Gość Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Projekt realizowany za pomocą legalnego,certyfikowanego oprogramowania TurboCAD 15 Deluxe.Oświadczam że model zaprojektowałem od podstaw wykorzystując powszechnie znane techniki budowy modeli latających. Spodobał mi się Su 29 sebartu i postanowiłem zaprojektować podobny model. Nie jest to kopia Sebartu co zaznaczam na samym wstępie . Jak większość osób zauważyła wolę sam coś zaprojektować i zbudować niż kupić. W każdym razie założenie jest takie: rozpiętość 1600mm, profilowane stateczniki , zestaw typu samoskładalne puzzle z minimalną ilością szlifowania. Kadłub skorupowy poryty miękką balsą półtorówką. Dół kadłuba bez pokrycia. Stateczniki konstrukcji skorupowej , stery kierunku i wysokości w formie kratownicy balsowej z pokryciem folią. Skrzydła balsowe z dźwigarem sklejkowym (sklejka balsowolipowa) i kesonem balsowym 1,5mm. Skrzydła przystosowane do montażu wingletów. Całość oczywiście jak najlżejsza. Domek silnika będzie składał się z dwóch części ponieważ chcę mieć możliwość montażu silnika spalinowego. To co narysowałem do tej pory : W teorii serwa mają być Hiteck-a 5245MG. Czas pokaże co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 slawekmod, czy ty w ogóle nie sypiasz - nocami projektujesz czy co :mrgreen: model super ( z reszta jak każdy twój model) w tym tempie za jakiś miesiąc model będzie na kołach ale juz w realu :mrgreen: jaka przewidujesz cene ewentualnego zestawu? EDIT: Czy wysokość będzie miała 2 serwa - oddzielnie na każdą połówkę steru, czy tylko jedno i ster będzie łączony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Czasem śpię. Su rysuję głównie późnymi wieczorami. Z wolnym czasem u mnie "cienko". Zrobiłem skuchę przy stateczniku, wyszło dopiero na poniższej symulacji. Tragedii nie ma co prawda ale będę musiał to poprawić. Połówki steru wysokości będą łączone i napędzane jednym serwem chociaż teoretycznie jest miejsce na oddzielne serwa. SK będzie napędzany z jednego serwa za pomocą linek pull pull Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Czy ta skucha to za duże żebro przy kadłubowe statecznika poziomego, z tego co widzę na renderze, to te żebro zakrywa wolną przestrzeń na łącznik połówek steru wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Czy ta skucha to za duże żebro przy kadłubowe statecznika poziomego, z tego co widzę na renderze, to te żebro zakrywa wolną przestrzeń na łącznik połówek steru wysokości. Dokładnie tak jak zauważyłeś Dlatego wolę poświęcić trochę czasu na przekształcenie elementów 2D w 3D i złożeniu ich wirtualnie. Robota to niewielka ale eliminuje konieczność przeróbek podczas budowy modelu w realu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Noo i nareszcie model nie dyskwalifikujący napędów spalinowych!!!! Obserwuję i czekam z niecierpliwością.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Sebastian, będzie ok, podasz mi rozmiar silnika i wystrugam domek specjalnie do Twojego motorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Noo ba! trzymam za słowo. Zakładam że 15 ccm 4-stuk ASP będzie w sam raz do tej Suczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Będzie "akuratny" PS: Mam nadzieję że w najbliższej przyszłości pogadamy na wizji w Wawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Nooo jak to będzie fajnie wyglądało to ja też się piszę na zestaw pod spalinę też 15 cm. Sławku trzymam cie na celowniku ze zrobisz też maskę i odpowiednie wytłoczki pod kabinkę..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Będzie ok. Kopyta dam do frezowania CNC a potem do firmy która zrobi wytłoczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Szykuje sie piekny model coś mi się wydaję że będę próbował "wycyganić" od Ciebie rysunki "Ulti "co prawda w jeszcze w budowie ale taka "suczka" na przyszłą zimę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Slaweczku a ja mam pytanie..W czym robione wizualizacje? Ladnie to wyglada bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Slaweczku a ja mam pytanie..W czym robione wizualizacje? Ladnie to wyglada bardzo.Też mi się to pytanie nasuneło :] rysuneczki jak malowane :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Najprawdopodobniej TurboCad, tak jak wszystkie projekty Sławka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Mam turbocad 2d i nie umiem w nim nawet jednej wręgi narysować. Sławku - szacun :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Ajtam, turbocad jest dosyć prostym programem. Ale rysowane sławka, to już trochę wyższy poziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Szczepan, jak zwykle dla Ciebie serdeczne pozdrowienia a co do rysunków to damy radę (wyjątek) . Rysunki i rendery robione w TurboCad 15 Deluxe. Powiedzmy szczerze że w renderach jestem cienki bolek. Można oczywiście zmieniać oświetlenia , cienie itp ale ja skupiam się na technicznym aspekcie rysunku (pasowania elementów) Moje początki rysowania w TC też były męczące ale dałem radę , mogę stwierdzić że poznałem możliwości tego programu na poziomie dostatecznym plus. Jednak wystarcza to do dość dynamicznego rysowania , dynamicznego w sensie prędkości rysowania i rozwiązywania napotkanych problemów na bieżąco. DoubleCAD 2D to praktycznie to samo co TurboCAD bez modułu 3D , reszta jest bez zmian. No może tylko kursor jest inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Najprawdopodobniej TurboCadKreslenie to jedno a wizki to zupelnie inna bajka ;-)Takie swiatlo ladnie ukladajace sie i dosc wierne to obstawialbym moze AccuRender , a moze Artlantis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Wszystko robię w TC . Solid Works czy Rhino pozostaną w sferze marzeń. Zrobiłem do końca statecznik poziomy , zostały do zrobienia otwory pod zawiasy i wzmocnienia mocowania dźwigni .Żeberka z balsy, dźwigarki ze sklejki balsowolipowej. Dźwigarki połówek steru wysokości zapewne będą ażurowane ponieważ wzmocni je natarcie z balsy miękkiej 8mm ( zeszlifowanej w trójkąt ) Boczki mocujące statecznik też już poprawiłem ale na tych screenach są jeszcze te z błędem. Edit: skrzydła w początkowej fazie rysowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.