garnett Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam Stałem się ostatnio posiadaczem kilku starych serw. Miały inne końcówki kabli - wystające druciki ustawione prostopadle do kabla ale z tym juz sobie poradziłem i działają świetnie. Problemem jest mocowanie orczyka, bo nie jest okrągłe z ząbkami tylko kwadratowe i nie mogę do tego dobrać orczyka. Czy można gdzieś takie cuda kupić lub jakoś dorobić ? Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Pewnie oryginałów już nie dostaniesz, ale możesz spróbować przerobić orczyk z otworem o średnicy równej lub mniejszej niż bok tego kwadratu i rozpiłować go do jego wymiaru. A jako, że oryginalny ma stopniowany otwór do przykręcenia śruby mocującej (tu przykładowy orczyk) przed rozpiłowaniem należy go rozwiercić do średnicy otworu na czop. Po dopiłowaniu na kwadrat, aby orczyk nie spadł z czopa można albo zastosować śrubkę z szerokim łebkiem albo podkładkę pod śrubkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garnett Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam Dzięki za pomoc. Niestety to nie wypali, już próbowałem. Ten kwadrat na serwie jest dużo mniejszy niż otwór w orczyku i orczyk kręci się na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Właśnie dlatego poszukaj orczyka do serwa o mniejszej średnicy czopa, są przecież typoszeregi serw. Ten na zdjęciu podałem tylko poglądowo. Masz średnice czopów: od micro do gigant - 3,0mm, 3,6mm, 5,9mm, 7,7mm, ... Średnicę mniejszego orczyka zawsze można przedłużyć do potrzebnej wielkości np tak przykręcając do orczyka tarczowego , zbędną resztę zawsze można obciąć. Ewentualnie dorobić samemu taką tarczkę jako podstawkę do gotowych ramion, przecież nie musi być fabryczna. A wymiary tego kwadratu to konkretnie jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam Piotrek podaj jakie to serwa i jakiej firmy, może coś się znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garnett Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam Ponownie Zdjęcie serwa tutaj Uploaded with ImageShack.us Tylko na tym jednym jest naklejka producenta inne nie mają nic napisane. Mam co prawda jeden orczyk ale takich serw mam 4 wiec przydałoby się więcej. P.S. RomanJ4 znam Twoje okolice bo niedaleko mam działkę ( Łąkie nad jeziorem ) jakbyś znał kogoś zainteresowanego to do sprzedania jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Multiplex, stare to serwo bardzo. Centrum ma przy 1.7ms - wszyscy inni 1.5ms. Musisz o tym pamietac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 niedaleko mam działkęto się może kiedyś spotkamy, zapraszam. A wracając do serwa, może dałoby się po prostu dobrać i podmienić zębatkę wyjściową z normalnym wielowypustem od któregoś dzisiejszego serwa? Oczywiście jeśli koniecznie chcesz je do czegoś wykorzystywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Mam kilka orczyków na kwadrat ale podaj wymiar bo były dwa albo więcej standartów.Wyślę jęśli pasują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Postaraj sie wymienić tryb na którym jest mocowanie orczyka na taki ze standardowym montażem. Najbardziej korzystne wyjście. W razie potrzeby nie bedzie trzeba przerabiać innych orczykow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.