Jacekk1986 Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Czy może zrobić o jedną szerokość szerszą lotkę? Co byście sugerowali? Sory, że post pod postem, ale chciałem odświeżyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 to nie akrobat 1/8 powierzchni skrzydła wystarczy poprzedni właściciel mojego silnika latał kataną 1.6kg http://allegro.pl/item1148695987_katana_55_3d_artf_pakiet_silnik_reg_bcm.html na Silnik trzyfazowy: Turnigy 3548 800 (2,8kg ciągu na 4S lipol) Regulator obrotów: Turnigy Sentry 40A ESC ZIPPY Flightmax 2650mAh 4S1P 20C ze śmigłem 14x7 na tym napędzie model będzie miał mocy aż nadto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Wystarczą tak jak w oryginalnych planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Wystarczą tak jak w oryginalnych planach. Lotki zaznaczyłem na czerwono. Bo są też klapy, ale ich nie robię. Proszę o potwierdzenie bo moje plany w tym akurat miejscu mają ciemną plamę, ponieważ są to drukowane plany na komputerze po wcześniejszym zeskanowaniu z ksera oryginału i wyczyszczeniu w programie obróbkowym. (oryginał został zalany podczas powodzi w Jaśle :/ Ksero oryginału też zostało zalane ale się uratowało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Dokładnie takie wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Dokładnie takie wystarczą. Dziękuje za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Lewe skrzydło otrzymało dziś lotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Jeden post pod drugim, ale postępy zostały poczynione to chciałem to umieścić w osobnym poście. Spody obu skrzydeł są już gotowe. Oba skrzydła posiadają także lotki. Góra skrzydeł będzie ukończona na początku następnego tygodnia ponieważ muszę zakupić bowdeny , popychacze i jeszcze kilka innych pierdółek potrzebnych do ukończenia skrzydeł. Zakupione zostaną bagnety i zostanie zrobiony łącznik, który będzie przykręcany plastikowymi śrubami do kadłuba. Tak prezentuje się spód skrzydeł: I taka mała przymiarka : Coraz bardziej przypomina samolot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 ładnie panie ładnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 ładnie panie ładnie! Dzięki. Też mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Super modelik. Kawał dobrej modelarskiej roboty, a zaraz mój podziw za tempo w jakim model powstaje Kibicuje w pracach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jedno skrzydło już prawie jest skończone. Zostały wklejone rurki na bagnety, dźwignie lotek, oraz zostało oklejone balsą. Wygląda to tak: Tak wyglądają 2 skrzydła: Jutro tak samo będzie wyglądać druga połówka skrzydła. Skrzydła zostaną wyczyszczone i będą czekać na oklejenie oracoverem. Jutro tez zostanie zrobiony łącznik skrzydeł, który będzie przykręcany do kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Prace nad skrzydłami dobiegają końca. Lewe skrzydło posiada prawie wszystko- trzeba jeszcze tylko wykonać końcówkę skrzydła. Zamontowałem dziś usterzenie. Wygląda to tak: Lewe skrzydło od spodu: Jutro to samo z prawym skrzydłem + szlifowanie i szpachlowanie miejsc gdzie są jakieś małe niedociągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Wszystko pięknie ładnie ALE z dzwignią lotki toś się - lekko mówiąc - pomylił. Linia dziurek czyli pkt połączenia dzwigni lotki z popychaczem w pozycji "poziomo" ma być dokładnie nad osią obrotu lotki. Czyli na tych zdjęciach - kilka cm do przodu, w kierunku osi lotki ( przodu modelu ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Wszystko pięknie ładnie ALE z dzwignią lotki toś się - lekko mówiąc - pomylił. Linia dziurek czyli pkt połączenia dzwigni lotki z popychaczem w pozycji "poziomo" ma być dokładnie nad osią obrotu lotki. Czyli na tych zdjęciach - kilka cm do przodu, w kierunku osi lotki ( przodu modelu ). Tu się "rypnąłem". Mogłem wkleić duży kawałek sklejki a dałem mały- tam gdzie teraz jest dźwignia przykręcona. Muszę wkleić ciut bliżej przodu kawałek sklejki i przesunę do przodu. Jutro to poprawię. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reptyl Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 A tak z ciekawości, skoro już powstały płaty - jak obecnie przewidujesz ciężar startowy ? I jakie jest przewidywane obciążenie płatów ? Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 No i masz drut popychacza woku którego będzie folia w powietrzu. Trzeba coś z tym zrobić, np. wkleić pasek balsy z dziurką na popychacz , tak aby folia nie wisiała w powietrzu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 A tak z ciekawości, skoro już powstały płaty - jak obecnie przewidujesz ciężar startowy ? I jakie jest przewidywane obciążenie płatów ? Pozdrawiam, Michał Jutro zważę model. 432gramy + skrzydła. Same skrzydła wyszły lekko. Nie jestem w stanie ocenić dokładnie ile mogą ważyć same skrzydła. Może koło 300-330 gram lub więcej (ale to tak na oko więc ręki nie dam sobie uciąć ) Jutro zważę i wrzucę zdjęcie na forum, wtedy coś więcej można ocenić co do ciężaru startowego. Co do obciążenia płatów- jak to policzyć bo jestem w tej kwestii zielony :? No i masz drut popychacza woku którego będzie folia w powietrzu. Trzeba coś z tym zrobić, np. wkleić pasek balsy z dziurką na popychacz , tak aby folia nie wisiała w powietrzu . Tak, wiem. zapomniałem dopisać o tym, że to też należy zrobić, ale to 5 min i zrobione Najpierw poprawię mocowanie dźwigni- przesunę ją w stronę natarcia i wtedy spasuję "przykrywkę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Co do obciążenia płatów- jak to policzyć bo jestem w tej kwestii zielony Podziel oszacowaną masę modelu w gramach przez policzoną (zmierzoną) powierzchnię skrzydeł w decymetrach kwadratowych. Dostaniesz obciążenie w gramach na decymetr kwadratowy - to standardowa jednostka obciążenia powierzchni nośnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Dziś poprawiłem usterzenie- mam nadzieję, że jest już dobrze Zważyłem także skrzydła- ważą one 310g. Wszystkie części, które są już zrobione ważą 842 g. Są to: podwozie przednie i tylne, statecznik pionowy i poziomy, skrzydła, łącznik skrzydeł: Do tej wagi dojdzie jeszcze kilka gramów- może 40 max- wykończenie przedniej części kadłuba. Osprzęt szacuje na jakieś 540 gram- silnik 170g +3x serwo- ok. 100g + bateria ok. 200g +regulator 50g + odbiornik 20g. Całość gotowa do lotu to mniej więcej 1500 g. Miejmy taką nadzieję 8) Co do obciążenia płatów to nie wiem czy dobrze liczę- jedno skrzydło ma powierzchnię 1253,75 cm kw czyli 2 mają 2507,5 cm kw. Czyli to jest 25,07 dm kw. Szacowana masa to przyjmijmy 1500 g. Czyli 1500g/25,07= 59,8 w przybliżeniu. Jeśli coś źle policzyłem proszę o poprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.