Jump to content

Budowa pompy z agregatu z lodówki


krzysiek w

Recommended Posts

  • Replies 42
  • Created
  • Last Reply
Posted

chcesz pompe czy komprsor ?

 

jak kompresor to masz opisane u mnie na stronie www.model.sck.pl jak pompe do vacu to było opisane w przegladzie modelarskim , ale tak naprawde to żaden problem zrobić i jedno i drugie.

Posted

Dostałem od kolegów zdjęcia mam nadzieje ze się nie obrażą za ich udostępnienie, zresztą są na forum i tak :wink:

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Gdy masz już agregat:

 

Primo: Wakuometr [niebieskie - 25zl na allegro]

2: Butla [stara turystyczna - brązowy kwadracik - to duże czerwone]

3. Wyłącznik ciśnieniowy [puszka po mleku, nie po ananasach :lol: biały kwadracik]

4. Wiadro wężyków i zacisków

5. Troche elektroniki - włącznik, przekaźnik

6. Podstawa pod całość

 

No i to czego tutaj nie ma albo jest w formie znikomej - zabezpieczyć porządnie kable i węże - to jest zabawa z prądem i ciśnieniem ...

 

Całość umieścić gdzieś pod stołem a na szczyt dać tylko szybkozłączki.

 

PS. Popraw tytuł aby było wiadomo że chodzi o pompę próżniową :wink:

Posted

A ja jeszcze zadam może banalne pytanie dla osób w temacie ale sam do tego nie mogę dojść. Jaką rolę spełnia ta butla. Przecież układ ten ma odsysać powietrze z worka a nie sprężać je w butli? Przymierzam się do budowy takiej pompy ale nie mogę znaleźć zbyt wiele o tym informacji :roll:

Posted

2: Butla [stara turystyczna - brązowy kwadracik - to duże czerwone]

Jaką rolę spełnia ta butla.

Włąśnie Ertman jaka role ona spełnia?? Bo mi jest ona do niczego nie potrzebna.

Posted

butla nie musi trzymac cisnienia , moze trzymac rowniez podcisnienie :D

A jak się pompka wyłączy to gdzie ma napływać to "lewe" powietrze :?: :shock:

 

Spróbujcie zrobić pompkę podciśnieniową bez zbiornika - będzie się co chwila włączać/wyłączać - sądzicie że dla kompresorka to zdrowe ??

Posted

Ja chłopaki nie wiem, szczerze. Na ten moment mam agregat a więc pierwszy krok :wink:

 

No ale miliony rzeczy naraz a więc nie pomogę od praktycznej strony :wink: Może za jakiś czas ... W wolnej chwili szukam ananasów w płynie :wink:

Posted

A jakie podciśnienie jest wymagane? Nie możliwe z najniższych do uzyskania na takiej sprężarce?

Jak dobra to uzyskasz około -0,8 do -0,9 Bara

 

Przy laminowaniu stosuje się od -0,2 do -0,4 bara ( przy większym możesz zbyt "ścisnąć" formę ...

Posted

Przy laminowaniu stosuje się od -0,2 do -0,4 bara ( przy większym możesz zbyt "ścisnąć" formę ...

W zasadzie najważniejsza informacja bo to ona dyktuje sposób wykonania takiej pompki próżniowej :)

 

Dzięki, zawsze mi brakowało tej informacji.

Posted

Oj nieprawda...

 

I to spora...

Przy robieniu skrzydeł metodą VB -0,75atm to minimum, a najlepiej nawet -1

Z kolej przy robieniu z formy tez używam około 0,9atm i wcale moje formy nie narzekają.

Zasadniczo im większe podciśnienie tym lepiej i jedyne kiedy ograniczam, to wtedy gdy w worku mam jakąś miększą piankę (np styro)

Posted

Ja jak coś robie w formie, to wyciągam ile fabryka dała, i nic złego sie nie dzieje, tylko to ze mam dobry docisk.

Spróbujcie zrobić pompkę podciśnieniową bez zbiornika - będzie się co chwila włączać/wyłączać - sądzicie że dla kompresorka to zdrowe ??

Ja mam tak zrobione.

Włącza sie na jakieś 5s co 1min. Ale bardzo równo trzyma podciśnienie. A ze zbiornikiem włączałby sie pewnie zadziej ale na dłużej. Osobiście uważam ze jest to zbędne.

Posted

Skoro dajecie maksymalne podciśnienie to po co wyłączniki - niech pompka idzie cały czas :shock: a skoro są wyłączniki to jednak nie wykorzystujecie maksymalnego podciśnienia :devil:

Posted

Skoro dajecie maksymalne podciśnienie to po co wyłączniki - niech pompka idzie cały czas :shock: a skoro są wyłączniki to jednak nie wykorzystujecie maksymalnego podciśnienia :devil:

No i dokładnie.

 

Więc.... po co wyłączniki, zbiorniki i cała ta galanteria?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.