Skocz do zawartości

ToTo - depronowy motoszybowiec - da się

Motylasty

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 154
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Ktos chyba robił tota i miał go oblatać? Prace stanęły? Lata już czy nie?

No właśnie lata czy nie, bo mój lata cały czas i czeka na jakieś towarzystwo. A jako że się doczekać nie może to sam mu większego braciszka ustrugam. :)

Opublikowano

Co prawda większy braciszek ToTa powoli się rodzi ( narazie cały czas w teorii ), ale postanowiłem coś pogmerać i przy tym modelu, jako że pogoda sie chyba na niedzielę zapowiada lotna. Wymienię silnik na TowerPro, okleję płat w całości folią.

A jak wyrobię się czasowo to i może na jakies zbocze sie wybiorę.

Zdjęcia zapodam.

Opublikowano

Poszedłem na całość, okliłem całego ToTa taśmą, zmienił barwy z zielonych na żółto - pomarańczowo-czerwone. Fajnie nawet teraz wygląda, czekam na niedzielę, coby go sprawdzić w powietrzu.

EDIT

Zastanawiam się jeszcze w temacie wymiany silnika.

Opublikowano

Byłem dzisiaj troche polatać po niebie. Pogoda jak na grudzień super, jakies 15 stopni, lekki wietrzyk. Najdłuższy lot 28 minut i 50 sekund.

Zdjęć z latania, a raczej powietrza nie ma, gdyż byłem zupełnie sam.

ToTo po zmianie "wizerunku" przyczajony w trawie wygląda w tej chwili tak.

Model zyskał na szybkości i jest to odczuwalne, momentami wiało dość mocno i ToTo przestał latac tyłem.

totoor01.jpg

totoor02.jpg

Opublikowano

Teraz nie widać, że to depron... :wink: .

A tak na marginesie... Ile przybrał na wadze po tej taśmie?

Opublikowano

No całkiem dziarska maszyna wyszła :)

Fajnie, że się taśma na płacie sprawdziła tak ja w moim modelu ;-)

Model myśle że przytył (cała rolka taśmy waży 100g z czego 1/3 to karton). Myśle ,że model przytył koło 20g?

Panie Motylu czy jest Pan zadowolony z tuningu taśmą?

Opublikowano

Wagi nie sprawdzałem, ale model lata lepiej.

Co do oklejania taśma, człek się całe zycie uczy, pokusiło mnie by wprasować te cholerną taśmę żelazkiem i mi z lekka wypaczyło statecznik poziomy, co ja się go naprostowałem. :)

Co do Motyla, to ja jestem Motyl prawdziwy i moge to udowodnić, a inne Motyle na tym forum to się podszywają pode mnie :):):)

U mnie ksywa to "Motylasty" i dementuję wszelakie pogłoski jakoby pomiędzy nami były jakoweś koligacje rodzinne.

Opublikowano

to musisz powiedzieć jednemu panu co śpeiwał "wszyscy Polacy, to jedna rodzina " że nie wie co śpiewa :)

A teraz udowodnij ze jesteś MOTYL :D

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Planuje budowę tota z tym że ze styropianu. Czy masz może plany z podanymi wymiarami, nie chce marnować papieru na drukowanie a i tak bym nie potrafił tego podzielić na A4. Bardzo mi na tym zależy i najlepiej jeśli to by było dzisiaj bo chce zacząć budowę. Planuje kilka zmian i gdyby nie to że mam tylko 2 serwa std. to bym już zrobił ToTa2. Właściwie to pewnie zrobie tota2 tylko że lotki dam tak jak w totcie1.

Bardzo mi na tym zależy...

PS Obiecuje że się postaram, okleje model papierem i pomaluje :mrgreen:

Edit:

Dla chcącego nic trudnego :D

DSC01492.jpg

Opublikowano

Plany "zwymiarowane" mogę Ci przygotować na jutro, dzisiaj niestety siędze w pracy i wróce dopiero nad ranem. Narazie proponowałbym budowę ToTa-1, ToTo-2 jeszcze nie latał , dlatego też planów jego nie udostępniłem.

Uwagi do modelu są już ogółem znane - wzmocnić tył bo przy twardym lądowaniu lubi się złamać, choć jeśli będziesz go robił ze styropianu to pewnie jakieś swoje "sztuczki" zastosujesz. Strasznie jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie i cieszy mnie zarazem fakt że mój model wyląduje gdzieś tam na antypodach, zrób koniecznie fotkę na tle kangura :)

Opublikowano

:lol2: Na tle kangura ? :lol2:

W naszej dzielnicy mój tata widział jednego takiego jadąc do pracy. I nagle znalazł się na masce samochodu.

A misia koale widziałem przedwczoraj na naszym eukaliptusie. Ale chyba już sobie poszedł

A teraz na temat

Jak widzisz poradziłem sobie z wymiarami jakoś. Dziś rozpoczynam budowę.

Powstaną dwa ToTy w Australii bo jeden zrobi mój kolega :D

Opublikowano

No to czekam Patryk na relację z budowy, wiem że zrobisz go jak należy.

Podsyłaj fotki i opis, chętnie bym Twoja relację zamieścił u siebie na stronie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.