marcin133 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam! Przybyła paczuszka z Nastika z modelem Ultimate. Model składać będzie i nim latać brat bardziej lubujący się w takich "patykach" co strach nawet złapać :wink: Trochę danych modelu: # rozpiętość skrzydeł: 1014mm # powierzchnia skrzydeł: 34.3dm2 # długość: 1095mm # waga do lotu około 1090g # obciążenie powierzchni: 29g/dm2 Zawartość paczki: Pierwsze wrażenie to to że żałują balsy i sklejki na maksa, w zasadzie można uznać że im jej mniej tym drożej... :mrgreen: Wyposażenie to 4 serwa HS65MG, silnik Thurst 40, regulator Quantum 45A, jest też SBEC JETI ale nie wiem czy konieczny (opis regulatora na stronie sklepu jakiś dziwny)?? I pakiety PolyQuest 3s 2200mah 25C Maska silnika i owiewki... Kadłub modelu... skrzydełka z wprowadzonymi nitkami dla ułatwienia prowadzenia przewodów (nawet nitkę extra dodali) ... No i pierwszy montaż - serwo lotki i dźwgnia: Domek wraz silnikiem... cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 No no ładny modelik. Czy w tym też są łapacze powietrza jak to było w Extrze PA?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Czy w tym też są łapacze powietrza jak to było w Extrze PA?? Jakie "łapacze powietrza" :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 chyba chodzi o te co sie montuje na domku silnika i na to daje maske.. kierunkoowe chlodzenie.. prosto na silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 chyba chodzi o te co sie montuje na domku silnika i na to daje maske.. kierunkoowe chlodzenie.. prosto na silnika Ach... rzeczywiście było coś takiego przy Ekstrze. Nie wiem czy są, bo ich nie szukałem. Zlukam i napiszę jednak teraz nie mam dostępu do modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam Te "łapacze" są przewidziane do chyba każdego modelu PA, tylko w zależności od zestawu sam model, IPAS drive lub IPAS Pro są do dokupienia osobno lub w zestawie. Kiedy kupowałem w Nastiku sam model katana mini, łapaczy nie było, gdy ściągnąłem bezpośrednio od PA Extrę 260 IPAS PRO łapacze były. Pozdrawiam Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam Te "łapacze" są przewidziane do chyba każdego modelu PA, tylko w zależności od zestawu sam model, IPAS drive lub IPAS Pro są do dokupienia osobno lub w zestawie. Kiedy kupowałem w Nastiku sam model katana mini, łapaczy nie było, gdy ściągnąłem bezpośrednio od PA Extrę 260 IPAS PRO łapacze były. Pozdrawiam Viper Katana mini reprezentuję "starą" linię technologiczną PA i wtedy czegoś takiego nie przewidzieli. Obecnie dodatkowe elementy chłodzenia silnika dodają do każdego modelu ale każdy może to bez problemu wykonać np. z depronu 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Nie dam sobie głowy uciąć, ale z tego co pamiętam kiedy swego czasu buszowałem po stronie PA, to również do katany mini łapacze są do dokupienia osobno, ale rzeczywiście nie ma ich standardowo w zestawie, a co do innych modeli to (mój błąd ) są standardowo w zestawie. Pozdrawiam Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Bezproblemowo można wykonać identyczne łapacze z 1,5 litrowej butelki plastikowej po napojach-w okolicach dna są takie "wypusty" które odpowiednio odcinając można wykorzystać jako "łapacze powietrza chłodzącego " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 "Łapacze" oczywiście są w zestawie. Co do opisu regulatora i instrukcji do pobrania na stronie sklepu to tyczą innej wersji regulatora z BECiem liniowym. Ten regulator który jest na zdjęciu powyżej wyposażony jest już w BEC impulsowy o stałej wydajności 4A no i SBEC zewnętrzny potrzebny nie jest czyli niepotrzebny zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 sorki ze nie w innym temacie, ale skoro juz jestemy przy becu to czym sie rozni ten impulsowy od liniowego? liniowy dostarcza caly czas prad czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Nie jestem elektronikiem i nigdy dosadnie nie zagłębiałem się w temat jak to dokładnie działa. Ale jako użytkownika oczywiście obchodziły mnie zawsze parametry danego urządzenia. I tutaj chciałbym zwrócić uwagę że parametry BECa często podawane w opisach różnorakich (sklepy, opisy) nie są jednoznaczne i aby poznać szczegóły głębiej należy zajrzeć do dokładniejszej instrukcji (jeśli takowa w ogóle istnieje). Generalnie sklepy podają wydajność prądową BEC na najniższym napięciowo obsługiwanym pakiecie przez regulator czyli dla 7,4V napięcia wejściowego co w rezultacie nie jest informacją miarodajną bo znakomita większość używa pakietu 11,1V (nie mam tu namyśli sklepu Nastik oczywiście gdzie te informacje podawane są w przypadku tego