Skocz do zawartości

Jakie serwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich planuje zakup modelu roz. 1.80 z dle 30 ale mam duży dylemat nad serwami :?:

myślałem nad HS6635HB lotki i wysokość oraz HS5625 MG kierunek.

myślałem równierz o savoxach ale z tego co widzę to one chodza na 6V a mój odbiornik futaba na 4.8V

proszę o pomoc w doborze i jakieś inne propozycje

Opublikowano

Rozpiętosć modelu i użyty silnik to stanowczo za mało by okreslić rodzaj - siłę serw. Np. mój górnopłat 190cm rozp ma wszędzie HS standardy, 2płat tej samej rozp. podobnie ale np. akrobat to już zdecydowanie mocniejsze na wysokość i kierunek przedewszystkim.

Opublikowano

Na kierunek daj serwo przynajmniej 10 kg, a najlepiej 15 kg udźwigu, pozostałe wystarcza po 10 kg, no i oczywiście serwa cyfrowe, ja mam również model 180cm z www.eF3m.pl su26. Ja do swojego modelu zamierzam dać serwa o tych parametrach Power HD albo Hitec-a. Wstaw jakież foty swojego modelu, a silnik jaki zamierzasz dać? Jest wiele fajnych serw na hobbycity, wybierz coś sam, patrz głownie na udźwig serw, serwo na gaz może być słabsze ja u siebie na gaz daję 4,5 kg HS322 albo HS 325.

Opublikowano

Sądzę, że serwa które wymieniłeś na początku spokojnie wystarczą !

Ja używam w modelu 2,3 m (9,5kg wagi ) na kierunku serwo HS-5945, a na wyskości i lotkach mam HS-5645 , więc model 1,8 m ważący ok 5 kg spokojnie będzie kręcił na tych serwach .

W Katanie na 50 ccm latałem na serwach HS-645 MG i nic jej nie brakowało.

Opublikowano

Trudno dobrać serwa do sterów których nie widać.Z zapasem można przyjąć, że do 2m HS 5625MG są ok.

Bardzo dużo zależy od tego w jakiej konfiguracji na jakich ustawieniach chcesz latać.Ja np preferuje modele maksymalnie odchudzone z śmigłami dużej średnicy i małym skokiem w ty wypadku wszystko przemawia za lekkimi i nie koniecznie mocnymi serwami, bo prędkosc modelu i opory nie są duże.Inna sprawa jak zapakujesz śmigło np 16x10 dowalisz sporo wagi i będziesz latał bardziej imac z elementami 3D.

Najlepiej będzie jak zaczniesz od modelu i wtedy coś można zaradzić

Opublikowano

Mój model to YAK-54 Top MOdel i MODEL WAŻY 9,5 kg , a serwa HS 5645 i 5945 mają odpowiednio po ok 12 i 13 kg na 6v, model robi co mu się karze.Wychylenia na wysokości do zwykłej akrobacji nie przekraczają 2cm

Ale na pewno na serwach 9,5 kg również by pokręcił

Moje doświadczenia z modelami to:

Ultimate 1,8m , masa 11kg (wykonawca przesadził z żywicą !! :) ), silnik MVVS 58, serwa: wysokość 2xHS-605MG (7,5 kg na 6v) serwo juz wycofane, kierunek HS-645 MG, lotki 2x HS-645 MG. Model lata na żyletkę, kręci wszystko co chcę, podczas pierwszych lotów musiałem zmniejszyć wychylenia sterów, bo nie dało się latac.Powierzchnie sterów takie jak to w Ultimate. MOdelem tym latałem jakieś 4 lata temu, ale do dzisiaj jest w mojej stajni.

Giles 1,8 m CMP - montowałem go dla klienta, silnik MVVS 26 IFS + rezonans masa modelu równe 5kg, serwa to ... uwaga !!! - 4x HS-325HB wysokośc i lotki, HS-635HB kierunek.

Nic się nie działo, model latał kręcił.

Katana 50 ccm (World Models) , waga ok 7kg , serwa wszystkie stery po 1 szt HS-645MG, przy oblocie na pełnym gazie była nie do opanowania, natychmiast musiałem zmniejszyc wychylenia

Wszędzie stosowałem wysoko prądowe pakiety 6v (Sanyo NiCd 1800, Sanyo NiCd2400, Sanyo NiMh 3600)

Model 1,8 m nie potrzebuje serw 10kg, ale można je przecież założyć...

