moriq Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Korzystając z niedzielnego odpoczynku postanowiłem sam stworzyć hamownię do badania zespołów napędowych Wziąłem to co było pod ręką i powstało takie oto cudo: Widok ogólny. Obecnie waga jest najbardziej prowizorycznym elementem całego stanowiska. Docelowo chcę zmienić platformę na ciągnącą a nie pchającą i zastosować wagę wędkarską. Waga po wytarowaniu w pozycji pionowej działa w sposób jak niżej, platforma przesuwając się na prowadnicach od szuflad naciska na szalkę wagi. Amperomierz do 30A, teraz udało mi się dojść do około 20A - mówię około bo wskazówka przy maksymalnym poborze prądu dość mocno "dygocze". Sam amperomierz rzecz jasna wbudowany jest między baterię a regulator. Chciałem aby można było w miarę łatwo montować inne silniki zależnie od potrzeb stąd takie a nie inne mocowanie, pewnie mogło by być inne ale wyszło właśnie tak. Jeżeli konstrukcja wzbudzi zainteresowanie obiecuję bardziej szczegółowy opis budowy.
daniello Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie wiem czy juz ktos o tym wspominal, ale kiedys natknalem sie na opis budowy prostej hamowni w czasopismie "RC przeglad modelarski" (nr. 2/2010)
RomanJ4 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Będziesz musiał uwzględnić oddziaływanie ciężaru ramienia siły i tarcia wózka na wynik. pozbawione tej wady są w zasadzie te konstrukcje pod warunkiem równych ramion
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.