piars Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam Czy ktoś wie jak ustawić rozrząd w silniku Saito 72B ? W jakiej pozycji powinien być znacznik na wale korbowym ? muszę wymienić cylinder co jest sprawą stosunkowo prostą natomiast nie mam pojęcia jak ustawić zawory itd ... myślę że jest ro banalnie proste tylko trzeba wiedzieć jak:) Pozdr piars Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Wał w pozycji ZZ (GMP), znak na wałku rozrządu na godzinie 6, czyli dokładnie w kierunku wału korbowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piars Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dzieki ale może trochę jaśniej mi to wytłumaczysz ? czy ma byc tak że znacznik jest na samym dole ? w jakiej pozycji powinien być tłok pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 w jakiej pozycji powinien być tłok Przecież napisał. Wał w pozycji ZZ (GMP) czyli tłok w gornym martwym punkcie (GMP) lub zewnętrznym zwrotnym punkcie (ZZP). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Powinieneś zgrać znaki na wale korbowym i wałku rozrządu. Jeśli na wale korbowym Twojego silnika nie ma znacznika "timingu" (co w przypadku Saito nie jest wcale rzadkością), ustaw wał korbowy tak, aby czop wału był skierowany idealnie do góry. Natomiast wałek rozrządu ustaw tak jak na zdjęciu poniżej, czyli znacznikiem do dołu. Pierwszym testem prawidłowego złożenia jest sprawdzenie czy oba zawory są tak samo otwarte kiedy tłok znajduje się u góry (co drugi obrót oczywiście). Drugim testem jest test podczas pracy silnika: jeśli silnik wykręca ok 1000 rpm mniej niż normalnie, to masz "timing" przesunięty o 1 ząbek. Twój silnik ma nieco inną pokrywę wałka rozrządu (nową), ale nie zmienia to sposobu jego składania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piars Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Odgrzeję kotleta ale dzięki MASK, uratowałeś mi tyłek instrukcją ustawiania rozrządu pozdr. A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.