Skocz do zawartości

PG120 - relacja z budowy.

Wojtek I

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Do mojego hangaru dochodzi nowy model o roboczej nazwie PG120 (akrobacik o rozpiętości 1200 mm), jest to projekt mojego kolegi Przemka, którego pochłonęły inne tematy i ten odszedł do lamusa.

Daję rysunek i fotki osłony silnika i skrzydła ( wykonanie w 80%).

Dołączona grafika

Osłona silnika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Skrzydło bez obrobionego natarcia i końcówek ( 1100 mm).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Struktura skrzydła:

Dołączona grafika

Cdn.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Skrzydła są sklejone na styk, czy jest tam jakiś łącznik? Domyślam się, że jest, więc od razu pytanie jak jest wklejony? Pewnie nie między dźwigary, bo te idą po skosie.

Opublikowano

Witam.

Marcinie jeśli jakieś plany na tyle aktualne powstaną to tak, całość robiona jest wg szkicu i pomysłów w trakcie budowy i problem w tym, że nie zawsze wracają te pomysły na papier.

Skrzydełko jest monolitem, a podstawowym łącznikiem jest wspólne jednolite pokrycie centropłatu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Wreszcie mogłem ponownie wystartować z pracą przy tym projekcie.

A oto co wczoraj zdziałałem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam nadzieję, że uda mi się dzisiaj ciągnąć temat dalej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

o kurcze, prezentuje sie naprawde SWIETNIE!;)

malowanie ma Pan juz przemyslane? pasowalo by takiego RedBulla dac;D!

..az chce sie nim polatac juz teraz, czekam na dalsze efekty pracy, no i oczywiscie na zdjecia z pierwszego lotu! pozdrawiam.

Opublikowano

Takie modele lubię są piękne jeszcze przed ukończeniem aż żal zakrywać je poszyciem :)

Siadam grzecznie i obserwuję starszego kolegę może się czegoś nauczę i nacieszę oczy ładnym modelem.

Pozdrawiam Krzysiek

Opublikowano

Marcinie, jeżeli zostawię średniopłat to skrzydło wkleję na stałe.

Obecnie to co widać na ostatnich fotkach waży 328g, a mocowanie skrzydła rozbieranego doda mi minimum 40g, to jest rozpiętość 1,2 m to chyba może być w jednym kawałku?

Opublikowano

Witam . Model o rozpiętości do 130 cm bez problemu wchodzi na tylne siedzenie nawet do Matiza . Zawsze te parędziesiąt gram się zaoszczędzi na skrzydle mocowanym na stałe .

Martwi mnie tylko całkowity brak sklejki ( lub węgla) z przodu kadłuba , która by łączyła ze sobą silnik , kadłub , podwozie i skrzydło .

Opublikowano

Witam.

Marcinie, robiłem dzisiaj przymiarkę "do samochodu" - wkłada się idealnie, więc skrzydło pójdzie na stałe i zostaje średniopłat.

A co do Leszka, to uwaga jest bardzo słuszna, ale te braki są spowodowane niezdecydowaniem co do sposobu i miejsca posadowienia skrzydła. Teraz kiedy ta decyzja zapadł mogę zająć się projektowaniem i budową przodu. Ten model ma tylko szkic taki jak na początku mojej relacji i całość powstaje na desce montażowej.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Prace nad modelem idą pełną parą, skrzydło prawie gotowe do oklejania, a do zrobienia jeszcze przednia część kadłuba.

Dołączona grafika

Zaczyna to już przypominać samolot.

Dołączona grafika

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Modelik jest oklejony kolorem podstawowym, a w nocy wkleiłem skrzydełko :jupi:

Dołączona grafika

A tak wygląda przymiarka kabiny i podwozia.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

cdn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.