Gość kotecek Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 no i ja mam takiego latawca w szafie, warto by go ulotnić woziłbym nim kamerkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwitold Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 no i ja mam takiego latawca w szafie, warto by go ulotnić woziłbym nim kamerkę A masz pomysł jak to zrobić? Bo nie chciałbym zepsuć jego "latawcowych" właściwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robex Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Kotecek, mozesz podesłać foty swojego spadochronu?-da sie taki samemu wykonać?...i jak sie z Tobą skontaktować w sprawie BO 209? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Kotecek, mozesz podesłać foty swojego spadochronu?-da sie taki samemu wykonać?...i jak sie z Tobą skontaktować w sprawie BO 209? latawiec już u nowego/mądrzejszego właściciela, dla odmiany Bo 209 wraca do mnie jak bumerang, właśnie znowu wrócił, ale z powodu tego, że każdy nowy właściciel wnosi wkład mozolnej pracy w jego remont, to za kilka ponownych " bumerangowych wylotów", Bo209 będzie na tyle wyremontowany, że tylko wkładać silnik i lecieć ..., no to mu go wtedy włożę i w końcu poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam Od dawna śledzę temat.Mam latawca. http://www.amazon.co.uk/Exit-1-45m-Power-Kite/dp/B000N4SGWWt to latawiec 14-sto komorowy.I nie mogę dać sobie rady z linkami. Ściągnąłem Surfpan52 ,i spróbuje coś wykombinować .Chcę nim latać z silnikiem spalinowym Podobał mnie się start z holu,nigdy nie myślałem że tak można. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Ciekawe, czy nadały by się takie latawce komorowe? Latawce komorowe Wygląda prawie jak skrzydło paralotni, kwestia do wyjaśnienia to czy oryginalne linki wystarczą do podpięcia wózeczka, czy też trzeba będzie je przerabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Nie mam za bardzo czasu ma modelowanie, ale w wolnych chwilach staram się coś klecić. Na razie wydawać by się mogło, najważniejsza część całego kosza jest gotowa. Teraz kolej na dołączenie przodu i montaż serw. Na końcu obręcz śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam. A mój kolega lata takim zestawem: - skrzydło - latawiec komowy PANSH Ace 3,5m2 418cm rozp. - wózek domowej roboty z pól calowych rurek do zimnej wody - silnik Turnigy 50-55-400 - śmigło APC E 15x8 - 6s1p 4000 20c Turnigy - regulator 80A - serwa Alturn 26kg/cm - 2szt - ubec Turnigy 15A - zasilanie do ubec 3s1p 1300 15c Dualsky Całość waga ok. 6kg i ten zestaw jest na sprzedaż z tego co wiem. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Chyba dokładnie takie same rurki jak moje . Moja konstrukcja nie będzie miała podwozia na kółkach, start z ręki. Zostało mi jeszcze tylko wygiąć obręcz śmigła i z tym mam największy problem. Masz może jakieś namiary do swojego kolegi? Podpytał bym go jak to zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Fajna maszyna Tylko troche za duże zdjęcia Marcinie powstawiałeś :cry: Nie ładują mi sie do końca bo mam za powolny internet... Czy ten latawiec był jakoś specjalnie przerabiany :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Rama prawie gotowa. Zostało do wykonania: - obręcz śmigła - zamocowanie serw pod silnikiem - zamocowanie pakietu, na razie tylko przymierzyłem, czy pasuje Rurki nad pakietem docelowo posłużą jako podest dla kamerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Widzę Mariusz, że postępy idą. Ja również przerobiłem swojego "druciaka" na coś bardziej stabilnego. Wyszło mi takie coś: Jestem jeszcze przed oblotem, gdyż muszę przygotować nowe 2-metrowe skrzydło ( znowu zabawa z linkami ). Być może spróbuję na mniejszym skrzydle - ale muszę znaleźć łąkę w razie twardego lądowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Piotrek, Widzę tutaj porządną i dokładną robotę . Sterowanie nadal przez zmianę środka ciężkości? Nie planujesz przejść na typowe paralotniowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zastanawiam się teraz, czy nie zrobić przeróbek w kolejnym kroku ( mam przy takim kadłubie