Skocz do zawartości

Modelarskie turbiny odrzutowe

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ci ludzie z gaśnicami powinni stać trochę dalej, gdzieś w 3/4 długości pasa startowego, a nie od razu koło pilota i potem biec jak opętani. Ale akcja niezła :D

Opublikowano

Tiaaaaa, nie lataj jeszcze gigantami przypadkiem proszę.

Wylądujesz awaryjnie gigantem jak masz ludzi obok pasa - zastanów sie trochę.

Po to są strefy bezpieczeństa i zrowy rozsądek aby tracić tylko model.

Opublikowano

Jaki może być koszt turbiny+sprzętu potrzebnego do uruchomienia jej i exploatowania?

I gdzie to można kupić? Bo raczej w Polsce nie...

Pytam z ciekawości bo podobno tani interes to nie jest.

Opublikowano

Oj chłopie ponad 3000 wydasz chyba spokojnie na wszystko. armand, ale nie chodziło mi by oni stali przy tym pasie, ale na przykład na końcówce pasa ale w oddaleniu od niego o te 20 metrów. Żeby poprostu na tym samym końcu pasa byli.

Opublikowano

Ponad 3000zł za sam silnik turbinowy to mało :shock: No chyba że cię stać na taki odkurzacz ;P

Dobra koniec dyskusji, bo offtop zaraz tutaj będzie

Opublikowano

Pilot zachował zimną krew do końca. Posadził model idealnie co w takich okolicznościach może być bardzo trudne ( stres , adrenalina ), wszystko chcesz zrobić szybciej.

Chriss, chyba pomyliłeś waluty, zamiast PLN powinno być EU. :devil:

Opublikowano

Ci ludzie z gaśnicami powinni stać trochę dalej, gdzieś w 3/4 długości pasa startowego

Dobrze stali, kontrolowali sytuacje i szybko przeprowadzili akcję. Model uratowali. Pilot spisał się znakomicie.
Opublikowano

Witajcie po długiej przerwie.

Nie wiem, czy to już było, ale ci panowie mieli również problem z ogniem i trochę mniej szczęścia.

Opublikowano

Dziś mój kolega w rozmowie telefonicznej poruszył temat turbin niemieckiej firmy BF. Wg mnie te turbiny warte są zainteresowania. Sama firma znajduje się w pobliżu Frankfurtu. Jej właścicielami są Thomas Berthold ( B ) i Christian Frey ( F ).

Chociaż Thomas jest również właścicielem Behotec,a , turbiny BF są wykonane w nieco innej technologii. Zaprojektowane praktycznie od podstaw przez Christiana ,który wykorzystał programy CAD oraz CFD. Większość elementów wykonywana jest na zaawansowanych maszynach CNC

Opublikowano

Na takim samym jak prawdziwe - nafta lotnicza Jet A.

Do modelarskich zastosowań do Jet A1 dodaje się jeszcze ok. 5% oleju np. BP Turbo 2380, Mobil Jet Oil II, Mobil Jet Oil 254, lub wysokiej jakości oleju syntetycznego do dwusuwów.

W prawdziwych samolotach kiedyś też stosowano taką mieszankę, np w MIG-ach 15.

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.