kwijatkowski Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Opublikowano 12 Marca 2010 Skrzydło rysuję tylko i wyłącznie z myślą o cięciu na laserze. Jednak przyjemniej mi się rysuje niż rzeźbi w balsie Dalsza relacja z prac nad skrzydłem w wątku o Wildze: http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=2404&start=645
Gość Anonymous Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 Jako iż jest to model prowadzący się łatwo i pewnie, oraz posiadający olbrzymi kadłub wybrałem go na platformę służącą do testów rozwijanego właśnie rejestratora parametrów lotu.Hmmm co tu dużo mówić - szkoda modelu. Ja tam jednak wolę spaliny bo są tłuste i śmierdzą :wink: . A tak serio to zinteresowało mnie to zagadnienie rejestratora lotu no i jak podałeś tą prędkość w momencie kolizji. Możesz trochę przybliżyć to urządzenie?
kwijatkowski Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Opublikowano 18 Marca 2010 Rejstrator mierzył prędkość czujnikiem ciśnienia statycznego oraz dynamicznego pobieranego z zamontowanej na modelu rurki pitota. Przeciążenia mierzone akcelerometrem zamontowanym tak by mierzył wartości przyspieszeń po osi z. Wysokość lotu na podstawie tylko ciśnienia statycznego z kompensacją temperaturową. Wszystkie dane zrzucane do pamięci na bieżąco. Po locie przepisywane przez USB do Excela i obrabiane.
Gość Anonymous Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Super. A ten zestaw sam skonstruowałeś czy może nabyłeś gdzieś?
kwijatkowski Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Opublikowano 18 Marca 2010 Nie. To w całości własna twórczość.
mirolek Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Temat właściwie się wyczerpał ale dla ścisłości dodam, że mój Extrim pękł dokładnie w tym samym miejscu które opisał Sławek_9000. Po odbudowie i pewnych zmianach w konstrukcji płata, model dalej lata i mimo różnych uszkodzeń płat nigdy więcej nie miał problemów. Tytułem pointy uważam, że pojawiają się czasem błędy konstrukcyjne w różnych zestawach a mimo poważnej kraksy jaką zaliczyłem z uwagi na błąd prodecenta nie zmienia to mojej pozytywnej opinii o zestawach Artex-u. Uczuliło mnie to jednak na przyszłość aby zwracać uwagę na proponowane przez producenta rozwiązania i bardziej polegać na własnej intuicji niż ufać im do końca. ms
DarekRG Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Święta racja. Producent nie zawsze wszytko przewidzi. Ale z czasem powinien wraz z głosem użytkowników, tj słuchać głosu klientów i przeprowadzać stosowne rewizje konstrukcyjne. Ciekawe czy teraz wilga doczeka się znaczka V.2 jak w przypadku exstrima?
mirolek Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Popełniać błędy to ludzka rzecz, najważniejsze by je naprawiać i wyciągać z nich właściwe wnioski....... czego również życzę f-mie Artex. ms
jędrek Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 a co innego konstruować błędnie. Jeśli dźwigar jest w postaci grubej i wysokiej balsowej listwy, i ta listwa ma nacięcia na połowę wysokości dźwigara, to jest to ewidentny błąd konstrukcyjny, bo połowa materiału w tym dźwigarze to balast (a nawet gorzej, bo nacięcie prowokuje złamanie na zasadzie efektu karbu). I sklejenie czy nawet zalanie z materiałem żeberek nic nie da, bo moduł sztywności drewna w poprzek słoi (żeberka) jest 10X mniejszy niż moduł wzdłuż słoi (dźwigar), czyli tak jakby nic nie było. ...... Hmmmmm....... dokładnie taka konstrukcja jak opisujesz , a tak lata model o tej konstrukcji, na pewno cięższy od Wilgi i z dużo większymi przeciążeniami. Wylatane ma już spoooooro i nic kompletnie się nie dzieje.
Gość Anonymous Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Nie. To w całości własna twórczość.A możesz założyć wątek, w którym opiszesz jak wykonac taki rejestrator? Jestem niezmiernie ciekaw.
ertman_176 Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Andrzej - a jaki masz tam keson gruby :?:
kwijatkowski Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Opublikowano 18 Marca 2010 Tak Andrzeju ale: -nie masz nic co rozsadza Ci dźwigar od środka jak w przypadku Wilgi - obciążenia przenoszą na dźwigar odpowiednio wzmocnione żebra -nie można powiedzieć, że nacinanie dźwigara jest dla niego dobre - sprawę załatwia po prostu nadmiar materiału Co do rejestratora to wątek być może będzie, jednak dopiero gdy będzie już w wersji ostatecznej.
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 Co do rejestratora to wątek być może będzie, jednak dopiero gdy będzie już w wersji ostatecznej.Nie bądź taki, opisz nawet tą wersję nieostatecznę. Jestem bardzo ciekaw :shock: i od kąd przeczytałem o tym u Ciebie to cały czas to za mną chodzi. A może podrzucisz jakieś foty tego systemu.
Tomek Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 Jędrek Ty się nie znasz , dałbyś spokój , chłopaki wypościli już tyle modeli na rynek , że co Ty tam wiesz . :wink:
utopia Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 :wink: fakt Andrzej dopiero przerabia Jaskółki i styropiany nawet avatar ma z takim .... pewnie z CMpro :wink:
karlem Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 ...pewnie z CMpro No chyba sobie żartujesz - co najmniej TF :wink:
Slawek_9000 Opublikowano 20 Marca 2010 Opublikowano 20 Marca 2010 a to zdjecia mojego eXtrima, co prawda inny model ale chodzi o to samo powyżej pokazałem gdzie pękł dźwigar. Model był DOBRZE sklejony. Zdjęcie trochę niewyraźne bo aparat ustawia ostrość na folię a nie na bebechy, ale wiadomo o co chodzi. tu pokazałem cały centropłat żeby było widać o którą sekcję chodzi. To tyle w temacie modeli Artexu. Być może te które mają wiernie kopiowane z obcych wzorców nie mają takich baboli.
Tomek Opublikowano 20 Marca 2010 Opublikowano 20 Marca 2010 A ile razy zanim wyłamałeś w powietrzu ren dźwigar, to miałeś , kreto-branie, cyrkle i takie tam super lądowania? Gadasz jak potłuczony. Widziałem Sobiego latającego Extrimem jak wariat, mój Extrim latał na takim wietrze w Kraśniku , że nikt, nawet 3m potwory nie chciały. Tu na forum był film. Na moim lotnisku chłopaczek z Pionek wywija Extrimem , że szczęki opadają. Może pora najpierw się nauczyć latać? :crazy: To że Extrim jest banalnie prosty do złożenia, to wyraźnie w instrukcji jest napisane , że nie dla początkujących. :ble:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.