Adam P. Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Składam sobie sporą bateryjkę z ogniw laptopowych i wpadłem na pomysł-czemu by nie li-ion w skrzynce startowej? Żelówki są dość ciężkie, a w skrzynce są też inne graty, które trochę ważą. Bateria 3S15P, którą poskładałem za 75zł(ogniwa panasonic): wymiary: 165x70x75mm, pojemność ~18Ah, waga: 1kg. Ta sama pojemność przy 2x mniejszych wymiarach, 6x mniejszej wadze i takiej samej(albo niższej) cenie. Jedyna wada, jaką zauważyłem, to konieczność posiadania ładowarki z balanserem. Chociaż z drugiej strony ceny ładowarek turnigy i HK(60zł+wysyłka) są chyba do przełknięcia. Co sądzicie na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundak Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 nie wolo łączyć ogniw!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 nie wolo łączyć ogniw!!! Może i trzy wykrzykniki, ale bzdet okrutny... Bzdura na resorach i kwadratowych kołach, naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano11 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 To w takim razie jak nie wolno łączyć ogniw, to zabawki na baterie też nie powinny działać? Ale pomysł z zastąpieniem tego akumulatora nie jest zły, zawsze warto próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Taki sobie wydajnosć prądowa baterii ogniw - rozrusznik trochę szarpie amperów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 A pomyślcie koledzy, dlaczego do tej pory takie zasilanie się nie upowszechniło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Wydajność prądowa mogłaby być ok. 15x4=60A (orientacyjnie). Chwilowa większa. Cena tylko mało konkurencyjna w stosunku do żelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Taki sobie wydajnosć prądowa baterii ogniw - rozrusznik trochę szarpie amperów.Czytałem opisy rozruszników, ale nigdzie nie jest podane jakie prądy potrafią brać. Chociaż by orientacyjnie.A pomyślcie koledzy, dlaczego do tej pory takie zasilanie się nie upowszechniło?Moim zdaniem przez (do tej pory) wysoką cenę ogniw i ładowarek. Ale technologia się rozwija, wszystko tanieje. Podobnie mogło być z napędem modeli. Po co wkładać drogie Li-xx skoro na starych, dobrych Ni-xx też lata?Co do ceny, to za 75zł ciężko dostać nawet tanią baterię żelową podobnej pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Niezupełnie: http://allegro.pl/item1143314794_akumulator_zelowy_hpg_12v_18ah_znak_ce_fv_gw_9205.html Dostaniesz za tę cenę lixx o podobnej pojemności? Ale taki w zupełności wystarczy: http://allegro.pl/item1097184756_akumulator_zelowy_7ah_12v_do_ups_ow_faktura.html http://allegro.pl/item1143316044_akumulator_zelowy_12v_7_5ah_do_ups_motocykla_1575.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Dostaniesz za tę cenę lixx o podobnej pojemności?Jak już pisałem: taką baterię(18Ah) złożyłem ogniw kupionych za 75zł. A Ty podałeś baterię a prawie 90zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.