leito1610 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Mam pytanie dotyczące żywic.Wróciłem do modelarstwa i trochę się zmieniło.Kiedyś używałem wyłącznie epidianu 5 ,teraz wszędzie pełno żywic poliestrowych ,jak się tym klei w porównaniu do żywicy epoksydowej ? Jak jest z wytrzymałością i co polecacie ? ps: nie byłoby takiego pytania ,ale dziś poszedłem do sklepu żeglarskiego i chciałem kupić epidian ale nie było i sprzedawca nie wie kiedy będzie.Miał tylko poliestrową.Obdzwoniłem całe miasto nie gdzie nie ma tego typu kleju .Masakra być modelarzem w Białymstoku niema sklepów,Chciałem tez dziś kupić drut stalowy fi 2 mm i rurkę mosiężną do wykonania bagnetów łączenia statecznika ale w moim ,,sklepie'' modelarskim (właściwie to kolektura lotto z kącikiem modelarskim) od pół roku jest tylko parę listewek sosnowych i trochę balsy jestem załamany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Epoksydowa jest droższa ale lepsza. Poliestrowa ma spory skurcz i niższą wytrzymałość. A żywic i klejów epoksydowych jest na rynku sporo. Choćby popularny "Poxipol" itd. W Białymstoku jest Leroy... Mają spory dział z klejami, gdzie bez problemu znajdziesz żywicę epoksydową, dwuskładnikową. Epidianu używa się głównie do dużych powierzchni z uwagi na cenę. Ale jego wady, że tak powiem użytkowe są uciążliwe. I do drobnych robót i małego klejenia typu wręga w modelu itd. Lepiej kupić lepszej marki żywicę, która nie wypłoszy karaluchów z domu, na śnieg... :mrgreen: Ogólnie w Leroy'u kupisz chyba z 80% potrzebnych materiałów. Kłopot jest tylko z drobną galanterią modelarską i listewkami... Kleje, farby, pianki, taśmy, narzędzia - to wszystko znajdziesz w markecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek9932 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 W Leroy'u w Białymstoku ostatnio spotkałem się się z uwaga, produktem oznaczonym "listewka modelarska". Są tam sosnowe listewki 8x8 mm i kilka innych wymiarów, warto się przejechać. Do tego sklejka 4mm grubości (troszeczkę przygruba) i wychodzi taniej niż balsa. Docinają pod wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Liroy to miał fajna muzyke kiedyś... - bez urazy chłopaki ale tam jest drogo . Może niech kolega zapozna się najpierw z allegro i ofertami firm connector oraz laminopol no i oczywiście Havel.. Marketowe żywice firmy Novol i podobne to bardzo niskich lotów poliestry idealne do "wiejskiego tjuninku " albo do łatania dziur w podłogach starych samochodów..Do modelarstwa natomiast nadają się idealnie jako docisk o ile są w dużych puszkach To tylko moje własne zdanie i zastrzegam sobie prawo obracania kota ogonem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leito1610 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Ogólnie w Leroy'u kupisz chyba z 80% potrzebnych materiałów. Kłopot jest tylko z drobną galanterią modelarską i listewkami... Kleje, farby, pianki, taśmy, narzędzia - to wszystko znajdziesz w markecie. Do mebli może materiały będą , ale do modeli nie bardzo.Byłem właśnie dziś sprawdzić co tam mają ,żywica jest ale pod postacią kleju dwuskładnikowego nic po nim bo jest za gęsty do klejenia balsy. :jupi: ,,Może niech kolega zapozna się najpierw z allegro i ofertami firm connector oraz laminopol no i oczywiście Havel.. '' Sklepy internetowe są ,ale co zrobić jak robotę nagle blokuje drucik fi 2mm długości 10 cm.Koszt może 2 zł a trzeba doliczyć wysyłkę i poczekać z tydzień. To porażka wszystko kupować w ten sposób ,poza tym nie do końca czasem jest się w stanie przewidzieć co będzie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Trzeba sobie radzić. Możesz wykorzystać drut z parasolki, ma chyba 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Balsę z pianką połączysz klejem polimerowym do styropianu. Balsę z