daniello Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Witam. Ostatnio rozmawiając z kolegą modelarzem dowiedziałem się, że jego aparatura co prawda może nie najlepszej firmy, ale pracująca w paśmie 2,4GHz w instrukcji ma zapisane, iż pracuje do temp. -1 st. C.!!!, co mnie zaskoczyło. Ja posiadam Hiteca Laser 4, a że pora na to odpowiednia chciałem sprawdzic jak to jest potraktowane w mojej instrukcji obsługi. Niestety żadnego zapisku z tym związanego nie znalazłem. :? Ale może ktoś z forumowiczów zastanawiał się już nad tym? Chcąc polatac mamy zignorowac instrukcję czy w związku z ujemną temperaturą będą np. jakieś problemy z zasięgiem?
madrian Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Niska temperatura źle wpływa na akumulatory. Może też skraplać się wilgoć wewnątrz. Ja uważam, że lepiej nie ryzykować. Ale mój Graupner ma w instrukcji zapis, że można go używać do -15. :wink:
Callab Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 A ja myślę, że właśnie trzeba ryzykować! Właśnie po to jest zima, żeby latać modelami :-) Tylko po przyjściu do domu, należy dać elektronice nagrzać się do temperatury pokojowej i pozwolić na odparowanie skroplonej pary wodnej, zanim włączymy zasilanie. Wilgoć na mrozie się nie skropli, ale po przyjściu do domu tak.
BartekS Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja w zaszłym roku latałem przy -16 st. C. Wszystko działało normalnie jak przy lotach w cieplejszych warunkach. Więc ja sądzę ,że nie ma obaw.
RomanJ4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Może ma elektrolity na wodę Coś chyba pokręcili z tą temperaturą.
Jedrula Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 W mojej starej Dx6i po kilku lotach w zimie na trymerach pojawił się osad i musiałem czyścić.
Cimek Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Wczoraj napięcie mi tak na akumulatorach padło ,że model się wyłączył... "rozbindował" więc trzeba uważać. ..
daniello Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Opublikowano 29 Listopada 2010 dzięki za wskazówki, a tak w woli ścisłości nic nie pokręciłem. aparatura mojego kolegi ma takie parametry i nic się na to nie poradzi. Można mu tylko doradzic, by następnym razem zainwestował w Futabę albo Graupnera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.