KrzysiekB. Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Opublikowano 9 Lipca 2010 Film z dziś [vimeo] [/vimeo] [EDIT] - video poprawione
Mareq Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Gratulacje. Widać postępy. Teraz wpadłeś po uszy.. czekają cię coraz lepsze modele, aparatury i ciągły widok dna w portfelu. Teraz już się łatwo nie wyleczysz .
KrzysiekB. Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Opublikowano 10 Lipca 2010 Z przykrością muszę stwierdzić, że dnia dzisiejszego mój TOTO-0 definitywnie i na dobre pożegnał się ze swoim skrzydłem :/. Na dole będzie film, ale najpierw wyjaśnię: Po ostatnich lotach stwierdziłem, że coś jest nie tak z tym moim TOTO-em (później pisałem właśnie o antenie w nadajniku), Na forum natknąłem się na link do strony. Nie mam jej zapisane, ale tytuł brzmiał coś w stylu "ABC radia RC" czy coś takiego. Pisało tam między innymi, że zbyt długa "dyndająca" antena za samolotem pogarsza odbiór przez nią sygnału z nadajnika. Czytając dalej stwierdziłem, że zmienie jej ułożenie w moim modelu, i poprowadze ją na górze kadłuba i w góre na statecznik pionowy. Myślałem że to pomoże, ale jak się potem okazało - zasięg był jeszcze mniejszy :/. No to wyciągnąłem ją prawie cała na zewnątrz, przymocowałem i coś tam się niby poprawiło. Później w tym feralnym locie strasznie modelem szarpało na wszystkie strony (a nie był wcale daleko), Na ostatnim zakręcie do lądowania lotki dostały dziwnego kopa, model obrócił się na plecy i walnął o ziemię. Co dziwne - cały kadłub wyszedł bez szfanku (nawet statecznik pionowy) a poszło jedynie skrzydło (Pękł dolny dźwigar, więc chyba lepiej już zrobić nowe). [vimeo] [/vimeo] Efekt kraksy: Ten mój statecznik pionowy wydaje mi się zbyt "gibki", będę musiał chyba go jakoś usztywnić Tak sobie postanowiłem, że musze mieć tego TOTO-a żywego. Nawet dla tego, że jest to mój pierwszy latający model i należy mu się z tego tytułu szacunek:D Ale w kolejce do skończenia czeka RWD-5 P.S Wpadłem na pomysł, żeby spróbować połączyć te dwa płaty łącznikami jak w planach, ale tymi które robią wznios. Jak model będzie reagował na lotki, jeśli zrobie skrzydło ze wzniosem? Pozdr!.
Paweł R Opublikowano 10 Lipca 2010 Opublikowano 10 Lipca 2010 Lotki będą działać dużo mniej efektywnie.
Cimek Opublikowano 10 Lipca 2010 Opublikowano 10 Lipca 2010 Statecznik pionowy po obu stronach wklej dwa pręty węglowe, ew. jak nie masz to nawet mogą być dwa patyczki do szaszłyków (oczywiście obciete)
KrzysiekB. Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Opublikowano 10 Lipca 2010 Dzięki! Statecznik mam już wzmocniony. Niestety nie miałem prętów węglowych i zastosowałem cienkie listewki sosnowe: (listwy wyglądają jakby były różnej długości, ale to wina zdjęcia. Kąty zachowałem) a co do lotek - W tym modelu i tak lotki miałem za bardzo nerwowe przy najmniejszym ustawieniu na orczyku, To może teraz będą działać jak należy
KrzysiekB. Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Opublikowano 12 Lipca 2010 Właśnie przed chwilą skończyłem odbudowę skrzydła. Zdecydowałem, że będzie ono miało I wznios (jak w planach) I lotki (czego w planach nie było:D) Niestety nie wyszło mi to zbyt ładnie i estetycznie - mówię odrazu, ale mam nadzieję, że będzie działać. Jeszcze nie zagłębiałem się w temat oklejania, ale chciałbym nanieść jakieś kolory na ten model którymś ze sposobów:). Wiem że można oklejać model papierem pakowym, a następnie go malować. Pytanie: Czy to co mam na środku skrzydła się nada? (to jest taśma "papierowa") Wiem, że można oklejać folią, ale to chyba zabieg nieco droższy i trudniejszy Tak to wygląda: Jeszcze dzisiaj zamontuje serwa na skrzydło i uruchomie wszystko na ziemi. P.S. Oblot być może jutro Pozdrawiam!.
