać na to o wiele mniej pieniędzy ... ale nie byłoby to samo, jak piszą nie chodzi o zysk a o spełnienie własnych marzeń. Do tej pory wydano 10 milionów Euro a ile to może być faktycznie warte?? Wiele rzeczy na potrzeby budowy kolejki musieli wykombinować sami. Okazało się że w skali 1:87 obecnie nie jest dostępne wszystko z technicznego punktu widzenia aby zrealizować każdy pomysł który rodził się w ich głowach. Jednym z takich własnych konstrukcji jest CARSYSTEM. Część z samochodzików porusza się w normalnym cyklu miejskim! Działają światła i sygnalizacja. Bajer! Innym znowu, chodź jeszcze nie dopracowanym systemem jest system kontroli statków. One pływają po wodzie, przybijają do wybrzeża... a jednak jeszcze mało. Podobno otwarta jest szansa dla tych którzy mogą wnieść w tych sprawach jakiś wkład, aby przyłączyć się do zespołu. Lotnicze akcenty też są w szczególności takim na pewno będzie sekcja lotniska. Gdzie planuje się wykonać pełny ruch włącznie ze startem i lądowaniem modeli samolotów! Oczywiście nie RC Tutaj oficjalna strona i mnóstwo ciekawych informacji. W produkcji jest też film który i tak nie pokazuje tego co widać w "realu" ;D Polecam odwiedzenie tego miejsca jak ktoś będzie miał okazję. Zdjęcia, film i to co jest obecnie dostępne w świeci to pikuś w porównaniu z tym co widzi się na "żywo" P.S. Nie nie wiedziałem gdzie to umieścić, więc umieściłem tu - myślę że dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Nie wiem co napisac ... :shock: :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 cudne :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Mnie zabrakło słów :shock: :shock: :shock: Muszę sie tam wybrac i zobaczyc na żywo :mrgreen: Może jakiś grupowy projekt wyjazdu :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Musicie wyobrazić sobie moje zdziwienie - naprawdę szliśmy zobaczyć jakąś tam kolejkę i nawet dość niewinnie to się zaczyna przy wejściu. Jak za pierwszym razem gasły światła nie wiedzieliśmy nawet o co chodzi!! To wszystko jeździ na dwóch piętrach. Są specjalne tory po których kolejki zjeżdżają i wspinają się do góry. Wygląda to jak droga na parkingach wielo-poziomowych, ciągle w kółko. Wszystko przeszklone więc widać. Można wejść wszędzie, czyli do centrum kontroli, pomieszczeń gdzie to wszystko naprawiają (oni tam pracują) a także do pomieszczeń gdzie powstają nowe sekcje. Można podejrzeć jak to wygląda pod "maską" jakby Nie napisałem też są przyciski interaktywne - więc niektórymi elementami można się pobawić. I tak albo jest znaczek zakazu fotografowania i filmowania albo go nie ma to tam są znaczki że kamera i aparat to "mile widziane" urządzenia Wstęp kosztuje 10Euro na cały dzień, ale to naprawdę najmniej ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Może jakiś grupowy projekt wyjazdu :rotfl: Nie głupi pomysł. Ja chce to zobaczyć w realu... Robimy wycieczkę forumową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 polecam 2,18min ;-))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Dziękujemy Arek ! ps. było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Puszczając wodze fantazji :roll: Gdyby chcieli przedstawić nasz kraj, nasze kolejnictwo, jak myślicie jakby to wyglądało ? 8) Czy pomocne by im były satyryczne miniatury kolejowe ks. Grygiera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Byłem tam pół roku temu (tani przelot za 30 zł w obie strony ). Robi niesamowite wrażenie. Po trzech godzinach zbierania szczęki z podłogi wychodziłem z ogromnym wrażeniem niedosytu, ale niestety - czas gonił. Przy makiecie kanału portowego widziałem młodzieńca z nadajnikiem w ręku (z długą anteną), Wyglądało, jakby sterował modelem statku poruszającym się po kanale. Chyba największe wrażenie zrobił na mnie stadion HSV z działającym telebimem, wspomniany basen portowy, drwal (wysokości " na oko" 10 mm) rąbiący pieńki drewna i ... przytoczone wyżej figurki figlujących par (jest ich więcej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Ludzie i zwierzęta się nie ruszają! LIIIIPAAAAA!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.