Boguslaw Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Jaki silikon na zawiasy w szybolku, oto jest pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Ja polecam silikon szklarski firmy tytan. Mam w mefisto i sprawdza się bezproblemowo. Bardzo trwały i elastyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Ja używam silikonu zalecanego przez ArtHobby - Elastosil E41 firmy Wacker. Zawiasy wychodzą bardzo ładnie, trzeba tylko nałożyć cieniutką warstwę silikonu, bo jak się nałoży grubiej, to lotki i klapy ze sporym oporem chodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguslaw Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Ja używam silikonu zalecanego przez ArtHobby - Elastosil E41 firmy Wecker. Zawiasy wychodzą bardzo ładnie, trzeba tylko nałożyć cieniutką warstwę silikonu, bo jak się nałoży grubiej, to lotki i klapy ze sporym oporem chodzą. Dzięki - drogie to cholerstwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Niestety drogie Ale efekt jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bostyl Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 podoba mi się to rozwiązanie ale nie znam metody nakładania silikonu aby czegoś nie upaprać , może ktoś mnie oświeci i poda sposób jak zrobić dobrze zawiasy silikonowe /jestem na etapie motoszybola ibis -3metrowego z atrchobby / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cali Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Na stronie Motylastego (Baterflajowy świat) jest wszystko pokazane .Też robię takie zawiasy na szklarskim silikonie i dobrze się sprawdzają. Bardzo ważna jest grubość silikonu tak jak pisał poprzednik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Technika jest bardzo prosta. Krawędzie lotki/skrzydła gdzie będzie klejony zawias wcześniej impregnuje rzadką żywicą, żeby silikon dobrze się trzymał. Następnie od góry przyklejam bezbarwną taśmą lotke/klape do skrzydła zostawiają oczywiście minimalną szczelinę tak, żeby lotka miała swobodny ruch i żeby silikon mógł się dostać w szczelinę. Następnie odwracam skrzydło do góry nogami, lekko odchylam lotke, tak żeby mieć dobry dostęp do nakładania silikonu, i jednym pociągnięciem nakładam cieniutką warstwę silikonu. Ten silikon którego używam już po 3-4 godzinach tworzy mocną i elastyczną spoinę, a zawiasy wychodzą super. Potem odklejam taśmę, która przytrzymywała lotkę od góry i gotowe. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bostyl Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 faktycznie proste rozwiązanie dzięki , napewno tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacca Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Zamówiłem Elastosil E41 w opakowaniu 90ml. Jednak okazało się, że już nie ma opakowań 90ml i zaproponowano mi dopłatę do opakowania 310ml. Biorąc pod uwagę trwałość ok. 6 miesięcy od otwarcia tubki wiem, że reszta pójdzie do kosza. W opakowaniach 90ml jest E43, ale jest on gęstszy - podobno po zaschnięciu ma takie same właściwości jak E41. Mam obawy co do problemów z nakładaniem, bo będę robił zawiasy silikonowe pierwszy raz. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z E43? Czy ma sens dopłacać do E41 czy też kupić silikon szklarski firmy Tytan lub Soudal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Od długiego czasu stosuję silikon dirko bądź dirko-s, do kupienia w każdym sklepie motoryzacyjnym. Bardzo dobrze trzyma się wszelkich powierzchni. Dirko-S jest mocniejszy i łatwiej się go aplikuje. Kolor szary i czarny (jest też czerwony ale ma gorszą przyczepność) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Zamówiłem Elastosil E41 w opakowaniu 90ml. Jednak okazało się, że już nie ma opakowań 90ml i zaproponowano mi dopłatę do opakowania 310ml. Biorąc pod uwagę trwałość ok. 6 miesięcy od otwarcia tubki wiem, że reszta pójdzie do kosza. W opakowaniach 90ml jest E43, ale jest on gęstszy - podobno po zaschnięciu ma takie same właściwości jak E41. Mam obawy co do problemów z nakładaniem, bo będę robił zawiasy silikonowe pierwszy raz. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z E43? Czy ma sens dopłacać do E41 czy też kupić silikon szklarski firmy Tytan lub Soudal? bez sensu kupować 310 ml dla kilku kresek - zawiasów. w zasadzie każdy, trochę mocniejszy silikon będzie dobry a klej silikonowy to już w ogóle... E41 trwałość, żywotność po otwarciu przy szybkiej aplikacji i szczelnym zamknięciu bez pozostawiania powietrza w tubce ma znacznie większą - wiem bo mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ja używam szklaną taśmę modelarską. na kleju. Jest cienka, mocna, bardzo dobrze się trzyma podłorza i tworzy elastyczy zawias.Kosztuje chyba 13 zł i jest tego kilka metrów, starczy do kilku modeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Elastosil w lodówce zamknięty spoko 2-3 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacca Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Właśnie wyjąłem swoją tubkę Elastosilu ze skrzynki - po dwóch latach od ostatniego użycia idealny i w wyglądzie i w zapachu i w działaniu. Zawias klapy zrobiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.