MGJ Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Niestety w niedzielę okropnie wiało. Mateusz dokładnie stestował siłę wiatru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Stestowałem, stestowałem, tak stestowałem że przy lądowaniu zrobił się Cyrkiel kablinka cala, tylko lewe ucho odpadło : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 A ja mam pytanie - quadro ma ledy na ramionach i te ledy migają jak pakiet jest wyładowany. Jak to jest zrobione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Mariusz - w tej kwestii najlepiej skontakuj się na forum z HANSEM (lub na lotnisku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Chciałem sobie dzisiaj polatać - a tu się okazuje rajdy robią, od 8:00 jak mnie miły pan poinformował (byłem ok 7:50). Objadłem się smakiem i wróciłem do domu. Czy ktoś wie kiedy jeszcze w grudniu będą jeździć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Ciekawa sprawa w "terminarzu" o dniu dzisiejszym nie ma mowy :shock: jeśli chodzi o rajdy i treningi . Od Karola również nic nie dostałem, że ma coś być extra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qczma Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Też wróciliśmy dzisiaj spod bramy. Napisy na listach startowych głosiły, że to jakiś sprint mikołajkowy. Rozmawiałem przed chwilą telefonicznie z Panią Jolantą Polańską (osobą z którą mamy się kontaktować odnośnie imprez samochodowych). Prosiła o napisanie tutaj i przekazanie informacji, że dzisiejsza i jutrzejsza impreza nie jest organizowana przez jej firmę i nie ma z nią nic wspólnego. Prosiła, aby nie mieć do niej pretensji w związku z brakiem informacji. Jej firma zgodnie z kalendarzem w tym roku już nic nie organizuje na autodromie. Imprezę tę organizuje Automobilklub Śląski i z nimi należy się kontaktować. Tyle się dowiedziałem, a dalej nie wiem, czy polatam jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krih Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 maja na swojej stronie zaproszenie na rajd - ale w regulaminie jest mowa tylko o sobocie... (...) PROGRAM IMPREZY Zamknięcie listy zgłoszeń 10.12.2011 godz. 8:20 Odbiór administracyjny 10.12.2011 godz. 8:00-8:40 Badanie Kontrolne BK 1 10.12.2011 godz. 8:05-8:50 Pierwsze Posiedzenie ZSS 10.12.2011 godz. 9:00 Publikacja listy załóg dopuszczonych do startu 10.12.2011 godz. 9:10 Odprawa uczestników 10.12.2011 godz. 9:15 Start pierwszego uczestnika 10.12.2011 godz. 9:30 Meta pierwszego uczestnika. 10.12.2011 godz. 13:00 Opublikowanie końcowej klasyfikacji prowizorycznej 10.12.2011 godz. 14:00 Rozdanie nagród 10.12.2011 ok. godz. 14:30 1. USTALENIA OGÓLNE 1.1 Miejsce i termin imprezy Mikołajkowy Super Sprint 2011 odbędzie się w dniu 10.12.2011 roku sobota. Start – godzina 9:30 Meta – godzina 13:00 (...) 1.5 Charakterystyka Impreza zostanie przeprowadzona w ciągu jednego dnia i składa się z jednej próby przejeżdżanej 4 razy. (...) 11. NAGRODY 11.1 Rozdanie pucharów Autodrom – Chorzów 10.12.2011 ok. godz. 14:30 (...) http://www.auto-slaski.katowice.pl/html/aktualnosci_121.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Panowie fajna pogoda Idzie ktoś latać :?: :!: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 wieje, że głowę obrywa... a ja mam pytanie - na jakiej mniej-więcej wysokości nad ziemią latają te odrzutowce? Bo wydaje się, ze są dosyć nisko, ale pewnie to tylko pozornie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Faktycznie wczoraj "trochę" wiało. Mariusz proszę nie testuj wysokości przelotu tych "ptaszków", bo znowu będziemy mieli w telewizji, że któryś nie doleciał do Pyrzowic ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 To nie byłem ja :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Do 500 metrów jest "bezpieczny" pułap ,wyżej bym się już nie targnął, bo samoloty rejsowe, mają właśnie nad nami podchodzenie do lądowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho61 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 http://www.pl-vacc.org/files/maps/ead/EP_AD_2_EPKT_6-3-5.pdf http://www.pl-vacc.org/files/maps/ead/EP_AD_2_EPKT_6-3-1.pdf http://www.pl-vacc.org/files/maps/ead/EP_AD_2_EPKT_7-3-1.pdf Nad Katowicami jest strefa dla kat C i D 1050 m Później schodzą w kierunku na Zawiercie do wysokości 550 m i później DIR KTC do 260 m. Mając plan przylotów zwracamy uwagę na loty z południa. Reszta nas nie interesuje. Chyba, że leci jakis charter ale to raczej również z kierunku południowy wschód. Ostatnio sporo Turków i Izraelczyków lata. Polecam obserwacje opisów na facebooku: http://www.facebook.com/KatowiceAirport Zawsze wcześniej podane są nietypowe loty. Edit. Oczywiście wysokości podane w metrach AGL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dzięki za informacje, trochę to jeszcze trudne, ale już się uczę - popraw mnie jeśli się mylę. AGL - rozumiem jako "Above ground level" Plany lotów to takie http://www.katowice-airport.com/pl/dla-podroznych/tablica-lotow i patrzę np. na "Londyn (Ltn)" a "Rzeszów (Rze)" pomijam. Czy na odloty też patrzę? Chociaż nie pamiętam, aby jakiś leciał na południe, raczej wszystkie w stronę Pyrzowic. Informacje czasowe też się przydadzą, może wreszcie uda mi się zrobić zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Wracając z pracy ok. godz. 18.00 często widzę jak przelatują na bardzo małej wysokości (nad centum Chorzowa) - do tego stopnia, że można odczytać napisy (szczególnie na fioletoworóżowych maszynach Wizzair) Muszę kiedyś zrobić fotkę. Szczególnie efektowne jest jak leci od strony zachodniej z zapalonymi białymi światłami do lądowania (wyglądają z perspektywy jak NOL - UFO). Śledzić przeloty również można na: :shock: http://www.flightradar24.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho61 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Grzesiu, panowie z "Landrynek" i innych autobusów powietrznych czasem coś nagną ale mistrzem w "usprawnianiu" procedury podejścia do Pyrzowic był Hiszpan który w październiku 2007 roku zniszczył świetlny system naprowadzania na RWY27. Generalnie przepisy mówią o włączeniu świateł ladowania na wysokości ok 10000ft co ma stanowić barierę ochronną dla GA latajacych bez transpondera a często i z radiem pracujacym na innej częstotliwości niż port docelowy pasażera. Mariusz oczywiście twój domysł jest słuszny tak więc do wysokości AGL nalezy doliczyć wysokość geograficzną. Poziomice dostepne na http://maps.geoportal.gov.pl/ w dziale mapy. Wybierasz miejscowość i klikasz na Raster odznaczając ortofotomapę i pozostałe okienka z lewej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zdjęcia z dzisiejszych lotów, tak na szybko. Zero wiatru, temp. -6 stopni Lotnisko: Osiedle przy wieży telewizyjnej: Osiedle i wieża telewizyjna: Osiedle Tysiąclecia i Stadion Śląski Nie chcę zaśmiecać wątku - resztę zdjęć jest tutaj: http://galeria.sekretyzdrowia.pl/?p=133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho61 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Pięęęęęęęękne fotki ale widząc tą mrożną mgłe oczy zamarzają :mrgreen: Porównując je do Twojego awatara tak jakoś mi sie skojarzylo, ze mogłeś ciut zmarznąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klapuch00 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Tylko odrobinę :wink: Myślisz, że powinienem mieć zimowy avatar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi