ppompka Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Mam takie pytanko co do gumy do szybowca. Czy musi to być rurka lateksowa czy może to być np linka gumowa ze sklepu budowlanego chyba 6mm ?? Szybowiec to 220g 1,3m fling. W zestawie była rurka lateksowa 6x4, ale jest już zużyta i dziś podczas latania wiązałem ją chyba 6 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 6mm za gruba, weź cieńszą. Na poczatek 30mb gumy + żyłki 70m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Koledzy latali na 3mm holowali szybowce 2m i mieli tak : 25m gumki do tego 45m żyłki wędkarskiej chyba 1mm (nie pamiętam dokładnie) i wyciągali ładnie szybowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ja modele o rozpiętości 2,5m i wadze 1,8kg holuje zestawem 30m gumy 10mm i 130m żyłki, ciągnie aż miło. Do modelu o wadze 220g spokojnie starczy guma 3mm, zwróć jednak uwagę na rozciągliwość gumy, gdyż spotkałem się w sklepach z gumami bardziej i mniej podatnymi na rozciąganie. Na początek możesz zrobić hol z 30m gumy i z 80m żyłki, jak będzie dawał radę, to możesz zawsze dowiązać żyłki. Hol z gumy 6mm może być za dynamiczny i skrzydła modelu zaklaskają :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Kurczę nie mam gdzie kupić takiej cienkiej gumy. w sklepie jest chyba tylko 6mm gumowa. Może skuszę się na rurke lateksową, bo raczej warto wydac pieniądze. A może jakąś inną gume polecilibyście na hol, oprócz tej linki gumowej z budowlanego i rury latexowej, najlepiej w jakim sklepie mógłbym taką gumę kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 w pasmanterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Mówisz o tej "od majtek" jeśli tak to wydaje mi się że będzie trochę za słaba. Dzisiaj czułem jak ciągnie jakieś 10 m 6/4 rury latexowej. Mam rażenie że nigdy nie holowałeś, a raczej nie strzelałeś szybowca z gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 nie od majtek. raczej takiej czarnej okrągłej. od kurtek czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Moim zdaniem taka guma nie bardzo się nadaje, bo szybko sparcieje i straci elastyczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 karambolis8, Wiem o jakiej mówisz. z niej po kilku mocniejszych rozciągnięciach zaszcyna się wysypywać guma spod materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10329&Product_Name=HobbyKing_6mm_Silicon_Rubber_Bungee_Hi-Start_Cord Silikonowa- nie parcieje. Cena niska- można dorzucić do czyjegoś zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Ja używałem 3mm okrągłej czarnej, leży nadal i nic jej nie jest ... Ale skoro nie pali ci się to warto zainwestować w tą którą podał Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Paweł - mam dla Ciebie mało używany hol do Twojego szybowca - guma w oplocie i żyłka + będen. Łącznie coś ok. 50 m. Chętnie go podaruję. Napisz do mnie na priva. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Senior, Baardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.