suchy668 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Żeberka są już wycięte , tylko listwy nie mam Proszę , czytajcie co ja pisze w tym temacie , z tego jednoznacznie wynika że jest budowane z planów ... Skrzydła (ten temat to nie komiks) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Malowałeś jeszcze raz,czy efekt zdjęcia taki?Teraz to on mi się b.podoba! GRATULUJE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon horyczny Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 dlaczego skrzydlo bedzie pokryte dwoma kawalkami depronu, zamiast jednym zgietym na krawedzi natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Depron się w tamtym miejścu łamie bo tam jest kant , bez zaokrąglenia , przykleje 2 kawałki i wyszlifuje natarcie na okrągło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X-wing Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Spróbuj obrócić depron o 90 stopni i dopiero zginać, możesz jeszcze podkleić taśmą po zewnętrznej stronie zgięcia, mi pomagało. Fajny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Dolna część jest już przyklejona , ja próbowałem i oklejone taśmą , i pod pionowym i poziomym ułożeniem rowków i nic nie dawało . Tam jest kąt ostry z 70 stopni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Rób tak ja robisz .Ja wszystkie swoje depronowe skrzydła zawsze robię z dwóch części.Zawijanie na krawędzi natarcia to najprostszy sposób na zwichrowanie skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Do tego rosną naprężenia i depron moze nie przylegac dokladnie do żeberek. Fajny model! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jOint_sKill Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Tak patrze na łączenie wzniosu skrzydła i nie wiem czy wytrzyma to połączenie większe obciążenia.. Może dołóż na dźwigarze policzki z dwóch stron ze sklejki 0.6-0.8 i dobrze zalej żywica. Jak się mylę to poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Co jak co ale to jest wytrzymałe, mam jedno identycznie zrobione skrzydło jeszcze i jest po kilkunastu kretach i całe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Czy mnie wzrok myli czy pionowe dźwigary są z balsy?! Lepiej by było połączyć listewki z obu stron w miejscu wzniosu cienką skleją tak jak napisał jOint_sKill Miejsce łączenia listwy na krawędzi spływu i natarcia -hmm po pokryciu będzie widoczne -wypchnie depron chyba że w nim wytniesz wnękę lub jeśli ci nie pozwoli na nią grubość depronu po prostu otwór na ten "klocek". Tylni "panel" do mocowania skrzydła jak się domyślam-przyklejony tylko do depronowych wręg i to trzeba by było przemyśleć, może je jeszcze wzmocnij lub wymień na np balsową własnej roboty sklejkę? Czekam z ciekawością na oblot i trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Nie mam pojęcia jak połączyć dwa dzwigary POD KĄTEM sklejką :shock: Balse wyprofilowałem i klejem nasączyłem co dało że balsa z twardniała bardzo i przykleiłem RAKKOLEM (co jak co ale bardzo silny klej , bardziej wytrzymały od żywicy na pewno , gdyż jest minimalnie elastyczny przez co się nie łamie. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jOint_sKill Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Pierwsze słyszę że rakol jest mocniejszy od żywicy.. Chyba że zastosujesz złe proporcje żywicy i utwardzacza to wtedy może być słabsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Nie łączysz sklejką listewek pod kątem tylko wycinasz ze sklejki takie dźwigary ze wzniosem o takiej wysokości by listwy podłużnic były wklejone POMIĘDZY nie czyli np ty zrobiłeś w tym miejscu profil "I " a mocniejszy jest o przekroju zamkniętym (zwłaszcza przy tak niedopasowanej długości podłużnic jak u ciebie ) Tu masz przykład pierwszy jaki znalazłem na necie o co nam chodziło http://solidnydom.pl/wp-content/uploads/2009/02/__graf.dom.pl_techn_200048_2.gif Kadłub zrobiłeś fajnie szkoda by było skopać resztę. Statecznik poziomy w tym samolocie jest blisko skrzydeł -licz się z tym że reakcja w locie na ster wysokości może być gwałtowna a dromader ma takie długie skrzydła....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jeżeli chodzi Ci o to między dźwigarami co powoduje wznios to jest sklejka 3mm , jakby to była balsa to przecież by się złamała po chwili . Może Cie źle zrozumiałem wcześniej , myślałem że chodzi Ci o te kawałki balsy na natarciu i na spływie . Wychylenie sterów bedzie 25 stopni około . Często odpowiadam na przerwie między zajęciami w szkole i nie dokładnie czytam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 O te kawałki balsy też mi chodziło, radziłem w nakładanym na to depronie zrobienie wnęk na te "klocki" bo bez tego będziesz miał tam guzki na powierzchni skrzydła lub zastąp te klocki tkaniną (nawet nie musi być szklana ) na żywice .A co do dźwigaru -użyłeś sklejki-to git bo na fotce faktura drzewa była balsowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.