meadow24 Opublikowano 27 Września 2010 Autor Opublikowano 27 Września 2010 zobaczymy jak dojdzie do mnie odbiornik graupnera na kanal 66 z qwarcem i wtedy dalsze opinie i oby nie problemy
meadow24 Opublikowano 4 Października 2010 Autor Opublikowano 4 Października 2010 witam tak jak obiecalem po otrzymaniu dobiornika graupnera 35mhz kanal 66 testy po podmianie dobiornika corony na graupnera zero drgan i zaklucen wnioski odbiorniki corona nie gadaja z mx 16
Andrzej44 Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 Witam Chyba nie można tak uogólniać - ja korzystam z dwóch odbiorników Corony 6 i 8 kanałów i nie wydaje mi się, żeby były problemy. Też mam Mx-16s. Moje xeno zaliczyło już chyba ok. 10 kontaktów dziobem z ziemią i nie widzę na razie żadnych niepokojących objawów (od czerwca) - poza estetycznymi. Pozdrawiam AK
Olecki75 Opublikowano 6 Października 2010 Opublikowano 6 Października 2010 moze to jednak problem z coona?? Oczywiście, że problem z Coroną. opisywałem już ten problem na tym forum. Ostatnio Corony z Graupnerem się nie lubią. Inne kupione ponad rok temu działaja doskonale, nowe nie. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=29855 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=19840&postdays=0&postorder=asc&start=0
meadow24 Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 kolejny problem albo przesadzam dzis sprawdzalem zasieg mx16 z odbiornikiem z komplety. przy schowanej antenie jak odszedlem od modelu na ok 10 -15 krokow serwa zaczely szalec to tak ma byc czy jak??
mikon Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 kolejny problem albo przesadzam dzis sprawdzalem zasieg mx16 z odbiornikiem z komplety. przy schowanej antenie jak odszedlem od modelu na ok 10 -15 krokow serwa zaczely szalec to tak ma byc czy jak?? Nie jest to normalny objaw. Robiąc testy ze złożoną anteną (nad. Multiplex cockpit SX, odb. Multiplex RX-7 IPD i CORONA) serwa zaczynały delikatnie drżeć ok 60-70m od nadajnika. 10-15 kroków i szalejące serwa oznaczają najprawdopodobniej usterkę. Pozdr., Michał
wojtek-a Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 kolejny problem albo przesadzam dzis sprawdzalem zasieg mx16 z odbiornikiem z komplety. przy schowanej antenie jak odszedlem od modelu na ok 10 -15 krokow serwa zaczely szalec to tak ma byc czy jak?? Moj tez tak ma :? .
mikon Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 kolejny problem albo przesadzam dzis sprawdzalem zasieg mx16 z odbiornikiem z komplety. przy schowanej antenie jak odszedlem od modelu na ok 10 -15 krokow serwa zaczely szalec to tak ma byc czy jak?? Moj tez tak ma :? . Rozumiem że antena w nadajniku złożona, a antena odbiornika ułożona normalnie jak do lotu? Ja testy robiłem w ten sposób że nadajnik ze złożoną anteną zostawiałem położony na taborecie (nie bezpośrednio na ziemi) a z modelem odchodziłem od nadajnika trzymając model nad ziemią na wysokości wyprostowanych rąk (nie nad głową). Nadajnik zawsze Cockpit SX, odbiorniki różne: Multiplexa zwykłego i IPD z pojedynczą przemianą, "niechlubna" Corona (nota bene, wcale nie taki zły odbiornik pod kątem parametrów takich jak czułość i selektywność - przynajmniej stara wersja 8kan, Schulze i Jeti). Na wszystkich "pełnozasięgowych" odbiornikach brzęczenie serw zaczynało się pojawiać po kilkudziesięciu metrach (ponad 60) - wyjątkiem był mały Jeti który zaczynał drgać po ok 35m (trochę ponad połowa dystansu odbiorników pełnozasięgowych). Kolega który lata na Optic6 spadł z powody utraty zasięgu, ale tamten odbiornik (uszkodzony) "gubił" zasięg po ok 5m - jakoś nie mam zaufania do sprzętu w którym serwa szaleją przy złożonej antenie nadajnika po 10-15 krokach. Jedna ważna kwestia - czy test wykonujecie w miejscu gdzie nie ma innych włączonych nadajników na to samo pasmo (nawet inny kanał)? Ich obecność (innych nadajników z "pełną" anteną) będzie wpływać na wyniki takiego prostego testu zasięgu. Pozdr., Michał
karol656 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Ja posiadam MX16, jest to nowa aparatura, kupiona 2 miesiące temu. Na złożonej antenie serwa drgaja po odejściu około 15-20 metrów. Może MX16 taka ma ? Dodam,ze nie miałem migdy problemów z zasięgiem na wysuniętej antenie.
