Pro100vnik Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Dzisiaj miał miejsce oblot mojego ToTa :jupi: Wiatr wiał jak szalony i dlatego nie ja leciałem a mój doświadczony kolega Piotrek 8) http://www.youtube.com/watch?v=jhNxh4MgNDQ Czas na komedię: Wyłapanie ToTo (czyt. lądowanie) :mrgreen:
malinn Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Model lata i wałsnej budowy to się liczy. Gratulacje Lądowanie dobre w stylu: Ale urwał ...Mota go jak szmatą ale to przez pogodę i otoczenie. Takie drzewa robią straszne rotory , a widać wiało ostro. Na następne obloty proponuję łąkę , lotnisko , kaski i mniejszy wiaterek będzie lepiej... Rozumiem , że w zawodach wystartuje w sobotę pilot właścieiel i jego maszyna?
Pro100vnik Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Poszliśmy w nienajlepszą pogodę polatać, to fakt A coś jest organizowane w sobotę bo nic mi nie wiadomo :?
malinn Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Jesień zapowiada się pracowicie dla naszych modelarzy, oto kalendarium planowanych wydarzeń na lotnisku Aeroklubu w Inowrocławiu: OTWARTE ZAWODY OGÓLNOPOLSKIE ZALICZANE DO PUCHARÓW POLSKI: 22.08.2010 Piknik modelarski 28.08.2010 Modele swobodnie latające F1A,F1B,F1C,F1P 3-4 Październik Modele szybowców zdalnie sterowanych F3B 9-10 Październik Modele szybowców zdalnie sterowanych wyrzucanych z ręki F3K Zapisy przyjmowane są w Aeroklubie Kujawskim. wszelkie informacje udziela Roman Czerwiński wiecej info - http://www.aeroklubkujawski.pl Zacytowałem z strony Mariusza z Chełmna.
Pro100vnik Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Dziękuję Panu za informację Coś ostatnio strasznie zamotany jestem Wiedziałem tylko o zawodach 28.08. Oczywiście na pikniku się pojawię z ToTo 8)
KrzysiekB. Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Szalom!. Mam pytanie, czy TOTO-1 lepiej radzi sobie jako szybowiec od TOTO-0 ?. Chcę zbudować nowego TOTO-a, ale zależy mi na tym, aby ładniej szybował
Pro100vnik Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Nie miałem okazji polatać na ToTo-0 ale z "wczorajszego" doświadczenia mogę powiedzieć że gdyby dorobić mu (ToTo-1) dobre uszy to i sobie nawet poszybujesz 8)
Motylasty Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Mam pytanie, czy TOTO-1 lepiej radzi sobie jako szybowiec od TOTO-0 Znacznie lepiej, moim założeniem projektowym było zbudowanie motoszybowca z depronu, dlatego powstał ToTo-1. Pierwsza wersja latała na napędzie szczotkowym.
Krzdry Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 jeśli ktoś się obawia długich zimowych nocy , mogę zapewnić ,że Toto 0 , chętnie przyjmuje oświetlenie na pokład , tylko nie pytajcie skąd ta dziura w skrzydle...
KrzysiekB. Opublikowano 8 Września 2010 Opublikowano 8 Września 2010 tylko nie pytajcie skąd ta dziura w skrzydle... Pewnie od lądowania przygodnego na jakimś drzewku:D. Ile przytył model dzięki temu oświetleniu?, i mógłbyś coś bliżej o tym powiedzieć? Może być na priv;) Z góry dzięki!
