mirolek Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Ale drobnica .... klej będzie ważył w tym skrzydle więcej niż balsa :lol2: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Ponieważ dano mi delikatnie do zrozumienia, że się opierniczam, to ... muszę przyznać, że to prawda. Coś jednak posunąłem do przodu. Oto dowody: Na zdjęciu poniżej widać szablony elementów kształtowych końcówek skrzydła oraz łączniki skrzydeł. Łączniki ze sklejki 5mm Lewe, górne skrzydło nabiera powoli kształtu: Górne skrzydła będą przykręcane do zastrzałów przy pomocy wklejonych w centropłat takich oto łączników: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Przesunięty o tydzień piknik modelarski to dodatkowe 7 dni na skończenie modelu a tu nie widać postępu :cry: To wiosna miała "należeć do dwupłatów" a nie lato i czas dokończyć prace :wink: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Pora na dokończenie skrzydeł. Jeszcze bez centropłatów, ale już są wklejone łączniki: Nie mogłem sobie odmówić przyjemności przyłożenia skrzydeł do kadłuba. Wygląda pięknie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Nie mogłem sobie odmówić przyjemności przyłożenia skrzydeł do kadłuba. Wygląda pięknie Chyba wszyscy tak mamy :mrgreen: Chciałem napisać, że gdyby coś to mogę porównać rozwiązania konstrukc. z moim planem w 1/4 ale widze, że Twój o wiele mniejszy więc chyba nie przyda się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 No, mój jest malutki. Skala to ok. 1:8,5, w związku z tym wiele elementów jak i sposób montażu są znacznie uproszczone. I jeszcze ciekawostka: jak położyłem skrzydła obok siebie okazało się, że te dwa płaty dają sumaryczną rozpiętość ok. 170 cm. Całkiem sporo! Przedtem mi to nie przyszło do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nareszcie ruszyłeś z budową - świetnie to wygląda :-) ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Centropłat górnego skrzydła. Na zdjęciu widać półki, do których przykręcone są elementy mocowania płata do zastrzałów - tulejki z łączników kabli elektrycznych. Tulejki trzymają się na wkrętach, pod którymi są podkładki. Drugi wkręt służy do zafiksowania zastrzału. Te tulejki należy przykręcić zanim przyklei się górny keson. Otwory technologiczne w górnym kesonie mają umożliwić przykręcania i odkręcanie płata, ale nie umożliwią odkręcania i dokręcania śrub mocujących łączniki. Na razie wstrzymam się z przyklejeniem górnego kesonu, żeby mieć bezpośredni dostęp do wkrętów, zanim upewnię się, że wszystko pasuje i można zaklejać wkręty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 kontrowanie śrubką wprowadzonego do tulejki pręta odbywa się przez keson? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 kontrowanie śrubką wprowadzonego do tulejki pręta odbywa się przez keson? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Sprytny te sposób łączenia zastrzałów , model już prezentuje się świetnie, pozdr. P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Centropłat dolnych skrzydeł: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Zrobiło się zimno, rączki marzną na drążkach to wracamy do budowy :wink: Bardzo mnie to cieszy, Albatros czeka gotowy juz od czerwca a miały poleciec razem. ..... trzymam kciuki za dokończenie projektu. Czym będziesz krył konstrukcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Na pokrycie na razie wytypowałem Oratex Antique. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Oratex jest chyba biały - będziesz potem malował? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 "Antique" ma dokładnie taki kolor jak potrzeba: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4086,folia-pokryciowa-oratex-antyczny-10-012-oracover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Antique tylko pamiętaj, że jest to kolor z pod którego widać konstrukcje modelu oraz rysunek słoi balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 tylko pamiętaj, że jest to kolor z pod którego widać konstrukcje modelu oraz rysunek słoi balsy. I to okropnie widać :!: Może lepsza będzie zwykła folia - nie 'szmata", która nie jest transparentna. Jest ona w prawie identycznym kolorze - Creme. Nią własnie pokryłem Pfalz'a i Nieuporta 11 elektro. Dodatkowo jest dużo lżejsza od "szmatki." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 ja do cameli używam solartexu o nazwie linen ? czy jakoś tak, można kupić w RIKU jest troche ciemniejszy ale nic pod nim nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Prawdę mówiąc liczyłem na to, że będzie widać co jest pod spodem. Nie po to od roku strugam listewki, żeby je potem ukrywać pod folią ;-) W każdym razie folii jeszcze nie mam i ostateczna decyzja będzie podjęta jak całkowicie skończę szkielet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.