wojtek-a Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Dodam,ze nie miałem migdy problemów z zasięgiem na wysuniętej antenie. To tak jak ja. Jest na forum jeszcze moze kilkunastu wlascicieli MX 16, moze ktorys z nich robil takie testy i sie wypowie. Jak znajde czas to sprawdze jeszcze raz w niedziele z roznymi odbiornikami. Porownam tez z MX 22 z ciekawosci.
mikon Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Dodam,ze nie miałem migdy problemów z zasięgiem na wysuniętej antenie. To tak jak ja. Jest na forum jeszcze moze kilkunastu wlascicieli MX 16, moze ktorys z nich robil takie testy i sie wypowie. Jak znajde czas to sprawdze jeszcze raz w niedziele z roznymi odbiornikami. Porownam tez z MX 22 z ciekawosci. Rzeczywiście ciekawe jak u innych użytkowników. Ze swojego doświadczenia mogę napisać że raz w sposób niekontrolowany sprawdzałem zasięg na złożonej antenie: w ferworze walki wystartowałem elektrycznym Capriolem ze złożoną anteną, latałem wcale nie "pod nosem" - a zorientowałem się dopiero jak zabrakło mi wstążeczki pokazującej kierunek wiatru przypiętej na końcu anteny. W tym modelu mam odbiornik Corony RP8D1, i nie miałem żadnych objawów "kopania" po serwach (Capriol to jest dość zwinny akrobat więc drgania szybko powinny wyjść w postaci "dzikiego" zachowania modelu). Pozdr., Michał PS. Na poprzednich aparaturach (Multiplex Pico, Multiplex Cockpit MM) uzyskiwałem podobne wyniki do tych z Cockpita SX, kolegi Optic 6 przy złożonej antenie też pozwala odejść na ok 60m bez drgania serw - być może Graupner ma inaczej zrobione układy dopasowania anteny ale akurat nie mam żadnych znajomych z tymi nadajnikami
meadow24 Opublikowano 8 Października 2010 Autor Opublikowano 8 Października 2010 u mnie jak mu was na zlozonej antenie szaleja a aparatura noweczka z lipca co do rozlozenia anteny odbiornika to olki roztawion w modelu
Andrzej44 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Witam Panowie może najpierw niech ktoś powie po co testy na złożonej antenie. Moja wiedza z elektroniki jest bardziej niż skromna, a jeżeli o anteny to wręcz zerowa. Ale moim zdaniem zasięg nadajnika nie jest wprost proporcjonalny do długości anteny, a zakłócenia mogą się generować właśnie stosownie do jej długości. W końcu nie można dowolnie skrócić anteny odbiornika, to chyba nadajnik też musi mieć antenę o długości zależnej w większym stopniu od częstotliwości (kanału) niż oczekiwanego zasięgu. Pozdrawiam AK
mikon Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Witam Panowie może najpierw niech ktoś powie po co testy na złożonej antenie. Moja wiedza z elektroniki jest bardziej niż skromna, a jeżeli o anteny to wręcz zerowa. Ale moim zdaniem zasięg nadajnika nie jest wprost proporcjonalny do długości anteny, a zakłócenia mogą się generować właśnie stosownie do jej długości. W końcu nie można dowolnie skrócić anteny odbiornika, to chyba nadajnik też musi mieć antenę o długości zależnej w większym stopniu od częstotliwości (kanału) niż oczekiwanego zasięgu. Pozdrawiam AK Po co testy na złożonej antenie? Chodzi o porównawcze sprawdzenie zasięgu, bez