EKSTRA14 Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 Buduje a raczej prawie skończyłem budowę Jaskółki RC. Choć kadłub jest skrzynkowy wzorowałem się na profilu kadłuba rzutki . stan obecny to ukończony kadłub. Skrzydeł na razie nie ma. Jest to projekt dość szalony ale jak widzicie w podpisie (dział "w budowie") jestem nieźle wal**ęty Oto parę fotek Do ukończenia pozostało mi skrzydło. Skrzydło jest na razie z też rzutki-AS'a Po poskładaniu wszystkiego do kupy wychodzi na to ze przód samolotu jest za ciężki w porównaniu do tyłu. Proszę o doradzenie mi w poszczególnych sprawach.
MiQ27 Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 Obawiam się, że sobie nie pogadasz z Jaskółką. Bo to właśnie znaczy konwersacja. Chyba, że piszesz o konwersji :wink:
Eryk Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 Bowdeny źle poprowadzone, duże opory, większy pobór prądu. napęd chyba też troszkę duży. jeśli ma to być model do spokojnego latania, to średnio to widzę, troszkę szybkie może to być, zupełnie inaczej niż w swobodnolatającym odpowiedniku, sam piszesz o przeważeniu na dziób. zmniejszyłbym także powierzchnię steru kierunku na rzecz lotki kierunku, zaoszczędzisz sobie zmagań przy lataniu. polecam: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6511&highlight=jaskolka
Callab Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 powierzchnię steru kierunku na rzecz lotki kierunku Co to znaczy?
f-150 Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 Z polskiego na nasze:powierzchnię statecznika pionowego na rzecz steru kierunku.Tylko po co ,to nie akrobat.
RomanJ4 Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 A jakie wyszło obciążenie powierzchni gotowego do lotu? Jeśli skrzydło jest oryginalnych wymiarów to masa startowa będzie powodować o wiele większe obciążenie powierzchni niż w oryginale (oryginalnie pewnie mieści się około 23,5-25g/dm2), tak że wyjdzie cegła. I to może być jego pięta achillesowa. No, ale jak kto się uprze, to można różne rzeczy wyczarować.. http://www.saumodelarnia.fora.pl/szybowce,18/niecodzienny-tuining-jaskolki,1793.html Edit. znalazłem dane: powierzchnia skrzydła - 9,35 dm2 pow. statecznika poziomego - 2,2 dm2 masa - ok. 188g co daje obciążenie - 20,11 g/dm2
RomanJ4 Opublikowano 22 Września 2010 Opublikowano 22 Września 2010 Po poskładaniu wszystkiego do kupy wychodzi na to ze przód samolotu jest za ciężki w porównaniu do tyłu. na tym zdaniu oparłem swoje pytanie, ale jeżeli jeszcze nie skończony to bez wagi gotowego modelu i tak z obliczeń nici. Ale wracając do meritum, obawiam się, że powierzchnia nośna może być do tej konstrukcji i wynikowej wagi za mała i po prostu nie będzie chciał za bardzo latać. A to mogło by zniechęcić naszego młodego kolegę do eksperymentowania, co uważam za rzecz ze wszech miar w modelarstwie pożądaną.
EKSTRA14 Opublikowano 22 Września 2010 Autor Opublikowano 22 Września 2010 Jak wcześniej pisałem skrzydła są z nieco większego modelu kolegi -AS'a Skrzydła są lecz jeszcze pozostało w ich dużo do wykończenia. Model nie ma wzniosu ale ma lotki a skrzydła są całkowicie proste--. Ta jednostka napędowa to tylko przymiarka .
Marcin K. Opublikowano 22 Września 2010 Opublikowano 22 Września 2010 Model bedzie niestateczny. Przy braku lotek Skrzydlo musi miec wynios. Od 3* do 6* na strone. Jezeli nie chcesz wyniosu to muszą byc lotki. Nie opanujesz modelu.
EKSTRA14 Opublikowano 22 Września 2010 Autor Opublikowano 22 Września 2010 Model nie ma wzniosu ale ma lotki Chyba niedokładnie czytałeś
adrian06adik Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 mam podobną przeróbkę - tyle, że "Kowalika" - trochę większy brat Jaskółki :mrgreen: model ma przedłużona uszy o około 10 cm z każdej strony, kadłub: jak w oryginale - elektronika na zewnątrz. Model nie ma lotek, gdyż w klasie F3J/M nie może ich być, za to nieznacznie powiększony w stosunku do oryginału statecznik pionowy i poziomy. Model lata świetnie. Z jaskółką może być odrobinę gorzej, gdyż tę samą (w przenośni) elektronikę chcesz zmieścić do mniejszego modelu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.