Skocz do zawartości

aparatura a temperatura

daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio rozmawiając z kolegą modelarzem dowiedziałem się, że jego aparatura co prawda może nie najlepszej firmy, ale pracująca w paśmie 2,4GHz w instrukcji ma zapisane, iż pracuje do temp. -1 st. C.!!!, co mnie zaskoczyło. Ja posiadam Hiteca Laser 4, a że pora na to odpowiednia chciałem sprawdzic jak to jest potraktowane w mojej instrukcji obsługi. Niestety żadnego zapisku z tym związanego nie znalazłem. :? Ale może ktoś z forumowiczów zastanawiał się już nad tym? Chcąc polatac mamy zignorowac instrukcję czy w związku z ujemną temperaturą będą np. jakieś problemy z zasięgiem?

Opublikowano

Niska temperatura źle wpływa na akumulatory.

Może też skraplać się wilgoć wewnątrz.

Ja uważam, że lepiej nie ryzykować. Ale mój Graupner ma w instrukcji zapis, że można go używać do -15. :wink:

Opublikowano

A ja myślę, że właśnie trzeba ryzykować! Właśnie po to jest zima, żeby latać modelami :-)

Tylko po przyjściu do domu, należy dać elektronice nagrzać się do temperatury pokojowej i pozwolić na odparowanie skroplonej pary wodnej, zanim włączymy zasilanie. Wilgoć na mrozie się nie skropli, ale po przyjściu do domu tak.

Opublikowano

Ja w zaszłym roku latałem przy -16 st. C. Wszystko działało normalnie jak przy lotach w cieplejszych warunkach. Więc ja sądzę ,że nie ma obaw.

Opublikowano

dzięki za wskazówki, a tak w woli ścisłości nic nie pokręciłem. aparatura mojego kolegi ma takie parametry i nic się na to nie poradzi. Można mu tylko doradzic, by następnym razem zainwestował w Futabę albo Graupnera. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.