wojt1125 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Hej! Pochwalę się moim nowym dzieckiem Kadłub kupiłem od producenta z Krosna, resztę robiłem sam. SKRZYDŁA Trochę powiększyłem cięciwę końcówki i rozpiętość (wg skali 1:8 powinna być ok. 1,6m). Styropian+balsa 1mm, na długość łącznika skrzydeł zalaminowane pod pokryciem tkaniną szklaną 48 g/dm2, spływ wzmocniony tkaniną 20 g/dm2, profil HQ 1,5-12. Zrobiłem błąd nie laminując miejsca wokół gniazda serw, musiałem to potem wzmacniać od zewnątrz.. Następnym razem nie porwę się już na wycinanie piłą do styro płata w całości. Trudno prowadzić drut przy takiej różnicy cięciw, odwzorowanie profilu nie jest przez to najlepsze. Pokrycie to folia easycoat. Pręt 8mm węglowy (troszkę przewymiarowany, taki miałem). STATECZNIKI Poziomy z balsy twardej pełnej 5mm. Jest wytrzymały i dosyć ciężki, ale Swift ma długi dziób, także wyważa się bez problemu wyposażeniem. Napęd steru wysokości rurką węglowa. Ster kierunku z balsy 3mm, napęd pull-pull własnej produkcji NAPĘD Wysłużona KEDA A22-10S. Przedłużyłem wał o jakieś 1,5 cm, w dziób wkleiłem łożysko dostępne jako część zamienna do silników E-max. Działa to bez problemów a w locie nie psuje sylwetki szybowca. OWIEWKA Wypełniłem szybkoschnącą zaprawą tynkarską laminatowa owiewkę dołączaną przez producenta, na takim kopycie naciągnąłem nad gazem butelkę. Nie wyszło to za dobrze... Konstrukcja pokrywy z balsy i sklejki, mocowanie na pręt z przodu i 4 magnesy z tyłu. Zegary przerysowałem w Corelu ze zdjęcia kokpitu, wystrugałem z klocka balsy i okleiłem czarną taśmą izolacyjną. Muszę jeszcze wkleić kartkę z programem akrobacji Wrażenia z lotu - jestem mile zaskoczony. Spodziewałem się przecinaka, a model lata na prawdę dobrze. Można nim spokojnie zwolnić przy lądowaniu, polatać z małym opadaniem, poszukać termiki (chociaż w krążeniu przeszkadza znikomy wznios). A kiedy trzeba pokazuje pazurki Szybko kręci beczki, bardzo dobrze reaguje na ster kierunku, a dzięki krótkiemu ramieniu statecznika reakcja na wysokość jest natychmiastowa. Dziękuję kubie r. i wojtass_nt za rysunki! Chętnym mogę przesłać moje rysunki skrzydeł i szablonów żeber.
Wojtass_nt Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Ohhh ahhh jak miło popatrzeć na coś co się samemu zrobiło. A jak miło popatrzeć na coś co się zrobiło samemu i na dodatek tak samo jak druga osoba Skrzydła również odrobinę powiększyłem i mi wyszło 178cm rozpiętości. 8mm rurka węglowa jest wcale nie przewymiarowana. To szybowiec akrobacyjny. Musisz być pewien że nawet przy najostrzejszych manewrach skrzydła Ci nie klasną Ja też mam 8mm i spisuje się rewelacyjnie. A teraz dołączam trochę fotek mojego Swifta. Lądowanie Wywrót szybki Beczka Podejście do lądowania
wojt1125 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Wojtek, możesz mi podać jakie masz wychylenia steru kierunku?
Wojtass_nt Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Wojtek, możesz mi podać jakie masz wychylenia steru kierunku?Hmmm duże. Na oko to jakieś 35 stopni.
Wojtass_nt Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 Dorzucę jeszcze kilka fotek z latania na Czarnej Górze
ali1983 Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 Pochwalę się moim nowym dzieckiem a ja pochwalę się dwójką :wink: :wink: :wink: jeden dla mnie pod napęd elektryczny, drugi dla kolegi MILO pod hol za Wilgą
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 Gratulacje! Wstaw co najmniej jedną wręgę w kadłubie za skrzydłami. Mój ma na całej długości pęknięcie na lakierze w miejscu łączenia połówek bo myślałem, że obejdzie się bez wręgi. Jakie ładne kabinki. Kto je robi? Moja strasznie sfatygowana...
_Radek_ Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 Moje gratulacje Wojtku, Twój Swift wyszedł naprawde super. Miałem okazje widzieć go na leszczyńskim lotnisku w akcji i muszę przyznać, że w locie robi ogromne wrażenie szczególnie podczas arobacji. Tak dobre właściwości lotne modelu pokazują Twoje doświadczenie i dobrą rękę do modelarstwa. Życzę Ci wielu tak udanych modeli jak ten.
ali1983 Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 Jakie ładne kabinki. Kto je robi?zamówione u producenta. koszt 10zł/szt
Szczepen02 Opublikowano 27 Października 2010 Opublikowano 27 Października 2010 To Ty tak kręcisz? Fajny filmik
Wojtass_nt Opublikowano 27 Października 2010 Opublikowano 27 Października 2010 To Ty tak kręcisz? Fajny filmik Tak, ja. Dzięki
KrzysiekB. Opublikowano 27 Października 2010 Opublikowano 27 Października 2010 Świetny film! Trochę Wam kret na pasie rządz;D
Wojtass_nt Opublikowano 27 Października 2010 Opublikowano 27 Października 2010 Świetny film! Trochę Wam kret na pasie rządz;D Zawsze jak się jesień zaczyna to krety wyłażą. Całe lato spokój.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Października 2010 Opublikowano 27 Października 2010 Gratulacje !! Jak model w Twoich rękach tak Twoje ręce w tym modelu - wzbudzają uznanie ! Pozdrawiam - Jurek
kuba r. Opublikowano 28 Października 2010 Opublikowano 28 Października 2010 znajomy motyw muzyczny bardzo fajny filmik i akrobacja, muszę się wreszcie zabrać za swojego Swifta, z tym że electro...
mavericknt Opublikowano 28 Października 2010 Opublikowano 28 Października 2010 Tak a o pilocie holownika to już nikt nic dobrego nie powie:P:P:P
Wojtass_nt Opublikowano 28 Października 2010 Opublikowano 28 Października 2010 Tak a o pilocie holownika to już nikt nic dobrego nie powie:P:P:P Świetne holowanie Kuba!! :jupi:
ali1983 Opublikowano 28 Października 2010 Opublikowano 28 Października 2010 fiu fiu!!! ale ja do swojego będę wstawiał kółko (niechowane), a milo to nie wiem. proszę jeszcze o parametry holownika (rozpiętość, waga, napęd)
Wojtass_nt Opublikowano 28 Października 2010 Opublikowano 28 Października 2010 Multiplex MENTOR Rozpiętość 164cm Silnik Turnigy 3548 900kv Śmigło Tower Pro 14x7 Pakiet 3s 4000mAh Serwa na kierunek i wysokość Turnigy 620DMG+HS High Torque Digital Servo (MG) 10.6kg / .13sec / 52g Na lotkach i zaczepie hxt 900. Regulator SuperSimple 60-70A Osobne zasilanie odbiornika 4x AA nimh 2200mAh Waga do lotu coś w granicach 2300g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.