Slawoj Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Witajcie, wlaśnie kadłub Swifta-a dotarł do mnie. Mam prośbę, czy można prosić o jakieś szkice płata, ew. jaki profil zastosowaliście w swoich konstrukcjach? Klapy / same lotki? Pozdrawiam, S.
tom-ek Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Moglbys powiedziec kto produkuje te kadluby i ile Cie kosztowal zakup (z przesylka) ? Dzieki, Tomek EDIT : Ok, znalazlem tego tajemniczego "Producenta z Krosna". Szkoda tylko, ze na stronie www malo informacji. Podobno w przebudowie...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Witajcie, wlaśnie kadłub Swifta-a dotarł do mnie. Mam prośbę, czy można prosić o jakieś szkice płata, ew. jaki profil zastosowaliście w swoich konstrukcjach? Klapy / same lotki? Pozdrawiam, S. Odezwij się do kuby r. Ja mu wysyłałem to z czego korzystałem. Obecnie nie mam tego bo miałem na poczcie a komp po formacie.
Slawoj Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Wojtass_nt - ok, dzięki - to może kuba r pomoże. Tom-ek - wysyłam Ci namiar na kadłub na PW. Cena w moim przpadku (przezroczysta kabinka) wyniosła 110 PLN (łącznie z kosztami przesyłki). Paczka zabezpieczona słusznie - nic się nie zniszczyło.
false Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Ja też bym prosił o jakieś namiary na producenta.
kuba r. Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 namiar na producenta - pgmodel.krosno[at]gmail.com [at] = @
CezaryK Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Wojtass_nt brachu nie drażnij publiki! Narobiłeś niezłego bigosu, najpierw pokazałeś fajny model a potem zrzucasz na innych :| Oj nie ładnie. Droczysz się z kumplami i tyle :twisted: W imieniu grona (szerokiego mam nadzieję) zainteresowanych domagam się publikacji reszty tajnych materiałów żeby każdy następny podkręcony pozytywnie nie szukał po prywatce.
Wojtass_nt Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 domagam sięJa się domagam żeby jeden człowiek dał sobie spokój z polityką i nikt mnie nie słucha :x Nawet nie wiesz jaka to robota przegrzebywać 6 partycji na dyskach i 1 dysk zewnętrzny w poszukiwaniu jednego zafajdanego obrazka. A pewności że go znajdę nie mam żadnej, nawet nazwy nie znam :ble: Ale znalazłem... proszę Uploaded with ImageShack.us
CezaryK Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 No! Jak chcesz to potrafisz Wojtku :rotfl: Wielkie dzięki w imieniu wszystkich zauroczonych S1! Teraz tylko zamówić kadłubik i w słoneczne zimowe wieczory dłubać sobie powoli BTW: Cóż znaczy siła perswazji i to na forum publicznym. Ja bym też domagał się od tego pana aby dał sobie spokój z polityką ale wydaje się, że On już żyje w innym wymiarze... :devil: i ... niech tam zostanie. :wink:
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Wojtek - naprawdę zrobiłeś profile w Twoim skrzydle z tego obrazka ? Pozdrawiam - Jurek
Wojtass_nt Opublikowano 5 Listopada 2010 Opublikowano 5 Listopada 2010 Wojtek - naprawdę zrobiłeś profile w Twoim skrzydle z tego obrazka ? Pozdrawiam - Jurek Tak. Przerysowałem w CADzie dokładnie tak jak na obrazku.
kuba r. Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Mam pomysł niedługo będę się zabierał za budowę dwóch takich Swiftów, kilku kolegów pewnie też, Wojtek jest już po, więc mógłby podzielić się uwagami związanymi z budową - jakie dźwigary, bagnet, pokrycie, użyte kleje, wyposażenie itp., co uważa za dobre rozwiązanie, a co by zmienił, taka moja myśl 8)
Wojtass_nt Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Wojtek jest już po, więc mógłby podzielić się uwagami związanymi z budową - jakie dźwigary, bagnet, pokrycie, użyte kleje, wyposażenie itp., co uważa za dobre rozwiązanie, a co by zmienił, taka moja myśl 8) Nic bym nie zmienił. Poważnie. Na tyle wylatanych godzin nie widzę żadnej wady. Ale dodał bym chociaż 1 wręgę w kadłubie za skrzydłami. W moim pęka lakier na złączach bo kadłub pracuje Kieszenie na bagnet 8mm to http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9012 wpuszczony 16cm w skrzydło. W rdzeniu wyciąłem większy fragment na kieszeń tak aby profil można było zakleić pianką montażową do okien. Wklejanie kieszeni na piankę jest o tyle ciężkie ze wzniosem gdyż pianka rozpycha wszystko i wypycha nam naszą robotę niwecząc to co tak mozolnie staraliśmy się ustawić Gdybym robił to drugi raz to w kilku punktach złapał bym żywicą a dopiero później zapiankował. Styro od spodu koło kieszeni zalaminowane jest cienką tkaniną. Balsa 1mm- klejona na kleju polimerowym dragon. NIE UŻYWAŁEM ŻYWICY do robienia skrzydeł w ogóle. Folia do pokrycia z hobbykinga.
CezaryK Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 No i o to chodziło! Tak trzeba było od początku, ale lepiej późno niż.... :jupi: Teraz jest pełna jasność w temacie... no chyba, żeby odręczny szkic tego patentu z przedłużeniem wału :roll:
false Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Tak mi się ten Swift spodobał, że muszę go mieć Co prawda na razie stać mnie ledwie na kadłub, ale myślę że przez zimę zdołam go powoli wyskrobać. Mam nadzieję że na wiosnę cała eskadra polata razem na południu PL
wojt1125 Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Opublikowano 6 Listopada 2010 Wręga w kadłubie jest rzeczywiście konieczna. Ja nie dałem nawet rurki przy kołkach ustalających przy spływie... no i muszę zamówić nowy kadłub :roll:
milo Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Mam nadzieję że na wiosnę cała eskadra polata razem na południu PL Na północy Polski szykuje się narazie klucz Swiftów. Na wiosnę oblot.
Wojtass_nt Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 Wręga w kadłubie jest rzeczywiście konieczna. Ja nie dałem nawet rurki przy kołkach ustalających przy spływie... no i muszę zamówić nowy kadłub :roll: Ja mam tylko kieszeń na bagnet w kadłubie. Na pewno coś to daje ale w tylnej części to masakra :/ Kiedyś będę musiał zrobić jakąś rozpórkę z balsy i na nowo pomalować kadłub. edit: A na wysokość i kierunek polecam http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6607 Nie spotkałem się z lepszym serwem. Zero luzów, super mocne, precyzyjne. Używam takiego na wysokości i za żadne skarby nie wsadzę innego. Na kierunku mam hxt900 i właśnie nadaje się tylko do wymiany. Jak będzie kasa to wsadzę to co wyżej.
Wojtass_nt Opublikowano 6 Listopada 2010 Opublikowano 6 Listopada 2010 a dźwigar jaki? Dźwigar? Styropianowy Nie ma żadnego dźwigara. No dobra. Uznajmy że natarcie z twardej balsy to dźwigar. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Skrzydełka mają ledwo 75cm długości. Obite z obu stron 1mm balsą są tak sztywne i mocne, że nie uginają się nawet odrobinę. Przetrwają każdą figurę i każde lądowanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.