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 Czy dałeś oprócz łączenia czołowego jakieś wzmocnienie(dźwigar)? Myślę że taki wznios nie wykluczy reakcji na lotki.
Cimek Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 Co do "malowania" idz do sklepu papierniczego i spytaj o kolorowe taśmy pakowe ,bądź idz do castoramy tam powinna być, są rózne kolory niebieski,czerwony, szary od koloru do wyboru udanego oblotu
KrzysiekB. Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Opublikowano 12 Lipca 2010 Nie bardzo rozumie Twojego pytania, ale jeśli dobrze rozumie to łączenie wygląda u mnie tak:
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 No to pięknie. Jak nie wiesz gdzie zdobyć taśmę pakową to Ci mogę trochę przekazać
Pro100vnik Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 No, no ;D Widzę, że ToTo rozdziewiczony 8) Czekam na dalszą relację z następnego lotu
KrzysiekB. Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Opublikowano 13 Lipca 2010 Podobno sprzęt radiowy w modelu jest najważniejszy (gdzieś tak wyczytałem, albo ktoś mi powiedział - nie pamiętam). Patrząc na mój uszkodzony nadajnik E-sky 0404 i remontowany Odbiornik E-sky (bez obudowy) chodzi mi po głowie myśl o zakupie czegoś o "przedział" lepszego. Celując w jak najtaniej i możliwie dobrze (z pomocą Działeczki) zastanawiam się nad nadajnikiem i odbiornikiem Hobby King 2.4Ghz 6Ch Tx & Rx V2 (Mode 2) http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=9042 Chciałbym poznać Wasze odczucia co do tego sprzętu . Mi się wydaje ze 144 zł z przesyłka (+ znając moje szczęście cło) nie jest dużo za lepszą jakość latania
Cimek Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 dozbierać już lepiej i kupić Turnigy 9x 2.4ghz. 350zł+ przesylka lepiej troche dozbierać i kupić coś "lepszego" sam własnie zbierma na turnigy...
Pro100vnik Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Oczywiście podpisuję się pod powyższą opinią. Nie ma sensu wydawać "tylu" pieniędzy aby tylko zbudować sobie model i nim polatać. Lepiej pozbierać na coś z "charakterem"
KrzysiekB. Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Opublikowano 14 Lipca 2010 Rozumie Twoje podejście Cimek Ale proszę, zrozum też mnie:D Moim zdaniem to zależy od tego, jakie kto ma plany z modelarstwem. W moim przypadku modelarstwem zająłem się jako hobby'm dodatkowym mam już inne takie lotnicze, które pochłania znacznie więcej kasy Myślę o zakupie tego sprzętu z linku podanego wyżej, ponieważ, jest on w cenie, jaką mogę jeszcze zapłacić. A takie dozbieranie... Uzbierałbym i te 700 zł za jakiś czas (większy czy mniejszy) ale po co?. Skoro chcę taki sprzęt wykorzystać tylko do TOTO-0, RWD-5 No i może kiedyś TOTO-2 ?? A charakterystyka tego z HK (z tego co czytam) zupełnie mi wystarcza. Nie ma co pchać kasy - wg. mnie
pawel66 Opublikowano 14 Lipca 2010 Opublikowano 14 Lipca 2010 odbiornik nie był remontowany obudowę zdjąłem ze względu na zbędną wagę :roll:
KrzysiekB. Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Opublikowano 14 Lipca 2010 pawel66 Nie nie. Żeby była jasność, to ja nic do tej transakcji z Tobą nie mam. Sprzęt był dobry, tylko mi naderwała się antena i musiałem ją podlutować
KrzysiekB. Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Opublikowano 14 Lipca 2010 No ale będę dalej temat wiercił - co myślicie o tym zestawie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.