pawel66 Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 dźwigar upiłuj do równego bo dziwnie wygląda ja bym latał na tym co jest dopóki nie polegnie myślę z nie odczujesz nierówności w locie
KrzysiekB. Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Opublikowano 12 Maja 2010 Kadłub od spodu zamknięty!: Zrobiłem także ster wysokości: Miałem nie robić, ale jednak zrobie ster kierunku, narazie mam przyklejone listewki do krawędzi Statecznika. Zastanawiam się też, czy mogę przymocować lotki do skrzydła za pomocą "zawiasów" z dyskietki. Boje się, że będą trochę za wiotkie, ale pewnie się mylę. Co Wy o tym myślicie??
Gość Anonymous Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Witaj Kleju to Ty panie nie żałujesz :twisted: Zawiasy z dyskietki będą jak najbardziej OK- w końcu chodzi o to, aby stawiały jak najmniejszy opór serwu. Uważaj przy klejeniu zawiasów żeby całych nie zakleić(jak widzę na zdjęciu). Klej zaschnie no i nic potem już nie zrobisz z tym.
Gość Squa Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Kierunek ci nie jest potrzebny. Jest tylko zbędny.
biedronas Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Tak trochę poza tematem. Zajrzałem na Twoją stronkę i chciałem zapytać, na jakim symulatorze szybowców latasz?
KrzysiekB. Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Opublikowano 13 Maja 2010 Kleju to Ty panie nie żałujesz A no właśnie , dzisiaj jak wziąłem ster wysokości do ręki, to chodził troszkę ciężej niż przy klejeniu . Dlatego Kierunek zrobiłem z większą dokładnością Kierunek ci nie jest potrzebny. Jest tylko zbędny. Co do modelu to nie wiem, i może masz rację, ale ja jakoś nie wyobrażam sobie latania bez kierunku :| . W takich małych modelach pewnie zasada skoordynowanych ruchów lotek i streu kierunku nie jest zbyt istotna, ale mimo to chcę mieć ten element w swoim modelu (będzie na pewno realniej wyglądał) na jakim symulatorze szybowców latasz? Condor The Competition Soaring Simulator - Polecam!
KrzysiekB. Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Opublikowano 13 Maja 2010 Usterzenie ogonowe gotowe: Ster kierunku z "nie" pociapanymi zawiasami wychyla się nieco lżej, ale też szybciej wraca do pozycji neutralnej (taka sprężynka). Maksymalne wychylenie: A tu maksymalne wychylenie steru wysokości: Przygotowałem też lotki do zamontowania. Ale znowu pojawia się myśl, czy jak teraz je zamontuje, to czy nie będę miał potem problemu z dalszą pracą (ustawianie serwa i popychaczy) ? Pozdr!.
Gość Kuba.K Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 A masz już serwo w skrzydle? Jeżeli tak to możesz wklejić. Przykleisz potem dźwigienkę do lotki, poprowadzisz bowden i będzie ok. Obklejasz skrzydło? P.S Przeprowadziłeś kable w skrzydle ;>
KrzysiekB. Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Opublikowano 13 Maja 2010 Kable w skrzydle? w relacji Motylastego nie było mowy o kablach w skrzydle. Tam serwo jest na zewnątrz . Problem własnie w tym, że nie mam żadnych części do niego (czyt. silnika, kabli, serw, odbiornika, regulatora, pakietu) Jedyne co mam to przełącznik ON/OFF Czy będę obklejał to jeszcze nie wiem
Gość Squa Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Jeżeli nie masz kabelkow w skrzydle to końcówki skrzydła będziesz musiał wydłubać i przeciągnąć złączkę serwa/serw . Pozatym możesz montować już lotki.
KrzysiekB. Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Opublikowano 13 Maja 2010 Zdjęcie ze strony www.motylasty.pl Tutaj widze, że kabel nie idzie w skrzydle (będzie schowany w kadłubie)
pawel66 Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 koledzy pewnie myśleli ze dasz osobne serwa na lotki
Gość Squa Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 No tak myślałem serwo na lotke umieszczone w półce pod spodem kabel y i po sprawie.
KrzysiekB. Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Opublikowano 13 Maja 2010 Niee od początku planowałem wykorzystać tylko jedno serwo Takie rozwiązanie wydaje mi się ciekawsze
KrzysiekB. Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Opublikowano 15 Maja 2010 Lotki na swoim miejscu! wczoraj je przykleiłem i dzisiaj sprawdziłem jak działają. Gdy skrzydło trzymam w ręce, to lotki lekko opadają (nie utrzymują je te zawiasy) a dałem po 5 na każdą. Maksymalne wychylenie to około 30 stopnii (jakiś 1 cm krawędzi spływu) Zacząłem zastanawiać się nad wyposażenie, i z tym pytaniem uderzyłem do Działeczki. Zaproponował mi taki osprzęt: Pakiet: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8936 Silnik: (2 warianty) http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5423 http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5112 Serwa: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662 Regulator: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6460&Product_Name=Hobbyking_SS_Series_25-30A_ESC Odbiornik: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8623 Konektory: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9284 Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tego sprzętu. Chcę wydać na wszystko 200 zł Pozdrawiam! P.S. Żeby była jasność, dlaczego Działeczka dostał pod tym postem punkt - Oprócz forum bardzo często pomaga mi przez GG w różnych kwestiach i dlatego kliknąłem "pomógł". Pewnie będę jeszcze klikał nie raz
Gość Anonymous Opublikowano 15 Maja 2010 Opublikowano 15 Maja 2010 Podałem uniwersalne wyposażenie- będzie pasowało do większości małych modeli (1-1,3m). Chciałbym zaznaczyć że jeden z silników jest niedostępny w tym momencie na magazynie więc musiałbyś chwilę poczekać na dostawę. Edycja: Dziękuje za punkcik chociaż się go nie spodziewałem. Co do lotek: Wychylenia są dobre, nie za duże ani nie za małe. Wygodniej było by zamontować 2 serwa na skrzydło. Ja gdy popełniłem taki błąd- zakleiłem skrzydło bez przeprowadzenia "pilota"(sznurek lub przewód) to zamiast oryginalnych kabli od serw zastosowałem cieniutkie przewody słuchawkowe. Naciąłem lekko skrzydło i upchałem do środka.
KrzysiekB. Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Opublikowano 15 Maja 2010 Po przemyśleniach i rozmowach stwierdziłem że zamontuje 2 serwa. A co do kabli: spróbuje wyciąć taki pasek w kształcie trójkąta (w miejscu gdzie będą biegły kable), włożę je, potem przypiłuje jeden z rogów tego paska tak żeby był czworokąt i wkleje . Nie wiem czy mi się to uda, w następnym tygodniu przetestuje pomysł
KrzysiekB. Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Opublikowano 16 Maja 2010 Chciałbym ponowić prośbę, o skomentowanie wyposażenia do mojego TOTO-a Pozdr!.
merlin1212 Opublikowano 16 Maja 2010 Opublikowano 16 Maja 2010 Witam!!!! Zestaw wydaje mi się bardzo dobry.Zamówiłem prawie identyczny.Mam tylko regulator innej firmy-amperaż ten sam i większy pakiet-też Turnigy ale 2200mA.Zestaw akurat i przy tym cenowo nieźle.Jakie śmigło przewidujesz?Ja zamówiłem 9x6,(mam też 9x4.7)
KrzysiekB. Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Opublikowano 16 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź! Co do śmigła to jeszcze nie wiem..A tak na prawdę, to nie mam pojęcia jak się je dobiera. Bo chyba nie "od tak" bo ładnie wygląda ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.