Skocz do zawartości

PETYCJA W SPRAWIE ORZECZENIA BEZWZGLĘDNEJ KARY

Wojtass_nt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kurcze ja nie miałbym serca żeby coś takiego zrobić. Już prędzej bym tych łajdaków do zderzaka przywiązał :evil:

podpisałem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tylko, że pan P. Singer nie jest raczej autorytetem...

Przytoczę cytat Petera Singera, który powinien stanowić podsumowanie naszej petycji

i odwołanie do ludzkiej wrażliwości na zło: Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe.

Powoływanie się na taki "autorytet" zniechęca mnie do podpisania czegokolwiek.

Opublikowano

stecio,

Możesz rozwinąć?

Bo mnie, szanowny kolego, chodzi tylko i wyłącznie o to, że zwierzęta posiadają układ nerwowy i CIERPIĄ. Fizycznie i psychicznie.

A Tobie o co?

Opublikowano

Może uściślę, bo nie wiem, czy zostałem dobrze zrozumiany.

Pan Peter Singer ma - delikatnie mówiąc - bardzo kontrowersyjne poglądy.

Wyrwanie jednej jego wypoweidzi do przedstawionej petycji wymaga chyba małego komentarza o nim samym - ba warto wiedzieć, czy taka osoba jest rzeczywiście godna nosić miano "autorytetu"!

Jestem zbyt młody żeby Was pouczać, ale - można zajrzeć chociażby na wikipedię, nawet tam przedstawiono jego "myśli". Można poczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer

W każdym bądź razie - krótko napiszę, o co chodzi.

Uważanie, że np: dorosła małpa jest bardziej świadoma (bólu, etc.) od młodego człowieka (niemowlęcia) i z tego tytułu można takie dzieci zabijać - jest CHORE, co więcej - ZŁE.

Dopuszczanie aborcji narodzonych już dzieci - bo są jeszcze "nieświadome" rzeczywistosci - jest ZŁE!

Nazywanie nienarodzonych dzieci mianem "płodu" i odbieranie im człowieczeństwa - taki ktoś jest autorytetem???

A eutanazja "dobrowolna"? Co to ma być? To ma być etyk? Od czego?!

Co ciekawe - na wiki jest podane, że część jego przodków z razji bycia Żydami, zginęli z ręki nazistów.

Mam jednak wrażenie, że ten pan mógłby równie dobrze odpowiadać jak oprawcy jego rodziny - różnica jest w kwestii tego, że naziści mordowali dorosłych ludzi z razji rasy, narodowosci, a pan P. Singer jest za zabijaniem małych dzieci i jednocześnie - w pewnym sensie - gloryfikuje tu zwierzęta. Naziści gloryfikowali "swoich".

Uścislę - czyny znęcania się nad zwierzętami - jak najbardziej są godne potępienia!

Ale - jednoczesne "wielkie troszczenie" się o zwierzęta, a równocześnie dopuszczanie mordowania nienarodzonych dzieci (albo i narodzonych ludzi, jak już widać...) jest chore, niezrozumiałe i także godne potępienia. I to jest chyba bardziej przerażające.

Opublikowano

Chodzi mi o to, że zgadzam z większością poglądów Singera. Nie zgadzam się tylko z tym, by zabijać niemowlęta (urodzone dzieci) i z jego poglądami o zoofilii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.