możliwości - do konstrukcji łatwo dodać kolejne serwa ). Mariusz - a może umieścisz jakiś rysuneczek, jak u Ciebie to będzie rozwiązane ? Widziałem na forach zagranicznych różne układy sterowania i w rzeczywistości nie wiem, które wybrać ??? P.S. Wczoraj zrobiłem oblot na małym skrzydle. Paratotnia lata zarąbiście - musiałem niestety latać cały czas 2/3 gazu ( za małe skrzydło do wagi wóżka - lądowania przy dużej prędkości ), więc starczyło mi na jednym pakiecie 2300 około 7 minut latania. Muszę w wolnej chwili przygotować większy płat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Mariusz - a może umieścisz jakiś rysuneczek, jak u Ciebie to będzie rozwiązane ? Widziałem na forach zagranicznych różne układy sterowania i w rzeczywistości nie wiem, które wybrać ??? Rysować nie umiem ale jak zerkniesz na fotkę z to załapiesz o co chodzi. Serwa będą mieszczone pod silnikiem, między bocznymi pionowymi rurkami. Orczyki będą odchodzić na bok. Posługując się żargonem paralotniarskim, taśmy skrzydła będą wpięte w miejscu górnego mocowania ramy do obręczy kosza - 2 punkty. Natomiast sterówki będą podpięte do orczyków i tylko nimi będzie odbywać się sterowanie - bez zmiany środka ciężkości skrzydła. Sterowanie w aparaturze jak dla skrzydełek typu "Delta" aby uzyskać odpowiednik paralotniowego. Z racji zawodowych obowiązków nie mam za bardzo czasu aby nad tym "projektem" posiedzieć i dłubię przy tym naprawdę w wolnych chwilach, których nie posiadam za wiele , dlatego trochę to mi się "ślimaczy" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Wszystko jasne Mariusz - takie rozwiązanie również widziałem. Doczytałem wczoraj w Internecie, że sterówkami robi się tylko delikatne zakręty lub wymusza wznoszenie i opadanie. Zaś poprzez balans ciała - wykonuje się ostre zakręty. Tak z ciekawości zapytam - jak "ostre" zakręty można robić tylko za pomocą samych sterówek w rzeczywistych paralotniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Doczytałem wczoraj w Internecie, że sterówkami robi się tylko delikatne zakręty lub wymusza wznoszenie i opadanie. Zaś poprzez balans ciała - wykonuje się ostre zakręty. Tak z ciekawości zapytam - jak "ostre" zakręty można robić tylko za pomocą samych sterówek w rzeczywistych paralotniach ? W typowej paralotni zakręty wykonuje się przez zaciągnięcie sterówki, ale dodaje się też balans ciałem. W zależności od tego jak mocno zaciągniesz sterówkę i jaki balans dasz, zakręt będzie szybszy, wolniejszy, ciaśniejszy lub szeroki. Sterowanie w moim wózeczku będzie tylko sterówkami. Jak zakręca skrzydełko (tylko w wersji bez moto) możesz zobaczyć na tym filmie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Serwa już zamocowane. Orczyki prawie skończone, jeszcze tylko muszę dorobić jakieś zakończenia do podpięcia sterówek. Regulator zdecydowałem przenieść w inne miejsce i chyba będzie zamocowany pod serwami. Muszę tylko płytkę montażową do regulatora jeszcze dorobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 U mnie też już trwają przeróbki . Mocowanie na dwa serwa zrobione, ramiona sterujące przygotowane. Ramie główne sztywne już osadzone. Muszę tylko kupić długie śruby imbusowe M4 i całość będzie można poskładać ( będą wtedy fotki ). Jak powinno wyglądać połączenie linek sterujących na krawędzi spływu ? Na całej długości spływu skrzydła , czy też tylko na końcach skrzydła ? Jak to jest w normalnych glajtach - szukam fotek po internecie i jakoś nie mam szczęścia znaleźć takich szczegółów ? Czy skrzydło glajta na spływie jest na całej długości zeszyte, czy też są jakieś otwory ( szpary ) wylotowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERRY51 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Chodzi mi po głowie polatanie paralotnią RC ale taką lepszą niż oferowane przez sklepy zabawki. Pilnie śledzę założony przez Was wątek. Na Allegro znalazłem takie coś: http://www.allegro.pl/item1091244839_zdalnie_sterowana_paralotnia.html Czy warto się tym interesować? A może ktoś z Was zna te skrzydło? Co myślicie o tej ofercie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.