regulatora dość obszernie) . Przy BEC liniowym oznacza to niemal dwukrotnie niższą wydajność prądową i zdecydowanie więcej wydzielanego ciepła co należy uwzględnić chociażby podczas montażu regulatora. Przy napięciu wejściowym 14,8V (jeśli regulator takie napięcie obsługuje) z BEC regulatora nie powinno się korzystać już w ogóle! Wszystkie te informacje są udostępniane w instrukcjach szanujących się producentów tylko kto je czyta? Obecnie produkowane regulatory coraz częściej wyposażane są tzw. "Switching BEC" gdzie owe ograniczenia (stosunek napięcia wejściowego do wydajności prądowej napięcia wyjściowego) nie mają już takiego znaczenia. Taki BEC może być zasilany nawet dużo wyższymi napięciami. Przykładowo wycinek instrukcji dla regulatora Quantum 45 Linear BEC: - krótkotrwałe do 10s obciążenie BEC`a 5V/4A (max) +4A przy 7.4V 3A przy 11.1V - obciążenie ciągłe 3A przy 7.4V 2A przy 11.1V Regulator obsługuje 4s ale instrukcja już NIE PODAJE wartości wydajności BEC dla takiego napięcia. Czyli tak naprawdę użytkując ten regulator z pakietem 11,1V mamy 5V/2A na wyjściu z BEC i przy serwach HS65MG można się spodziewać że mogło to by się trochę grzać. Zgodnie z tym co jest napisane na pudełku regulatora (ten który przyszedł wraz z modelem) - regulator ten wyposażony jest już w Switching BEC a takiego nie ma w opisie nawet na stronie Precisionaerobatics.com :shock: Wygląda na to że zastąpiono regulator nowszym i nie ma jeszcze zaktualizowanych danych na stronach sklepów. Nie mniej nie jest to na niekorzyść klienta Jeszcze wycinek z instrukcji Qauntum 65 Switching BEC The higher and stable SBEC voltage also reduces the possibility of receiver brownouts that occasionally occur on some 2.4GHz receivers in instances where conventional linear BECs are subjected to high servo loads causing the BEC voltage to drop below the voltage threshold required by the 2.4GHz czyli wskazują na jeszcze jedną zaletę tego typu BEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 A`propos cytowanego opisu z instrukcji regulatora i wpływu na odbiorniki 2,4 Ghz. Coś mi się przypomniało. Osobiście używam Jr 2,4 Ghz i zauważyłem w katanie mini po zainstalowaniu zwykłego odbiornika 2,4Ghz (standardowe krótkie antenki), że niejednokrotnie na szczęście na etapie prób naziemnych i regulacji dochodziło do niczym nieuzasadnionych oscylacji zwłaszcza na lotkach, wymiana odbiornika na wersję polecaną do modeli z dużą ilością węgla (dłuższe 10 cm antenki) rozwiązała problem, oczywiście antenki wyprowadzone na zewnątrz. Nauczony doświadczeniem do extry 260 PA, która ma więcej węgla zamówiłem od razu wersję węglową odbiornika. Pozdrawiam Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Na odbiorniku JR RD921 miałeś te zakłócenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Miałem problemy zarówno na Spektrum AR 6110 lub 6110E i na AR 7000 z satelitą, odkąd wsadziłem AR 6250 CF (długie antenki) problem zniknął. Zaznaczam, że powyższe nadajniki były później używane w innych modelach (z epp lub styro) i nie było jakichkolwiek problemów. Ten o którym piszesz mam w heliku. A tak na marginesie po co Ci w akrobacie 9 kanałowy odbiornik i na dodatek prawie 4,5 x cięższy od 6 kanałowego spektruma? Pozdrawiam Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 A tak na marginesie po co Ci w akrobacie 9 kanałowy odbiornik i na dodatek prawie 4,5 x cięższy od 6 kanałowego spektruma? Używam takiego, bo akurat miałem jeden wolny, więc nie było sensu kupować specjalnie 6 kanałowego. Co do zakłóceń, ja u siebie mam w sumie trzy odbiorniki JR RD921 i nigdy nie miałem problemów z zakłóceniami. A zaznaczam, że jeden siedzi w modelu szybowca, gdzie praktycznie cały kadłub jest wykonany z włókna węglowego (nie wyprowadzałem anten na zewnątrz), a drugi lata w akrobacie, która ma kadłub laminatowy wzmacniany pasami węgla (i o ile na 35mhz były spore zakłócenia, to na 2.4 zupełna cisza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No i już końcowa partia fotek. Jeszcze raz widok na silnik i konstrukcję domka: Wnętrze modelu: No i wspomniane wcześniej "łapacze" : I już zamontowane: Widok na rozpórki trzymające górny płat: Dźwignie lotek: Ster wysokości: i kółko ogonowe: No i model prawie złożony: i już ukończony: Teraz tylko czekać na pogodę 8) i oblot tego cuda :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Cóż za piękność :cry: się wzruszyłem :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 do czego służą te łapacze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Kierują strumień powietrza tak aby chłodził silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.