sak122 Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Witam, postanowiłem zbudować EXTRĘ 330 S, jako że mój ostatni model przeżył tylko 6 lotów, teraz zamiast wzmocnień balsowych, użyję prętów węglowych 1,5 mm, pierwsze 2 wręgi zrobione są ze sklejki lipowo-balsowej 2 mm a pozostałe z balsy 4mm ażurowanej, całość klejona jest na żywicę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Witaj Jak fajnie że robisz taki model co ja. Z chęcią będę śledził Twoją relację i sprawdzał czy wszystko poprawnie zrobiłem w mojej Extrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Nie tylko tą samą - skorzystałem z planów, które wstawiłeś w swoim temacie, ale nie jestem do końca pewien czy dobrze przeskalowałeś plany ja swoją EXTRĘ robię o wym, rozp - 95m, dł - 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Plany są na pewno dobrze przeskalowane. Jedynie jaki może być błąd to źle wpisane cyfry. Zmierzę go i poprawie wpis. Już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Pewnie to złudzenie optyczne ale na 2 zdjęciu od góry wręga silnikowa wykgląda na krzywo wklejoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Nawet 2 pierwsze wręgi. Przód jest krzywo sklejony albo wręgi tak wycięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 A na górze 3 od przodu wręgi są jakieś nierówności. Być może się mylę, ale tak to odbieram. A szczegółowość to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 a jak wklejałeś. Na oko czy może od jakiś kątowników? tak jak ja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Wręgi są wklejone prosto pod kątem, to złudzenie optyczne na zdjęciach , fotki robie trzymają aparat w rękach, a że ręce mi się trzęsą, więc wychodzą niedoskonałości ) jutro wstawię lepsze foty, a kadłub nie był robiony na oko, tylko był przymocowany na sztywno. Kadłub powzmacniałem listewkami sosnowymi 2x2 mm, skrzydło dwudzielne łączone rurką 10 mm węglową, w miejscu gdzie będą przykręcone płaty, wkleiłem balsę 1 mm i laminuję ją z dwóch stron na sztywno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 A ja robiłem kadłub "na oko" w rękach .Wszyscy ahają i ohają a tak naprawdę masz babola w listwach kadłuba ;D ,popatrz dokładnie na plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Nie rozumiem, czy możesz jaśniej jakiego ,,babola'' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Dwie listewki które idą przez środek kadłuba wzdłuż, powinny być do końca a nie tak jak Ty masz do ostatniej wręgi. EDIT: f-150 również zauważył kolejny błąd w konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Listwa idąca od ogona w kierunku skrzydła powinna iść na dole.Tutaj masz link http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=11644 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Ja zastosowałem troche inne, ale podobne rozwiązanie, jutro wstawię foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Hej , kadłub jest w 70% ukończony, nie oklejam kadłuba balsą, bo zależy mi na wadze, aktualnie jest on na tyle sztywny, że chyba wystarczy już tych wzmocnień, balsą tylko obkleję lukę pomiędzy 1 a 2 wręgą. Ten kawałek balsy, co jest tam aktualnie wklejony, posłuży za łącznik, i będzie wylaminowany 1 raz od spodu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Rozumiem że to będzie model drewniany oklejony folią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 tak, tradycyjna konstrukcja Balsa + Folia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Czy aby na pewno przemyślałeś konstrukcję, czy lepisz bo lepisz - tu listeweczka, tam listeweczka? Masz rozrysowane plany z których kleisz model czy to typowa twórczość radosna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Konstrukcja jest jak najbardziej przemyślana, z reszto model powstaje na podstawie planów zamieszczonych w swoim temacie przez Dzialeczka, a te dodatkowe listewki służą do uzyskania odpowiedniego kształtu i profilu kadłuba, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti61 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Oj boję się, że sama folia nie wystarczy, by kadłub był sztywny i nie zwichrował się przy oklejaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.