krzysiek w Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Witam Jak w temacie krok po kroku jak zrobic taka pompe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=kompresor+z+lod%C3%B3wki&lr=&aq=8&aqi=g10&aql=&oq=kompresor&gs_rfai= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 chcesz pompe czy komprsor ? jak kompresor to masz opisane u mnie na stronie www.model.sck.pl jak pompe do vacu to było opisane w przegladzie modelarskim , ale tak naprawde to żaden problem zrobić i jedno i drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Krzysiek do roweru ta pompa :?: Do paliwa :?: Do dializy :?: Do worka próżniowego czy do aerografu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Pompa do worka próżniowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Dostałem od kolegów zdjęcia mam nadzieje ze się nie obrażą za ich udostępnienie, zresztą są na forum i tak :wink: Gdy masz już agregat: Primo: Wakuometr [niebieskie - 25zl na allegro] 2: Butla [stara turystyczna - brązowy kwadracik - to duże czerwone] 3. Wyłącznik ciśnieniowy [puszka po mleku, nie po ananasach biały kwadracik] 4. Wiadro wężyków i zacisków 5. Troche elektroniki - włącznik, przekaźnik 6. Podstawa pod całość No i to czego tutaj nie ma albo jest w formie znikomej - zabezpieczyć porządnie kable i węże - to jest zabawa z prądem i ciśnieniem ... Całość umieścić gdzieś pod stołem a na szczyt dać tylko szybkozłączki. PS. Popraw tytuł aby było wiadomo że chodzi o pompę próżniową :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A ja mam taki wyłacznik podciśnieniowy. http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3405 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A ja jeszcze zadam może banalne pytanie dla osób w temacie ale sam do tego nie mogę dojść. Jaką rolę spełnia ta butla. Przecież układ ten ma odsysać powietrze z worka a nie sprężać je w butli? Przymierzam się do budowy takiej pompy ale nie mogę znaleźć zbyt wiele o tym informacji :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 2: Butla [stara turystyczna - brązowy kwadracik - to duże czerwone] Jaką rolę spełnia ta butla. Włąśnie Ertman jaka role ona spełnia?? Bo mi jest ona do niczego nie potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 butla nie musi trzymac cisnienia , moze trzymac rowniez podcisnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 butla nie musi trzymac cisnienia , moze trzymac rowniez podcisnienie A jak się pompka wyłączy to gdzie ma napływać to "lewe" powietrze :?: :shock: Spróbujcie zrobić pompkę podciśnieniową bez zbiornika - będzie się co chwila włączać/wyłączać - sądzicie że dla kompresorka to zdrowe ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 no a co ja napisalem ze moze trzymac podcisnienie a co to oznacza to chyba jasne ? i nie trzeba sie rozpisywac :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ja chłopaki nie wiem, szczerze. Na ten moment mam agregat a więc pierwszy krok :wink: No ale miliony rzeczy naraz a więc nie pomogę od praktycznej strony :wink: Może za jakiś czas ... W wolnej chwili szukam ananasów w płynie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A jakie podciśnienie jest wymagane? Nie możliwe z najniższych do uzyskania na takiej sprężarce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A jakie podciśnienie jest wymagane? Nie możliwe z najniższych do uzyskania na takiej sprężarce? Jak dobra to uzyskasz około -0,8 do -0,9 Bara Przy laminowaniu stosuje się od -0,2 do -0,4 bara ( przy większym możesz zbyt "ścisnąć" formę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Przy laminowaniu stosuje się od -0,2 do -0,4 bara ( przy większym możesz zbyt "ścisnąć" formę ... W zasadzie najważniejsza informacja bo to ona dyktuje sposób wykonania takiej pompki próżniowej Dzięki, zawsze mi brakowało tej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Oj nieprawda... I to spora... Przy robieniu skrzydeł metodą VB -0,75atm to minimum, a najlepiej nawet -1 Z kolej przy robieniu z formy tez używam około 0,9atm i wcale moje formy nie narzekają. Zasadniczo im większe podciśnienie tym lepiej i jedyne kiedy ograniczam, to wtedy gdy w worku mam jakąś miększą piankę (np styro) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Ja jak coś robie w formie, to wyciągam ile fabryka dała, i nic złego sie nie dzieje, tylko to ze mam dobry docisk. Spróbujcie zrobić pompkę podciśnieniową bez zbiornika - będzie się co chwila włączać/wyłączać - sądzicie że dla kompresorka to zdrowe ??Ja mam tak zrobione. Włącza sie na jakieś 5s co 1min. Ale bardzo równo trzyma podciśnienie. A ze zbiornikiem włączałby sie pewnie zadziej ale na dłużej. Osobiście uważam ze jest to zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Skoro dajecie maksymalne podciśnienie to po co wyłączniki - niech pompka idzie cały czas :shock: a skoro są wyłączniki to jednak nie wykorzystujecie maksymalnego podciśnienia :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Skoro dajecie maksymalne podciśnienie to po co wyłączniki - niech pompka idzie cały czas :shock: a skoro są wyłączniki to jednak nie wykorzystujecie maksymalnego podciśnienia :devil: No i dokładnie. Więc.... po co wyłączniki, zbiorniki i cała ta galanteria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.