krys1 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witam W zeszlym roku znalazlem zdiecia Salamandry 2,5m i postanowilem taki model zbudowac. Problemy zaczely sie ze znalezieniem planow. Udalo mi sie dostac plany orginalu i mial to byc poczatek nowego projektu na rok 2011. Przypadkiem na allegro znalazlem gotowe wyciete czesci w skali 1/4 czeskiego modelarza i udalo mi sie je kupic. Tak to wygladalo, w wolnych chwilach nie wytrzymalem i zaczolem nowy projekt ktory przewiduje skonczyc na sezon 2011. Po oszlifowaniu wszystkich czesci prowizorycznie poskladalem kadlub aby zobaczyc jak pasuja czesci. Bylem bardzo zadowolony z jakosci wyciecia i postanowilem posklejac kadlub. Tak to teraz wyglada Pozdrowienia Krzys :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Obserwator numer 1 melduje się. Czy mi się wydaje, czy kadłub jest przystosowany do wykonania w wersji "połówkowej" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Jak widac na zdieciach kadlub jest w wersji polowkowej. Moj projekt chcialem zrobic inaczej, ale takie czesci dostalem wiec tak to wyglada. Pozdrowienia Krzys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Dwa ostatnie zdjęcia - co to tam z tyłu, te białe jest? Jakiś przecinak o prędkości Mach 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Moze nie Mach 3 ale do przyjemnego latania, kopia amerykanskiego samolotu Vari-Eze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajmen Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 krys możesz dać jakieś namiary na aukcję tej Salamandry? Piękny model i z tego co wiem ładnie i wolno lata. Widziałem zdjęcia zbudowanego egzemplarza i od dawna mam na ten model ochotę, więc gdybyś był tak miły i podał namiary, może cenę. Oczywiście czekam na relację z budowy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Namiary na aukcje niestety nie mam, udalo mi sie te czesci kupic przypadkiem. Wiem ze nastepny projekt firmy http://oldgliders.com bedzie Salamandra w 1/3. Jaka wiejkosc cie interesuje? Mam plany w 3d, wiec mozna przygotowac czesci do cnc-obrobki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajmen Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Jeżeli nie jest to tajemnica to podaj chociaż cenę. O projekcie Oldgliders wiem, ale z tego co wiem, będzie to większy model. Ten Czeski bardzo mi się podoba i wiem, że ładnie lata. Co do wycinania CNC to nie mam dostępu więc wolałbym kupić wycięte części od twórcy. Napisz jeszcze czy części stanowią 100 procent modelu czy czegoś brakuje. Moja wiedza jest taka, że twórca nie zrobił dokumentacji tego modelu tylko było kilka rysunków 3d zrobionych w SketchUpie. Brakowało w dokumentacji lotek, usterzenie i belki ogonowej. Czy masz dokumentację od tego czeskiego modelarza? Skoro zaś kupiłeś na Allegro to zakładam, że czeski modelarz zechce sprzedać następny zestaw. Zapewne jakiś ślad Ci został, no chyba że to nie był zakup na Allegro :mrgreen: Wracając do Oldgliders - robi piękne modele ale ma wstręt do modeli poniżej 4 metrów rozpiętości :mrgreen: Dla mnie to za duży model, ten czeski jest akurat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 klajmen kontaktu do konstruktora (nie modelarza, który wykonał model na podstawie tej konstrukcji) szukaj na stronie www.mikac.cz Korzystając z tego kontaktu nabyłem części, które następnie zakupił krys1 PS. Koresponencję możesz pisać w naszym ojczystym języku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Belki ogonowe sa juz gotowe. Kazda belka sklejona z 12 listew 5x3 , w srodku puste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Prace zwolnily, bo wiecej teraz latam. Udalo mi sie tylko skleic statecznik i dopasowac do belek ogonowych. Jeszcze szlifowanie i bedzie gotowy,ale to dopiero po urlopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam, nareszcie mam czas na dalsza prace przy projekcie Salamandra. Ster kierunku nabiera ksztaltow i mechanizm steru wysokosci juz na miejcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Witam, statecznik pionowy gotowy do lakierowania a poziomy w budowie Pozdrowienia Krzys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Jakiej sklejki użyłeś na pokrycie stateczników - 0,6 czy cieńszej? Jakiego producenta ? Powodzenia w dalszej budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Sklejka 0,4 mm, kupiona z Krosna jest to Finska sklejka Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Snieg za oknami wiec mozna w spokoju budowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Bedzie co szlifowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Salamandra WW S1 miała zaokrąglony statecznik poziomy wersje póżniejsze miały bardziej prostokątny kształt widziałem orginał [tzn szybowiec replike ] na Bezmiechowej w pracowni mają -przepiękna - wpisz w Google AGROSKRZYDŁA w BEZMIECHOWEJ i tam masz kontakt z Cezarym Zdrójkowskim myśle ,że prześle Tobie kilka fotek oryginału jest modelarzem i pilotem szybowcowym na górze w Bezmiechowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dzieki za informacje, ale wiem ze moj model to wersja powojenna. Identyczna Salamandra jest w muzeum w Krakowie tylko bez klap do ladowania co oznacza ze jest skladana z dwoch tz. przedwojennej i powojennen. Nie jestem zwolenikiem budowania modeli 100% na podstawie orginalu, bo jak wiemy kazda mala reperatura i szybowiec wygladal juz inaczej niz orginal. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.