Skocz do zawartości

Macchi mc72

Nielot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zasadzie to miałem problem gdzie umieścić na forum ten wątek o modelu który jest wodnosamolotem ,pół makietą,i jest z napędem spalinowym. Miała to być relacja z budowy ale model jest gotowy.

Dołączona grafika

Moim celem jest zachęcenie do budowy i uczestnictwo w zlotach i zawodach tak jak np. wodnosamoloty w Czarnej Białostockiej a nie przechwałki. Arnold będzie musiał pomajstrować w regulaminie. Model powinien być szybki jak zresztą orginał. Oczywiście nie ma przeciwbieżnych śmigieł ale cóż ,jest to pół makieta.

Dołączona grafika

Plany modelu zakupiłem w USA i zostały przeskalowane. Oryginalny rozmiar modelu to 1,90 rozpiętości i silnik benzynowy 60 cm.

Dołączona grafika

Model jest konstrukcyjny zrobiony od zera czyli balsa, sklejka, skorupowe pokrycie a następnie papier japoński cellon i wszystko wiadomo.

Dołączona grafika

Pływaki miały być też konstrukcyjne jednak pokusiłem się o formy i są kompozytowe.Oczywiście jest możliwość wykonania dowolnej ilości.Formy wykonał mój przyjaciel Jurek Łapiński. Kompozytowe są owiewki na golenie pływaków i maska silnika wykonane jednak metodą traconego styropianu.

Dołączona grafika

Skrzydła i stateczniki oklejone są oracoverem , reszta malowana i zabezpieczona lakierem akrylowym.

Dołączona grafika

Model nie jest duży w związku z tym ma standardowe serwa zabezpieczone przed wpływem wody (przynajmniej tak mi się wydaje). Przy rozpiętości 1,40 , długości 1,20 uzyskałem wagę 3 kg gotowy do lotu. Nie pisałem ale model był impregnowany caponem i cellonem

Dołączona grafika

Jak na prawie makietę przystało zastosowałem silnik saito 91. Po oglądnięciu masy różnych modeli w tych rozmiarach inni koledzy na świecie stosują silniki dwusuwowe 10 cm czyli powinno być ok. Model czeka na oblot i wtedy się okaże czy silnik nie jest za mocny lub za słaby. Czekam na pogodę . Dzisiaj mieliśmy -8 przy gruncie a woda zimna. Oczywiście sesja zdjęciowa była nie na wodzie a w korytarzu czyli w środowisku nie pasującym do modelu ale wybaczcie mi to .Pozdrawiam

Opublikowano

:shock: śliczny :D

czekamy na film z wodowania i oblotu :)

Dzisiaj mieliśmy -8 przy gruncie a woda zimna.

tak tam u was zimno :?: we Wrocławiu przy gruncie rano jest około +5*C
Opublikowano

Piękny ;]

W Czarnej będę na pewno, bo co 20 km to nie 500 km :mrgreen:

Swoją drogą w Czarnej z roku na rok coraz więcej modeli startuje w zawodach :mrgreen:

Opublikowano

Elektronika serwa zabezpieczona preparatem kleen-flo . Robi po wyschnięciu taką elastyczną powłokę, a w wolnym tłumaczeniu nazywa się to plastik w spryu. Obudowy też uszczelnione na połączeniach tym lakierem.Nie pamiętam nazwy handlowej, muszę zobaczyć opakowanie. Normalnie służy do zabezpieczania instalacji w łodziach i silnikach w Kanadzie i USA.Oś serwa to o-ring między obudową dźwignią a odbiornik to tak standardowo jak dotychczas stosowałem w wcześniejszym wodnosamolocie czyli prezerwatywa (są takie super mocne, trzeba tylko umyć w letniej wodzie , i talkiem przesypać)

Odbiornik owinąć bibułą i włożyć w "opakowanie". Kawałek bibuły wchłonie wilgoć. Wyjście przewodów przeplatam mikrogumą i zaciskam opaską. Nie oszukujmy sie ,to jest zabezpieczenie przed wilgocią. Jak model fiknie na wodzie i podtopi się to wiadomo że może być różnie. W tamtym roku na zawodach miałem wywrotkę, model leżał długo zanim ekipa ratunkowa go wyłowiła i nic się nie stało. Pod prezerwatywą było tylko kilka kropelek.Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedż.

Na you tube mozna oglądac dokumentalny film z Mc 72 podczas wyscigów ze zwycięskim pilotem F.Agello siedzącego okrakiem na silnikach ,pozdrawiajacego widzów charakterystycznym gestem, prawdopodobnie z oryginalnym tłem dzwiekowym.

Jestem pod wrazeniem rozmachu Waszej organizacji z chęcią bym przyjechał na zawody nawet jako widz.

Opublikowano

W imieniu organizatora Zawodow Wodnosamolotow zapraszam wszystkich do udzialu w tej imprezie! W tym roku jako nowum przewidziany jest start modeli poduszkowcow.Oczywiscie i kibice sa rowniez milo widziani - to do Papcia Chmiela :D Naprawde warto to zobaczyc na wlasne oczy i poczuc ta niepowtazalna atmosfere. Ja-Jacek

Opublikowano

Jeśli będziesz w Czarnej ze swoim MC-72, Depesz złoży Canadaira, a ja skończę Catalinę, to szykuje się całkiem niezły zlocik. Z roku na rok przybywa fajnych modeli, a niektóre powstają tylko dzięki tej imprezie. Arnold może być dumny, że "rozbujał" temat wodnosamolotów.

Opublikowano

Witam

Bardzo ladny model. Widze ze jestes dobrze przygotowany do oblotu i masz doswiadczenie w wodnosamolotach . Jestem pewny ze wszystko bedzie OK.Mimo wszystko trzymam kciuki.

ps. Pomagalem koledze w projekcie SUPERMARINE S5 w podobnej skali jak Twoj jak chcesz moge przyslac Tobie fotki tego modelu i innych zrobione na spotkaniu w zeszlym tygodniu.

Pozdrawiam WLADEK.

Opublikowano

No to się będzie działo :shock: Mój Canadair już na wykończeniu, a zdjęć dalej brak :oops: , ale wszystko dokumentuję, i pewnie któregoś dnia się zbiorę i zamieszczę wszystko od razu. Zastanawiam się tylko czy w Czarnęj jest dosyć miejsca dla takiego kolosa. Ale oczywiście zabieram go ze sobą razem z Albatrosem i Beaver'em (już tradycyjnie). Z moich obliczeń wynika, że właśnie w Czarnej nastąpi oblot gaśnicy. Do zobaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.