Skocz do zawartości

Prosba o pomoc w doborze smigla do funcupa

crazyd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

> Funcub

>

> Wingspan 1400 mm

> Overall length 980 mm

> All-up weight approx.1130 g

> Wing area (FAI) 38 dm2

> Wing loading min. 30 g / dm2

> RC functions Aileron, rudder, elevator, throttle, optional landing flaps

Silnik : Dualsky XM3542CA-6

Zasilanie : zippy light max 3s 4400 15c , 3s 3000 20c oraz 2x fullymax 2s 2200 25c

Jakie smiglo lub smigla beda optymalne dla takiej konfiguracji ? ( nie znam dokladnej wagi bo jeszcze go nie zlozylem )

Z gory bardzo dziekuje

Pozdrawiam

Opublikowano

Wpisalem w googlach i pierwszy link

wymiary: fi 35 x 42mm

średnica ośki: 5mm

zasilanie: 2-3 ogniw Li-xxx 7-10 ogniw Ni-xx

waga:137g

KV: 940 obr/V

prąd do 26A, chwilowy 36A (15s)

śmigła: 10x6 - 14x6

moc: do 450W (klasa silników spalinowych 0.21)

14x6 bądź mniejsze.

Opublikowano

Nikt nie da przepisu na "optymalne" śmigło, bo takiego przepisu nie ma. O doborze śmigła decyduje wiele czynników - waga modelu, typ silnika, przeznaczenie modelu, umiejętności pilota i wiele innych. Najlepiej kup kilka śmigieł w przedziale przewidzianym do danego silnika i lataj na każdym z nich. To, na którym będzie latało się najlepiej będzie śmigłem "optymalnym."

Opublikowano

No właśnie miałem pisać że crazyd jesteś optymistą jeżeli chcesz zakupić tylko jedno śmigło. Kup raczej po kilka tych 10-cio i 12 calowych i zobaczysz na których lepiej ci się lata.

14 calowych lepiej nie zakładaj bo możesz trawo za nisko przycinać :).

Edycja:

Tak raczej z ciekawości chciałem zobaczyć jak by wyglądał FunCub ze śmigłem 14 cali. Posłużyłem się ilustracją z instrukcji obsługi. Najlepiej oceń sam jakby to się sprawowało.

Dołączona grafika

Opublikowano

Witam

Wyszlo w ( FUCUBIE ;-) ) 1220 g. z pelnym wyposazeniem ( bez plywakow , oswietlenia i serwa z hakiem do ciagniecia szybowca ) regiel to pulso 40+

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ale jeżeli można zapytać, gdzie i kiedy kupiłeś ten model. Szukam takiego, ale od dłuższego czasu się w Polsce nie pojawiają.

ja swojego kupiłem tu :http://www.vogel-modellsport.de/Flug-Modelle/Multiplex/Multiplex-Flugmodelle/Fun-Cub-Multiplex-FunCub-214243::3810.html , + przesyłka 16 euro ale dostałem jeszcze 5 rabatu :). Swoją drogą myślałem o 11/8,5.
Opublikowano

ja swojego kupiłem tu :http://www.vogel-modellsport.de/Flug-Modelle/Multiplex/Multiplex-Flugmodelle/Fun-Cub-Multiplex-FunCub-214243::3810.html , + przesyłka 16 euro ale dostałem jeszcze 5 rabatu :)

No to + info o cenie w sklepie, chyba wszystko wyjaśnia... tylko nie wiem, czy 5 euro, czy 5% ?

Opublikowano

tylko nie wiem, czy 5 euro, czy 5%

No widzisz. Kiedy byłem w Twoim wieku, a było to 24 lata temu :cry: to obowiązywała zasada: nie pytany nie odpowiada. Widać nie wszystko co było kiedyś było takie godne potępienia :evil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.