Skocz do zawartości

Cessna 177 Cardinal

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

to nie akrobat 1/8 powierzchni skrzydła wystarczy

poprzedni właściciel mojego silnika latał kataną 1.6kg http://allegro.pl/item1148695987_katana_55_3d_artf_pakiet_silnik_reg_bcm.html na

Silnik trzyfazowy: Turnigy 3548 800 (2,8kg ciągu na 4S lipol)

Regulator obrotów: Turnigy Sentry 40A ESC

ZIPPY Flightmax 2650mAh 4S1P 20C

ze śmigłem 14x7

na tym napędzie model będzie miał mocy aż nadto

Opublikowano

Wystarczą tak jak w oryginalnych planach.

Lotki zaznaczyłem na czerwono. Bo są też klapy, ale ich nie robię. Proszę o potwierdzenie bo moje plany w tym akurat miejscu mają ciemną plamę, ponieważ są to drukowane plany na komputerze po wcześniejszym zeskanowaniu z ksera oryginału i wyczyszczeniu w programie obróbkowym. (oryginał został zalany podczas powodzi w Jaśle :/ Ksero oryginału też zostało zalane ale się uratowało)

Dołączona grafika

Opublikowano

Jeden post pod drugim, ale postępy zostały poczynione to chciałem to umieścić w osobnym poście.

Spody obu skrzydeł są już gotowe. Oba skrzydła posiadają także lotki. Góra skrzydeł będzie ukończona na początku następnego tygodnia ponieważ muszę zakupić bowdeny , popychacze i jeszcze kilka innych pierdółek potrzebnych do ukończenia skrzydeł. Zakupione zostaną bagnety i zostanie zrobiony łącznik, który będzie przykręcany plastikowymi śrubami do kadłuba.

Tak prezentuje się spód skrzydeł:

Dołączona grafika

I taka mała przymiarka ;) :

Dołączona grafika

Coraz bardziej przypomina samolot ;)

Opublikowano

Jedno skrzydło już prawie jest skończone. Zostały wklejone rurki na bagnety, dźwignie lotek, oraz zostało oklejone balsą. Wygląda to tak:

Dołączona grafika

Tak wyglądają 2 skrzydła:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jutro tak samo będzie wyglądać druga połówka skrzydła. Skrzydła zostaną wyczyszczone i będą czekać na oklejenie oracoverem. Jutro tez zostanie zrobiony łącznik skrzydeł, który będzie przykręcany do kadłuba. :)

Opublikowano

Prace nad skrzydłami dobiegają końca. Lewe skrzydło posiada prawie wszystko- trzeba jeszcze tylko wykonać końcówkę skrzydła.

Zamontowałem dziś usterzenie. Wygląda to tak:

Dołączona grafika

Lewe skrzydło od spodu:

Dołączona grafika

Jutro to samo z prawym skrzydłem + szlifowanie i szpachlowanie miejsc gdzie są jakieś małe niedociągnięcia.

Opublikowano

Wszystko pięknie ładnie ALE z dzwignią lotki toś się - lekko mówiąc - pomylił. Linia dziurek czyli pkt połączenia dzwigni lotki z popychaczem w pozycji "poziomo" ma być dokładnie nad osią obrotu lotki. Czyli na tych zdjęciach - kilka cm do przodu, w kierunku osi lotki ( przodu modelu ).

Opublikowano

Wszystko pięknie ładnie ALE z dzwignią lotki toś się - lekko mówiąc - pomylił. Linia dziurek czyli pkt połączenia dzwigni lotki z popychaczem w pozycji "poziomo" ma być dokładnie nad osią obrotu lotki. Czyli na tych zdjęciach - kilka cm do przodu, w kierunku osi lotki ( przodu modelu ).

Tu się "rypnąłem". Mogłem wkleić duży kawałek sklejki a dałem mały- tam gdzie teraz jest dźwignia przykręcona. Muszę wkleić ciut bliżej przodu kawałek sklejki i przesunę do przodu. Jutro to poprawię. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Opublikowano

A tak z ciekawości, skoro już powstały płaty - jak obecnie przewidujesz ciężar startowy ? I jakie jest przewidywane obciążenie płatów ?

Pozdrawiam,

Michał

Opublikowano

No i masz drut popychacza woku którego będzie folia w powietrzu. Trzeba coś z tym zrobić, np. wkleić pasek balsy z dziurką na popychacz , tak aby folia nie wisiała w powietrzu .

Opublikowano

A tak z ciekawości, skoro już powstały płaty - jak obecnie przewidujesz ciężar startowy ? I jakie jest przewidywane obciążenie płatów ?

Pozdrawiam,

Michał

Jutro zważę model. 432gramy + skrzydła. Same skrzydła wyszły lekko. Nie jestem w stanie ocenić dokładnie ile mogą ważyć same skrzydła. Może koło 300-330 gram lub więcej (ale to tak na oko więc ręki nie dam sobie uciąć ;) ) Jutro zważę i wrzucę zdjęcie na forum, wtedy coś więcej można ocenić co do ciężaru startowego.

Co do obciążenia płatów- jak to policzyć bo jestem w tej kwestii zielony :?

No i masz drut popychacza woku którego będzie folia w powietrzu. Trzeba coś z tym zrobić, np. wkleić pasek balsy z dziurką na popychacz , tak aby folia nie wisiała w powietrzu .

Tak, wiem. zapomniałem dopisać o tym, że to też należy zrobić, ale to 5 min i zrobione :)

Najpierw poprawię mocowanie dźwigni- przesunę ją w stronę natarcia i wtedy spasuję "przykrywkę".

Opublikowano

Co do obciążenia płatów- jak to policzyć bo jestem w tej kwestii zielony

Podziel oszacowaną masę modelu w gramach przez policzoną (zmierzoną) powierzchnię skrzydeł w decymetrach kwadratowych. Dostaniesz obciążenie w gramach na decymetr kwadratowy - to standardowa jednostka obciążenia powierzchni nośnej.

Opublikowano

Dziś poprawiłem usterzenie- mam nadzieję, że jest już dobrze :)

Dołączona grafika

Zważyłem także skrzydła- ważą one 310g.

Dołączona grafika

Wszystkie części, które są już zrobione ważą 842 g. Są to: podwozie przednie i tylne, statecznik pionowy i poziomy, skrzydła, łącznik skrzydeł:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do tej wagi dojdzie jeszcze kilka gramów- może 40 max- wykończenie przedniej części kadłuba.

Osprzęt szacuje na jakieś 540 gram- silnik 170g +3x serwo- ok. 100g + bateria ok. 200g +regulator 50g + odbiornik 20g.

Całość gotowa do lotu to mniej więcej 1500 g. Miejmy taką nadzieję 8)

Co do obciążenia płatów to nie wiem czy dobrze liczę- jedno skrzydło ma powierzchnię 1253,75 cm kw czyli 2 mają 2507,5 cm kw. Czyli to jest 25,07 dm kw.

Szacowana masa to przyjmijmy 1500 g. Czyli 1500g/25,07= 59,8 w przybliżeniu.

Jeśli coś źle policzyłem proszę o poprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.