daniello Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam. Poniewaz nie otrzymalem odpowiedzi na moje pytanie w istniejacym juz temacie, postanowilem zalozyc nowy. W budowie jednego z kilku modeli jestem na etapie impregnacji i przygotowania kadluba do malowania. Planuje model trysnac sprayem. Jednak aby balsowa konstrukcja byla twardsza, model pokryje 3 warstwami nitrocellonu wlasnej produkcji (rozpuszczalnik nitro + styropian). Nastepnie naniose kilka cienkich warstw farby. Na koniec mam pytanie, czy dobrze jest i czy mozna pomalowany i ozdobiony model pokryc rzadkim nitrocellonem albo nitrolakiem? Czym lepiej? Tymi specyfikami dysponuje, ale gdyby nie bylo innej mozliwosci zakupie lakier bezbarwny w aerozolu. Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jeśli takie głupoty wypisujesz to nie licz na poważne odpowiedzi. Nitrocellon własnego pomysłu :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 To nie sa glupoty! i nie wlasnego pomyslu tylko wlasnej produkcji. wyczytalem, ze tanio i latwo mozna zrobic nitrocellon nie odbiegajacy wlasciwosciami od kupnego poprzez rozpuszczenie styropianu w rozpuszczalniku nitro. Sprawdzilem na roznych materialach i tak jest rzeczywiscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 ...Sprawdzilem na roznych materialach i tak jest rzeczywiscie. Czyli daje cienką, równomierną warstewkę, jest lekki, elastyczny, dobrze napręża papier japoński :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 ...i nie pozostawia smug na japonce. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Smugi na japonce pozostawia marnej jakosci rozpuszczalnik nitro. Przynajmniej tak bylo przy rozrzedzaniu nitrocellonu wlasnie slabej jakosci rozpouszczalnikiem nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 ...Sprawdzilem na roznych materialach i tak jest rzeczywiscie. Czyli daje cienką, równomierną warstewkę, jest lekki, elastyczny, dobrze napręża papier japoński :?: Spełnia moje oczekiwania, tzn. dobrze przygotowany (niezbyt gęsty) Swietnie napręża japonkę, smug nie pozostawia i jest elastyczny. Jeszcze w wakacje pokrywałem nim na szybko japonkę na statecznikach do motoszybowca, kiedy istniejące się zniszczyły. Modelem latałem do późnej jesieni i japonka nadal dobrze się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Dziś kadłub na kadłub modelu naniosłem kilka warstw nitrocellonu i szczerze powiem wszystkim niedowiarkom, że jak dla mnie środek ten (praktycznie darmowy) jest o wiele lepszy od Nitrolaku itp specyfików. Kiedy rozpocznę relację z budowy, zapraszam do odwiedzenia jej. Link zamieszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 http://www.modelarski.com/produkt-Nitrocellon_bezbarwny_500g,776.html No tak darmowy :wink: Nitrocellon jest idealny do "japonki" ale można go potraktować jako podkład i pokryć innym twardszym lakierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 i szczerze powiem wszystkim niedowiarkom, że jak dla mnie środek ten (praktycznie darmowy) jest o wiele lepszy od Nitrolaku itp specyfików. Skoro kolegę cieszy to - ok . W końcu nic nam do tego . W dawnych czasach samemu się robiło takie lakiery gdy w sklepach nie było jednak z doświadczenia wiem że pod wpływem UV od słoneczka szybko robiły się kruche . Nie pomagały zabawy z dodawaniem gliceryn czy rycynusa ... No i ma chłopak zajęcie więc jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja jak narazie zadowolony jestem. Jak mowilem i jak tutaj uzytkownik Instruktor zauwazyl nitrocellon posluzy mi jako podklad a zarazem nada (mam nadzieje) twardosc balsowemu poszyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Dziś kadłub na kadłub modelu naniosłem kilka warstw nitrocellonu i szczerze powiem wszystkim niedowiarkom, że jak dla mnie środek ten (praktycznie darmowy) jest o wiele lepszy od Nitrolaku itp specyfików. Ja już zwątpiłem czy ty wiesz o czym piszesz. Jeśli twój specyfik napreża japonkę, a Nitrolak nie...a swoją drogą jak nitrolak może naprężać :?: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Juz w temacie pisze ze chodzi o impregnacje a nie oklejanie japonka. Wiem ze nitrolak nie nadaje sie do japonki, chociaz tego nie sprawdzalem. Chodzilo mi o porownanie tych substancji jako lakierow stosowanych na balse w celu utwardzenia powierzchni. Nie jestem chloptasiem chcacym polatac samolocikiem, ale ogolnie w modelarstwie siedze 8 lat, najpierw kartonowym, pozniej lotniczym wiec wiem juz co do czego sie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.