Skocz do zawartości

Optic 6 czy MX 12 a moze cos innego?

elektron

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
ale radia maja jakies certyfikaty w koncu wiec chyba sa legalne :lol:

W polsce nie!

Co prawda moc nadajnika podaje się jako 100mW mierzoną z 10 m ale to i tak nie zmienia faktu że praktycznie każdy nadajnik modelarski nadaje z większą mocą...

Legalne są chyba tylko nadajniki od zabawek z supermarketu...

Opublikowano
KUPILEM APARATURE!!!!!!!!

FUTABA 9 CAP!!!! :D:D:D:D:D:D

Po pierwsze gratuluję :D

Po drugie widać, że każda wymiana opinii może pomóc.

Myślałeś o radiu trochę prostszym, a być może w wyniku tych naszych dyskusji zdecydowałeś się na jeden z lepszych nadajników.

Życzę bezawaryjnej eksploatacji, powodzenia :D

Opublikowano
KUPILEM APARATURE!!!!!!!!

FUTABA 9 CAP!!!! :D:D:D:D:D:D

Po pierwsze gratuluję :D

Po drugie widać, że każda wymiana opinii może pomóc.

Myślałeś o radiu trochę prostszym, a być może w wyniku tych naszych dyskusji zdecydowałeś się na jeden z lepszych nadajników.

Życzę bezawaryjnej eksploatacji, powodzenia :D

Hubert to według tego co piszesz nie pozostaje ci nic innego jak kupić MC-19 :D :D :D :roll: :idea:

Opublikowano

Niedziekuje :) Zdecydowanie dzieki dyskusji zdecydowalem sie na 9-tke.

Optic ma szajsowaty ekran, Mx - niepodoba mi sie firma i koniec, pozatym instrukcja koszmar.

Pomimo braku kasy, potrzasnalem niebo i... Londyn i kase zdobylem.

Teraz tylko czekam na przelew i sam przelewam kase Modelmaniakowi :)

Potem sprzedaje moja aparaturke (Furaba 6 EXA) i splacam dlug Hubertowi i jeszcze mi 100 zl na odlozenie na nowy silnik zostanie :D

Zyc i nie umierac :)

Opublikowano

Hubert to według tego co piszesz nie pozostaje ci nic innego jak kupić MC-19 :D :D :D :roll: :idea:

A po co mi 3 nadajniki naraz :lol:

Od bardzo niedawna mam MPX CockpitSX, a chcę kupić MPX Evo7.

To jak tu wpasować coś jeszcze :?

Do tej pory latałem sobie na Flashu i to mi zupełnie wystarczało.

Jednak od lata mam już prawie wszystkie "graty" do F82 i tego modelu Flash już nie obsłuży.

Ponadto chowane podwozie w P51 (moje pierwsze w życiu) lepiej wyglądałoby w wersji spowolnionej - a tego nawet CockpitSX nie potrafi, nie mówiąc o Flashu.

Do tego dochodzi problem wspólnego latania z synem.

Początkowo chciałem to naiwnie rozwiązać montując w każdym modelu odbiornik z innym kwarcem.

Chciałem mieć możliwość latania dowolnych dwóch modeli wziętych prosto z półki, bez konieczności ingerencji w hardware modeli.

A modeli mam sporo 8)

To był zupełnie poroniony pomysł, ale sprzęt został i szkoda byłoby to zmieniać.

Żeby to jakoś wykorzystać potrzebuję dwóch kompatybilnych nadajników z możliwością łatwej zmiany kanałów (synteza z menu nadajnika) i nadajników z dużą pamięcią modeli lub prostym menu do zmiany ustawień.

Ot i to cała moja ideologia latania :D

Opublikowano
Ponadto chowane podwozie w P51 (moje pierwsze w życiu) lepiej wyglądałoby w wersji spowolnionej - a tego nawet CockpitSX nie potrafi, nie mówiąc o Flashu.

:wink: Ale potrafi to futaba FF9CAP!!!! :D

Opublikowano

:wink: Ale potrafi to futaba FF9CAP!!!! :D

Royal Evo 7 też ustawiany czas od 0,1 s do 4 s pisze na33 str, instr po ang.

Opublikowano

Wiem :D

Jednak na jakiś czas swoją przygodę z modelarstwem oprę na Multiplexie.

To będzie takie spełnienie marzeń :D

Co mi się nie podoba w Futabie i np JR 9X, którą miałem kupić jeszcze w tym roku ?

To, że nadajniki przypominają zabawki Transformers :?

Na wszelki wypadek napiszę, że nie mam pojęcia o jakości nadajników tych firm.

Po prostu tak mi się kojarzą, a jeżeli mogę wybrać, to wolę te dziwne Evo niż inne nadajniki.

.

Opublikowano

Jak rany, spowalniacz do serwa kosztuje circa parę złotych i zabiera w modelu +/- 5 gramów, to jest jeden mały PIC albo AVR plus może jakieś 2-3 dodatkowe elementy.

Hubert, już raz Ci o tym wspominałem... :D

Naprawdę, brak takiego bajeru w nadajniku to nie jest powód do rwania włosów z głowy i resztek kasy z portfela.

Opublikowano
Jak rany, spowalniacz do serwa kosztuje circa parę złotych i zabiera w modelu +/- 5 gramów, to jest jeden mały PIC albo AVR plus może jakieś 2-3 dodatkowe elementy.

Naprawdę, brak takiego bajeru w nadajniku to nie jest powód do rwania włosów z głowy i resztek kasy z portfela.

Ja wierzę w to że każdy modelarz potrafi zrobić wiele rzeczy sam ale jednak nie wszystko.

Takiego spowalniacza na PIC-u nawet bym zrobił niewiele tam lutowania i to nie SMD o czym wiem tylko tyle jak wygląda

Trzeba jednak to zaprogramować a do tego potrzebny jest programator ? a do tego program ? a do tego umiejętność jego obsługi

Wniosek jak ktoś nie pomoże to nie da rady trza kupić albo kombinować inaczej

Opublikowano

Michał, Twoje rady widziałem już dawno, dziękuję.

Jednak mam minimalne pojęcie o elektronice i jak widzisz podwozie nadal chowa mi się jak nóż sprężynowy :lol:

Dla mnie nawet proste układy elektroniczne są zagadką (mimo, że kiedyś miałem dwa nadajniki samemu polutowane).

Jednak jeżeli nie rozumiem zasady działania układu, to jego budowanie jest tylko pracą odtwórczą, a to mi jakoś nie wychodzi.

Opublikowano

Ja tak sie jeszcze wtrace odnosnie mojej aparatury :D -

Super aparatura - jest!

modele do niej - powiedzmy ze sa

umiejetnosci..... - TRZEBA POPRACOWAC :D:D:D:D:D

Opublikowano

Darek, o to mi właśnie chodzi :D

Conajmniej są takie problemy.

Proszę zwrócić uwagę na kolumnę Hitec.

Bez odbiornika 6 kanałowego byłoby niemożliwe zrealizowanie tego schematu.

I dlatego powstał odbiornik Hitec HF-05MS (pięciokanałowy, ale jak sześciokanałowy: 1,2,3,4,6) :D

Na popularnych 5 kanałowych odbiornikach to jest niemożliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.