moriq Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Korzystając z niedzielnego odpoczynku postanowiłem sam stworzyć hamownię do badania zespołów napędowych Wziąłem to co było pod ręką i powstało takie oto cudo: Widok ogólny. Obecnie waga jest najbardziej prowizorycznym elementem całego stanowiska. Docelowo chcę zmienić platformę na ciągnącą a nie pchającą i zastosować wagę wędkarską. Waga po wytarowaniu w pozycji pionowej działa w sposób jak niżej, platforma przesuwając się na prowadnicach od szuflad naciska na szalkę wagi. Amperomierz do 30A, teraz udało mi się dojść do około 20A - mówię około bo wskazówka przy maksymalnym poborze prądu dość mocno "dygocze". Sam amperomierz rzecz jasna wbudowany jest między baterię a regulator. Chciałem aby można było w miarę łatwo montować inne silniki zależnie od potrzeb stąd takie a nie inne mocowanie, pewnie mogło by być inne ale wyszło właśnie tak. Jeżeli konstrukcja wzbudzi zainteresowanie obiecuję bardziej szczegółowy opis budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie wiem czy juz ktos o tym wspominal, ale kiedys natknalem sie na opis budowy prostej hamowni w czasopismie "RC przeglad modelarski" (nr. 2/2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Będziesz musiał uwzględnić oddziaływanie ciężaru ramienia siły i tarcia wózka na wynik. pozbawione tej wady są w zasadzie te konstrukcje pod warunkiem równych ramion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.