Krzdry Opublikowano 8 Września 2010 Opublikowano 8 Września 2010 Heh , nie mam pojęcia ile mógł przytyć ale raczej niewiele , cały układ to elektronika z serwa std(nie posiadam innego wyłącznika na odległość) gdzie zamiast silniczka są przylutowane 4 diody z rezystorami , myślę że najwięcej w tym wszyskim ważą kabelki , ale jak tylko będe przekładał elektronikę do innego samolotu (max tydzien) to podtzucę "oświetlenie" na wagę Jak chodzi o dziurę od drzewa , z jakiś 5 metrów ,toto dość przyjemnie oświetla ziemię pod sobą i w miare widać wszelkie drzewa , zachaczyłem niestety o masz antenowy nad blokiem... Wysoki , czarny i nieoświetlony , wiem wiem zaraz wszyscy mi napiszą jaki to nieodpowiedzialny jestem itp. Nie mam zbyt wiele na swoje usprawiedliwienie , wiatr obok bloku akurat się uaktywnił i wyszło jak wyszło
KrzysiekB. Opublikowano 8 Września 2010 Opublikowano 8 Września 2010 Ale to chyba są jakieś mocniejsze diody? czy te zwykłe LED?. Mi się pomysł podoba, spróbuje Zrobić takie oświetlenie do RWD-5:D
Cimek Opublikowano 8 Września 2010 Opublikowano 8 Września 2010 Ja montowałem też układzik oświetlenia, diody były z zapalniczek za 1.50zł. Bardzo ładnie świeca
Krzdry Opublikowano 9 Września 2010 Opublikowano 9 Września 2010 zapalniczka 1,5 zł Sama dioda 0,4 zł I po co przepłacać ;p Niestety mój wyłącznik nie dziala jak powinien , musze inne serwo dopaść... I jeszcze pytanko dla lataczy styropianowymi skrzydłami , jest jakiś dobry sposób na załatanie dziury w takim skrzydle ? : (
KrzysiekB. Opublikowano 15 Września 2010 Opublikowano 15 Września 2010 przykladasz wiekszy kawalek depronu na dziure, potem wycinasz przez 2. Czyli przez skrzydlo do okola dziury i ten kawalek. Dzieki temu masz idealna latke do nowej dziury. Jak zrobisz to pod katem do wewnatrz dziury, to pozniej latka Ci nie wpadnie. Przyklej na dragonie polimerowym i gitara:d EDIT 15.09.2010 Chciałbym jeszcze zapytać, jakie wyszło obciążenie powieżchni nośnej w tym modelu? Byłbym wdzięczny za odpowiedź!
Krzdry Opublikowano 16 Września 2010 Opublikowano 16 Września 2010 jakie wyszło , ciężko mi określić bo nie mam małej wagi , powierzchnię mogę policzyć jeśli "Twórca projektu" nie podaje nigdzie
KrzysiekB. Opublikowano 16 Września 2010 Opublikowano 16 Września 2010 Trochę się zpaędziłem nie patrząc na relacje z budowy na stronie Motylastego i popełniłem "mały" błąd w budowie skrzydła:D. Zamiast tego szerokiego dzwigara sosnowego, wkleiłem depronowy (3mm) a na góre dźwigar 5x5mm Takie coś chyba nie przejdzie? :?
emem18 Opublikowano 17 Września 2010 Opublikowano 17 Września 2010 witam wszystkich serdecznie... sam buduje mój pierwszy model rc i padło na toto-1 ... co do twojego "machnięcia" zrobiłem podobnie ale wstawiam większy dźwigar ... tj pasek 3mm z depronu i dźwigar 0.5/1 cm sprawdzałem na wadze i wagowo jest podobnie a sztywność większa ( ale to takie moje przemyślenia) niech się wypowiedzą eksperci .... fotki z budowy zamieszczę później jakie zastosujesz serwa i napęd ??
Callab Opublikowano 17 Września 2010 Opublikowano 17 Września 2010 Nie wiem w jaki sposób wyszło Ci, że masa listewki o przekroju 10x5 jest zbliżona do tej o przekroju 5x5. Wg mnie powinna być dwa razy większa. Ale pomimo to nie jest to chyba krytyczny wzrost masy dla tego modelu. Powinno być dobrze (to znaczy wytrzyma), chociaż rozwiązanie oryginalne jest lepsze.
emem18 Opublikowano 17 Września 2010 Opublikowano 17 Września 2010 masa listewki wyszła mi zbliżona ( różnica 3 gram ) w stosunku do listewki 3x20 mm jak w oryginale
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.