Mirek z Lublina Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Witam. W tym temacie postaram się zrelacjonować budowę prototypowej Funtany z napędem elektrycznym. Autorem projektu jest Sławek (slawekmod). Ponieważ Sławek z braku czasu zarzucił praktycznie modelarstwo - posprzedawał prawie wszystko prócz aparatury, wycięcie i opracowanie zestawu, oraz jego próbny montaż zlecił mnie. Udzielił mi też pełnej autoryzacji w sprawie kopiowania zdjęć oraz screenów z wizualizacji 3D. Projekt jest opracowany na legalnym , autoryzowanym programie TurboCAD 15 amerykańskiej firmy IMSI. Powodem zlecenia wykonania modelu innym kolegom jest również to, że teraz kończy projektowanie modelu Ultimate. Ale do rzeczy: Funtana to model powszechnie znany, więc jak wygląda, każdy wie. Rozpiętość prezentowanego modelu to 125cm. Konstrukcyjnie model przygotowany jest do montażu każdego układu serw sterowania wysokością i kierunkiem, w tym również pull-pull. Każdą lotkę obsługuje jedno serwo. Przewidywana waga do lotu, zależna jest od wyposażenia i nie powinna przekroczyć 1200g, ale jak to bywa w prototypach, może ulec zmianie. W sprawach zmian konstrukcyjnych należy się już kontaktować ze Sławkiem. Funtanie brakuje jeszcze osłony silnika, ale będzie z tego co wiem tłoczona już niebawem, ponoć kopyto jest w trakcie wykonywania, natomiast kabiny są już tłoczone na kopycie wykonanym przy użyciu frezarki numerycznej. Jeżeli nie będzie trudności z pozyskaniem materiału, model będzie dostępny w postaci KIT, ale to dopiero po oblocie. Tak na marginesie, to Sławek wykonał prawie całą Funtanę, ale chyba raczej nie uda mu się jej ulotnić, bo z tego co wiem, ostatnio pracuje w delegacjach. To co dostajemy spod lasera wygląda tak jak na zdjęciach. Sławek ma jeszcze dorysować elementy pokrycia skrzydeł. " Projekt , pliki są własnością intelektualną slawekmod i podlegają ochronie" Gotowa , wtłoczona kabina: A tak wygląda na prawie skończonym modelu: To tyle na razie . Jak tylko zacznę ją składać, wrzucę fotki. Pozdrawiam Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 O raju. Zapowiada się ciekawie. Będę Ci kibicował. Powodzenia. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meadow24 Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Mirku mam juz Twoje Extre a teraz to suuuper czekam na finish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julek26 Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Projekt wygląda "apetycznie" i z chęcią ustawiłbym się w kolejce po ten zestaw, tak pod koniec października. Może jeszcze zdążę złożyć, bo pod koniec roku rodzina mi się powiększy i boję się, że jak nie na jesień, to dopiero za rok do tego powrócę... :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Witam. Montaż modelu zacząłem od złożenia kadłuba. Przed montażem zasadniczym do ścianki bocznej kadłuba należy wkleić wzmocnienia mocowania osłony silnika oraz podłużne wzmocnienia kadłuba od dołu. Dalsze elementy montowane są na " sucho " bez użycia kropli kleju. Oto zdjęcia z montażu kadłuba : Do tego etapu model składa się bajecznie prosto , wszystko idealnie pasuje , nie można złożyć tego źle, bo inaczej na pewno nie pasuje. Niebawem dalsza część montażu. Pozdrawiam. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam. Wkleiłem pozostałe wręgi w tyle kadłuba. Wklejone elementy zakończenia części tylnej kadłuba. Rozwinięcie " garba " kadłuba sklejone z trzech części. Pokrycie " garbu " kadłuba - rozwinięcie jest z dużym naddatkiem, przed wygięciem spryskałem balsę płynem do mycia szyb na alkoholu , wtedy łatwo balsa wygina się. Sklejona ramka kabiny. Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 co się stało z balsa ze wygląda jak zgniła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meadow24 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 jaki jest przewidziany naped do tedo modeliku?? turni 30-36 bedzie ok? jestem w kolejce po oblocie po zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Mirek widzę że masz już takie same "odpały" jak Sławek czyli jak zdubować cały model w jeden dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Typowe dla slawkamod .... idealna konstrukcja doskonale się zapowiadająca . Okaże się po pierwszym locie ale podejrzewam że będzie idealny model . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Mirek widzę że masz już takie same "odpały" jak Sławek czyli jak zdubować cały model w jeden dzień Witam. Ten model sam się składa - jak włożę jeden element , to aż się prosi włożyć następny i następny , i nie wiadomo kiedy złożyłem kadłub. Do zakończenia jeszcze trochę zostało . Jeśli chodzi o wyposażenie to zrobię go na gotowo, zobaczymy jaka będzie waga i wtedy dobiorę wyposażenie. Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia z montażu usterzenia i może skrzydeł. Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Właśnie poskładałem usterzenie. Najpierw na " sucho " żeby sprawdzić , czy wszystko pasuje. Sklejone na gotowo. Przymiarka do kadłuba. Widok na całość. Przepraszam , że piszę post pod postem , ale nie mogłem sie oprzeć, myślę że ktoś ogląda tą relację . Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santana Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Wspaniałe puzle jak by to miało nie pasować ,po prostu suuuper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Witam. Złożyłem częściowo skrzydła i lotki. Oto zdjęcia. Wszystkie elementy połówki płata. Płat zmontowany wstępnie na " sucho " Wszystkie elementy lotki: Częściowo zmontowana lotka Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Piękny zestaw szkoda że nie mam jakiegoś dobrego źródła kasy bo już teraz ustawił bym się w kolejce po Kit-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 A wiadomo coś na temat ile będzie kosztował KIT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Witam. Jesli chodzi o cene zestawu " kit" to wszystko będzie jasne po oblocie modelu i skompletowaniu zestawu " na gotowo do sprzedaży". Dokończyłem lotki. Wstępnie zamontowane lotki w płatach. Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Witam. Po krótkiej przerwie wznowiłem prace nad montażem modelu , dokończyłem płaty , czyli wkleiłem listwy pomocnicze , żeby było do czego przykleić keson. Wklejona kieszeń na łącznik płata oraz język blokujący płat w kadłubie. Obustronnie przyklejony keson płata oraz przyklejone wypełnienie żeber przykadłubowych. Wklejona kieszeń łącznika płata w kadłubie. Cały model przygotowany do szlifowania i oklejenia folią prezentuje sie tak: Na chwilę obecną model widoczny na zdjęciach waży 540g + łącznik rura aluminiowa 46g. Będzie ona wymieniona na rurkę węglową . Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Moja ma się tak : Chyba można już montować RC . Mam nadzieję że jutro uda się zaprojektować i wyciąć dźwignie cnc i wymyślić podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Wzory wycinane na ploterze? Wyszło SUPER!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.