Opublikowano

Z własnego doświadczenia powiem, ze porblemy z mocą serwa zaczynają się przy wychyleniach 45 stopni na lotkach w modelu klasy 50cc 2,2m wtedy 9-12kg jest mało przy pełnej prędkości kiedy chcemy pokrecić szybkie beczki wyraznie brakuje im "życia" sam tego doświadczyłem w Yaku 54 topmodel 2,2m.Do 2m rozpiętości spokojnie można wsadzać HS 635 HS 5625 takie jest moje zdanie.Mówię oczywiście o lotkach i wysokości na kierunek trzeba brać poprawkę, bo tam siły są duże szczególnie jak zakłada się duży orczyk 3-4"

Opublikowano
Radek Oleksy, w Giles-ie 1,8 m serwa HS 325HB to chyba lekka przesada, albo ja się nie znam, przeciez one maja przy 6.0V 3,7 kg - to jest nic przy takim modelu, mnie uczono ze serwa modelu powinny być trzy krotnie mocniejsze od wagi modelu - model waży 5 kg - ja daję 15 kg serwo. Różnica w wadze nie zawielka, a jest pewność .
Opublikowano

Kto cie uczył takich zasad ??? pierwsze słyszę ...

Latałem modelami F3A Rubin na silnikach 25 ccm waga pomiędzy 4,5 - 4,8 rozpiętość 197 cm i tam stosowałem serwa HS 525 BB (śmigłowcowe już nie produkowane 3,5 kg na 4,8v), a stosowałem je bo były precyzyjniejsze od zwykłych serw.

Szkoda, że nie zrobiliśmy filmów z Gilesem, bo latał bezproblemowo na takich serwach.

Pisze o tym, bo to są FAKTY z mojej praktyki, a nie zasłyszane opinie.

Opublikowano

To ja nie wiem, a mam Yaka 54, waży do lotu 2,6 kg, ma serwa na ogonie 5 kg, i mu brakuje tej mocy, podczas lotu ma opory, żyletki na takim serwie nie zrobie, ani harriera, bo serwo automatycznie pod wpływem wagi modelu powraca do neutrum

Opublikowano

Miałem z poczatku właśnie te serwa co ty miałęś ponoć w Giles-ie CMP HS 325 , i sie te serwa tak strasznie ,,mulą'' że szok, ja do swojego SU 26 180cm wstawiam na kierunek 15kg serwo, na wys 2x7kg, na lotki 2x10kg a na gaz 5kg. Do 2,20 wstawiłbym na ogon 32 kg, na wys 2x15 kg, na lotki 2x15kg i na gaz 5 kg, ale ty zrobisz jak zechcesz , pozdrawiam Piotr ;)

Opublikowano

Silne serwa są po to, żeby czuć się bezpiecznie ( mowa tu o modelu i o pilocie :mrgreen: )

Jeśli serwo ma mniej udźwigu niż waży model, to przy dużych prędkościach serwo ma trudności , ja tak rożbiłem model, miałem za słabe serwo, robiłem pętle i przy wyjściu z pętli za szybko leciałem i mi serwo pierdyknęło bo miało za mało udźwigu.

Opublikowano

myślałem równierz o savoxach ale z tego co widzę to one chodza na 6V a mój odbiornik futaba na 4.8V

Osobiście mam 4 savoxy, jeszcze nie latane, ale wyglądają bardzo obiecująco. Co do tego, czy chodzą tylko na 6v to niebyłbym taki pewien - producent po prostu podaje parametry przy 6v. Ja osobiście uruchamiałem je na 2 celach li-poli z Jeti Max Becem 2 i ustawiałem redukcję na 6v, ale mogę sprawdzić jak serwa zachowają się przy 4 celkach NiMh. Musiałbym tylko przywieźć nadajnik, bo został z modelem na stancji.

Do 2,20 wstawiłbym na ogon 32 kg, na wys 2x15 kg, na lotki 2x15kg i na gaz 5 kg

Trochę przesadnie, wszystko zależy od prędkości maksymalnych i powierzchni sterów. Ja w 2,2 uważam, że na kierunek 24kilo wystarcza z dużym nadmiarem, na lotki do 15 kilo, a na wysokość max 10-12. Mówimy tu o dziale 3D czyli lataniu nie tylko na małych szybkościach ale zarówno o robieniu figur na maksymalnej prędkości i maksymalnych wychyleniach, gdzie siły są ogromne.
Opublikowano

Marek:D, właśnie, wszystko zależy od wykonywanych figur i od prędkości, w jakich są one robione, dlatego moje zdanie takie, że niezależnie czy się lata powoli czy szybko, powinno być trochę mocniejsze serwo.

ps. Kurcze, zabrzmiało to jak morał :mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.