konieczności odchodzenia na kilometry. W takiej konfiguracji (złożona antena) moc RF dostarczona do anteny jest znacznie mniej efektywnie wypromieniowana (gorsze dopasowanie, mniejszy zysk anteny) przez co natężenie pola generowanego w okolicy anteny o ileś-tam spada. To "ileś tam" będzie dość powtarzalne przy identycznych nadajnikach, a mniej powtarzalne przy różnych. Niemniej, ze względu na podobieństwo konstrukcji anten naszych nadajników oraz stopni wyjściowych torów w.cz. można przyjąć że natężenie pola zmniejszy się w podobnym stopniu. Dzięki temu że przy takiej redukcji dystans nadajnik-odbiornik zmniejsza się do całkiem praktycznych i testowalnych odległości typu 60m (na tym dystansie typowo obserwuje się pojawianie szumu na wyjściu odbiornika powodującego drganie serw) - jest to wygodny i szybki test sprawności toru radiowego w zdalnym sterowaniu (poza anteną nadajnika). Pozdr., Michał
buwi777 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 40-50 m na MX-16 i Elektron 6 odb.
Andrzej44 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Tylko czy te drgania mogą się pojawiać czy nie? I czy właśnie to nie złożona antena prowadzi do generowania tych szumów? I jeszcze jedno pytanie czy to prawidłowa reakcja, że serwa drgają po doknięciu ręką do wysunietej anteny? U siebie tego nie sprawdzałem, ale widziałem taką rekację. A tak na koniec: to jakie odbiorniki można kupować poza Graupnera? Pozdrawiam AK
buwi777 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Tylko czy te drgania mogą się pojawiać czy nie? I czy właśnie to nie złożona antena prowadzi do generowania tych szumów? I jeszcze jedno pytanie czy to prawidłowa reakcja, że serwa drgają po doknięciu ręką do wysunietej anteny? U siebie tego nie sprawdzałem, ale widziałem taką rekację. A tak na koniec: to jakie odbiorniki można kupować poza Graupnera? Pozdrawiam AK a/ się nie powinny pojawiać b/ jest wielce osłabiony sygnał i jażeli jest w NORMALNYCH warunkach OK to ze złożoną anteną powinno być owe 25-35 m minimum zasięg c/ po dotknięciu reką zaburzasz pole E-M anteny i: albo wzmacniasz sygnał albo go jeszcze bardziej osłabiasz d/ do MX-16 SPCM Graupnera i każdy ( z pojedynczą lub podwójną przemianą ) w systemie PPM ( Jeti, Hitec, Corona i wiele innych )
mikon Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 40-50 m na MX-16 i Elektron 6 odb. Twoja MX-16 to nadajnik z w.cz. na kwarcach czy synteza (nie wiem czy wszystkie MX-16 były z syntezą czy tylko MX-16s)? Może Graupner (a właściwie JR) na tyle zmodyfikował konstrukcję modułu W.CZ. w wersji z syntezą że stał się dużo bardziej podatny na niedopasowanie anteny? Dziwi mnie po prostu ilość głosów właściciel MX-16s że też mają takie słabe osiągi (w sensie, ze złożoną anteną). Pozdr., Michał
Andrzej44 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Dzięki za odpowiedzi. Muszę przyznać,że wciąż nie mam przekonania do testów ze złożoną anteną. A zasięg ponad kilometr wydaje mi się abstrakcyjny - ja nie widzę modelu już ze znacznie mniejszej odległości. Pozdrawiam AK
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.