balsą, najlepiej połaczyć Cyjanoakrylem (czyli popularną kropelką, choć to zagdanienie dość rozległe i są różne rodzaje CA). Żywicą kleimy głównie elementy narażone na duże obciążenia. Najlepiej Balsę skleić na CA, a połączenie wzmocnić potem żywicą. Druciki 2mm - sklep rowerowy i szprychy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Madrian był szybszy ... zaopatruję się w tym samym miejscu tzn w sklepie rowerowym . Gdy wspomniałem że potrzebuję różnych rozmiarowo szprych jako "dawcy drutu" facet zaprowadził mnie na serwis na zapleczu a tam mieli ponad setkę (!) rodzajów . A cena za szprychę prawie żadna poniżej 20 groszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Najlepszą żywicą jest oczywiście w moim odczuciu L-285, używam tylko takiej. Prace typu laminowanie, klejenie, wykonywanie śmigieł, a nawet końcowe zabezpieczanie powierzchni drewna (tylko za pomocą rzeczonej żywicy) wykonuje się łatwo i przyjemnie - nie śmierdzi. Świetnie się obrabia i ma wspaniałe właściwości wytrzymałościowe o czym świadczyć może dopuszczenie do stosowania w konstrukcjach dużych samolotów. Bajka nie żywica. Polecam tylko tą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 no ale jest droga.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 A to już jest pojęcie względne.... Kilogram kosztuje jakies 100 zł, więc 100g to 10 zeta - można w takiej ilości zakupić i do samego klejenia wystarcza naprawdę na długo.... Czy dalej twierdzisz, że drogo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 100 PLN kosztuje kilogram systemu czy samej żywicy?? Utwardzacze potrafia być drogie, a to nie Z1 i stosunek 100:35 nie jest jakiś ewenementem. Po wygrzaniu wyrobu jest dopuszczona i nie sama żywica tylko system z określoną rodzina utwardzaczy , ale nie ona jedyna jest dopuszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 A ja polecam R&G L+L z pewnego wzgledu. Pracuje sie nia w zasadzie identycznie jak z L285, lecz.... Pracowalem z 285tka i niestety wyszlo, ze jestem uczulony na zywice (przykre, ale to prawda). Prace dyplomowa wykonywalem na bazie R&G i objawy jak poprzednio nie wystepowaly (w miedzyczasie mialem stycznosc z L285 i znow wyskakiwalo uczulenie). Oczywiscie kazdy czlowiek jest inny i u innego moze byc odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 100 PLN kosztuje kilogram systemu czy samej żywicy?? Utwardzacze potrafia być drogie, a to nie Z1 i stosunek 100:35 nie jest jakiś ewenementem. Po wygrzaniu wyrobu jest dopuszczona i nie sama żywica tylko system z określoną rodzina utwardzaczy , ale nie ona jedyna jest dopuszczona. Kilogram żywicy to na dzień dzisiejszy 83,11, a do tego 0,4 kg najdroższego utwardzacza 51,56 co daje 134,67 za system... Co do uczulenia to różnie z tym bywa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czyli w miarę szybki i bez potrzeby wygrzewania wyrobu. a miała być stówka :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Armandzie, a według Ciebie to ilość utwardzacza świadczy o potrzebie wygrzewania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jesli chodzi o 100g to rzeczywiscie cena dosyc niska.. ale czy mozna taka zywice kupic w 100g opakowaniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Armandzie, a według Ciebie to ilość utwardzacza świadczy o potrzebie wygrzewania? Lech jak to wyczytałeś z tego co napisałem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jesli chodzi o 100g to rzeczywiscie cena dosyc niska.. ale czy mozna taka zywice kupic w 100g opakowaniach? http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/19/124/129/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Najpierw piszesz że trzeba "system" wygrzać , a po informacji o ilości utw. zmieniłeś zdanie . Więc stąd mój domysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.