krall Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Witam. Eksperymentował już ktoś ze zrobieniem dla ursusa klap? Mam fajną miejscówkę na FPV, ale lądowisko dość kompaktowe. Rozważam więc taką modyfikację mojego XXL. Ja stosuję "hamulec" w formie lotek wychylanych do góry -działa. Można lądować na krótkich lądowiskach: Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi lotkami do góry?Zmniejszasz w ten sposób siłę nośną a więc prędkość lądowania wcale się nie zniejsza, Dzięki hamulcom można za to szybciej zniżać lot - samoloty rejsowe używają hamulców gdy muszą szybko zchodzić. Możesz dokladniej opisać jak to wykorzystujesz ? Zasadniczo jest tak jak napisałeś. Technikę tą stosuję podczas stromych/szybkich lądowań już "na prostej". W chwili uzyskania właściwej pozycji/prędkości na ścieżce lotki wracają na miejsce. Wystawienie lotek do góry nie tyle powoduje zwiększenie opóru aerodynamicznego co zmniejszenie siły nośnej poprzez zrywanie strug w ich obszarze. Klasyczne klapy powodują wzrost oporu ale także wysklepienie profilu na bardziej nośny zmniejszając m.in. prędkość przeciągnięcia. Stosowanie klap do krótkich lądowań jest bardziej poprawne ale trzeba je mieć, tymczasem lotkami do góry można także osiągnąć "krótkie lądowanie" - tylko trochę inaczej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Wiosna panie sierżancie! kilka obrazków z mojego lądowiska nad chałupą Wesołych Świąt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Czemu wykręciłeś beczkę przy lądowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 no niestety to nie tyle ułańska fantazja co strata sygnału wideo nim złapałem ostrość w "normalnym" widoku Ursus zrobił już 3/4 figury udało mi się ją dokończyć niestety w "zbiornikach" wiało pustką wiec mimo dramatycznych zawołań kolegi: PULL UP! PULL UP! (podkolorowałem bo wołał: w górę, w górę!) - nie miałem juz czym pociągnąć i spotkałem Matkę -Ziemię szkody praktycznie żadne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 A latasz już FPV?? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 a o czym piszę powyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 aaa :-) To spytam: Latasz z OSD? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 tak, z OSD ale na razie nie rejestrowałem obrazu z kamerki podgladowej - musze zrobic reinstalkę laptopa - całkiem zeswirował... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 W sumie to też tak latam. Kamera HD na pokładzie a podgląd na ziemi na monitorze. Niestety czasem na filmie nagranym w HD brakuje mi telemetrii a w szczególności wysokości i prędkości ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 przyszła kolej na nową XXL-kę a poniewaz byłem ciekaw jak będie Ursus wyglądał w wersji militarnej - popełniłem takowe malowanko jak wam się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 no i na deser kilka ruchomych obrazkow z oblotu trochę wiało - to widac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 A jaka jest masa tego Ursusa? Jaki zamontowałeś w nim silnik i śmigiełko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Witam Od dłuższego czasu śledzę ten wątek i kiełkuje w moim umyśle pomysł - Ursus XL miast Bety 1400 (oczywiście do FPV). Jednak Beta 1400 w ARTFie to nie jest jakaś straszna filozofia sklejania itp., natomiast z Ursusem to chyba trochę potrwa - i tu pytanie - ile ktoś z niewielkim doświadczeniem w montowaniu modeli będzie musiał poświęcić na budowę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 modeli będzie musiał poświęcić na budowę ? To zależy jak długo schną kleje ;-) Ja sklejałem Ursusa ok 2 tygodni. ale się nie spieszyłem. Myślę, że w ciągu tygodnia można go skleić. do sklejenia URSUSA potrzebujesz: - URSUS - klej UHU poor do epp - 7 zł - Cyjanakryl (wklejaine wzmocnień) - 6 zł - zywica 5 min - sklejanie bagnetów i np skrzydła - 20 zł - klej poliuretanowy duża paczka np soudal za ok 20 zł - spraye do kolorowania na pomalowanie ursusa zużyłem 2 duże (pomarańcz i czarny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Czyli generalnie nie wychodzi tak źle Zastanowię się porządnie nad Ursusem miast Bety... Niby wyjdzie drożej ale mnóstwo miejsca na klamoty FPV. Nic, dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Hej, znowu pytam - czy w modelu jest problem ze sztywnością ? Jakie Ty stosujesz usztywnienia (rurki, pręty itp.) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Składa się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jaki bajzel :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: normalnie gorzej od mojego :wink: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Pokój i tak będzie remontowany A bajzel był większy, się posprząta To po prostu tak jak się nie ma "modelarnii" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Wszystko ładnie, ale nie zaokrągliłeś krawędzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.