Irek350 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zrobiłem kilka fotek mojego Fokkera. Statecznik poziomy- przed "dziurawieniem" ważył 43g. Wkleiłem już prowadnice popychaczy Zacząłem oklejanie balsą 1mm. Na to przyjdzie folia imitująca materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 A wytłumacz mi jaki był/jest sens cały kadłub oklejać balsą :!: :?: Toż to profanacja :evil: Balsa należało okleić tylko do kokpitu dalej goły szkielet/kratownica, którą to okeja się folią bądź Koverall'em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Jak mówi DeA to oklejenie kadłuba jest tylko do wręgi nr 4, czyli do tej za plecami pilota. To co zaoszczędziłeś na ażurowaniu statecznika nabiłeś oklejając cały kadłub. Ciekawe jak będzie sprawa z wyważeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Mnie nie chodziło raczej o wyważenie tylko względy wizualne; folia powinna być napreżona, a przy dotyku "zapadac się" folia położona na skorupę nie uzyska nigdy takiego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Wiem o co ci chodzi, ale wyważenie swoją drogą Szkoda Irek ze tak zrobiłeś... Pierwszy raz spotkałem się z folią imitującą płótno na zamknięciu sezonu w Bednarach. Też jestem gotowy się na nią skusić Edit ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan19815 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Szkoda Iwo ze tak zrobiłeś...Ale,ze niby co ja zrobilem ...? moj model narazie lezy i czeka na material a co do oklejenia to mam oklejony do 4 wregi tak jak powinno byc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan19815 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Widze,ze Kolega Irek350 tez ma dostęp do czesci. moze by sie podzielił na forum ja jeszcze nie mam planow statecznika moze zdobede za jakis tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Wybacz Iwo, pomyliłem użytkowników... :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ten statecznik to też jakiś kosmiczny...mogę wkleić fotkę z planów w 1/5 to po odp zwymiarowaniu do waszych potrzeb będziecie mieli znacznie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Fokker, Zapodaj I maskę silnika też. Może uda się zrobić coś bardziej makietowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 To statecznik; na planie "żebra" balsa 6mm i pokrycie balsa 1mm. Oczywiście pokrycie balsowe odrzucamy ale to oczywista oczywistość :rotfl: Trochę kłopot z prostowaniem bo tusz rozgrzewa się pod żelazkiem i brudzi. Zaraz zrobię maskę z wręgą główna "obrysową". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 No i jest pewien problem. Tutaj dobrze widac ze maska nie jest okrągłą, tak jak w przypadku dea. Wrega jest owalna. Przynajmniej dobrze widac skłon i wyklon silnika. Taki tez zastosować, w tej wersji Fokkera na podstawie DeA? Masz tez jakis rzut maski tak zeby bylo widac buzke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 wydaje mi się, że na tym planie czoło maski też jest wycięte pozbawiając ja charakterystycznego wyglądu niestety. Ale to łatwo zrobić samemu z laminatu. Fotka przedstawia moją produkcję maski do D.VIII Chybana tym planie też nie wyszło im najlepiej bo maska cześciowo była na fragmencie koła, przynajmniej w moim D.VIII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 A jak sądzisz, to co wyciąłem z kartony(szablon buźki) Jakoś wygląda tak żeby było chociaż podobne do oryginału? I jak z tym Skłonem, wykłonem, można taki zastosować jak na planach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Skłony jak najbardziej. co do maski - w necie jest tyle fotek że az strach :rotfl: . Ale OK mam Czeską ksiazkę gdzie rysunek modely jest na siatce kraciastej więc można już dokładnie odtworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek350 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Witajcie. Tego modelu nie miałem w planach budować. Dostałem za przysłowiową "flaszkę" 18 numerów z częściowo złożonym kadłubem. Model ten to typowa dla gazetowych zestawów składanka. On tylko przypomina Fokkera DR1, wszystkie uproszczenia są świadomym działaniem wydawcy i wynikają wyłacznie z formy dostarczania części i max. prostoty składania przy użyciu min. narzędzi. i umiejętności. Tak jak w przypadku Spit-a materiały są najniższego gatunku (np. deseczki czy listwy balsowe są różnej twardości i o dużym rozrzucie wymiarów). Jeżeli miałbym robić go w formie chociażby półmakiety, to w zasadzie trzeba by go robić od początku samego na podstawie jakiś w miarę rzetelnych planów (np. takich jak pokazał FOKKER), a przeglądając w necie trochę rysunków muszę powiedzieć że model nie jest prosty w budowie. A wracając do mojego modelu to okleiłem go całego balsą świadamie, bo chciałem go malować a nie ooklejać folią, ale jak zobaczyłem co można uzyskać dzięki Koveralowi to wydaje mi się jedynym słusznym rozwiązaniem. Myślałem żeby przykleić cieńkie paski balsy do części ogonowej kadłuba w kształcie kratownicy i na to położyć Koveral. FOKKER - a dlaczego tak niechętnie podchodzisz do oklejania balsą szkieletu? 8) Czy chodzi tylko o wagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Musi to wyglądać Waga to boczny tor. Musi cieszyć oko jak oryginał Irek ale będziesz kończył budowę? Fokker to tez wrzuć to zdjęcie Może coś się wymyśli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek350 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Masz rację Marcinie, model musi wyglądać 8) Co do budowy to jeszcze nie wiem, zobaczę jak rozwinie się ten wątek :wink: Co do uproszczeń to oprócz maski jest jeszcze spód kadłuba, który w oryginale nie był prosty, ale lekko zaokrąglony Tu jest to widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Co do uproszczeń to oprócz maski jest jeszcze spód kadłuba, który w oryginale nie był prosty, ale lekko zaokrąglony Jaki zaokrąglony spód :?: :?: Nie jestem przeciwnikiem skorupowego poszycia tam gdzie ono powinno być. Jestem przeciwnikiem stosowania go tam gdzie go nie powinno być :mrgreen: Nawet jeśli kadłub okleisz folią"płótno" to efekt będzie bardzo duży. Często takie drobiazgi wykończenia znacznie podnoszą walory - powiedzmy złego wykonania modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek350 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Na zdjeciu do którego link podałem widać że do spodu kadłuba została doklejona listwa , bo DA zrobiło spód prosty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.